新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
如果80D同6D2二選一都係出80D好D?
6D ii 無咩進步嘛… 80D 起碼平 鏡又瘦身d
最後都係諗住呢2部
x-t3+kit
a72+kit (FF機, 機身防震)

但兩部之間點揀好 巴打可唔可以俾D意見
另外見post入邊有d巴打話x-t20+鏡最好, 咁我岩先去試咗試x-t20但發覺個握位太細, 唔是好舒服, 所以都未必考慮
x-t3+kit睇pricehk ~13k
a72就 ~7k幾, 連kit鏡~8k

點選擇好
sony a72個價我係pricehk睇
但個幾間好似唔係 sony特約零售商
http://www.sony.com.hk/storelocator/apps/storeLocator/storeLocator.do
想問如果唔係特約零售商度買既行貨 sony保唔保
xt3 啦 新d 都要賣番出去
可以咁講
雖然XT3拍片個specs唔差
但係a7iii肯定會好d
鍾意影景有冇考慮過16-35/f4L?
如果你用80D用2470會好窄架wor
等效35mm起跳影景會好麻煩
一係就買6D2
如果買80D不如用翻EFS鏡啦
支10-18又輕又平

仲有依家每個廠商都轉移重心落全篇幅無反
依家仲為咗未來轉FF單反而買EF鏡用落APSC機我覺得係冇意思
正路夠budget係XT3好
但係都係要睇你影咩題材有咩要求
同埋有咩特別想要既鏡
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無特定
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:比較想影日系攝影,清新風格,街拍自然景,人象
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon,Canon
接唔接受二手: 新手入門想買新
其他要求: 都係而日系攝影為主,練好再買菲林機

thanks各位巴打
買番富士好唔好?

xa 5 xt100 自己睇樣揀
我見有人推xt-20,但係咪唔好
xt100平d 嘛

xt20當然好過xt100
今日買咗支nikon 50mm f1.8G水貨
返到屋企發現鏡上面個number同nikon網上面呢支鏡嘅number唔同
想問下各位ching我係咪中咗伏
鏡上面 number 意思係乜? Serial number 嘅話每一枝唔同架喎
Sor自睇 Serial number 上網睇到支鏡既serial number有個範圍但係我嗰支唔喺入面 反而我嗰支個number係50mm1.8D嘅serial number範圍入面
筆直幾多: around $15k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:SONY
唔鍾意咩牌子:根據情況
影咩題材:旅行/室內/夜影/星空
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:--
接唔接受二手:鏡接受,不過唔識check
其他要求:
1. 睇中A6500/A6300 (不過可唔可以話我知A6500 個防震係咪真係唔值得,因為我會室內拍片)

2. 本身諗住三支鏡 Sel 24mm f1.8 Z 、一支變焦同一支廣角
變焦︰我諗左三支,Sel 16-70mm f4 z , Sel 18-135mm , Sel 18-105mm f4 g,睇過人講18105 比18135有電變就啱拍片但係大支,1670又太貴
廣角︰Laowa 9mm F2.8 同Touit 12mm f2.8比會唔會差好遠,而且12f2.8真係好貴但唔知邊度買
筆直幾多:7千到
想要單反/無反/細機/其他:XT2-20
影咩題材:多景,少人
拍唔拍片:唔拍
其他要求:想入手XT2-20但係想問下,跟機買個支鏡夠唔夠用?如果淨機另外加多少少錢買鏡雜食(想一鏡走天涯),有無更好選擇?有冇咩配件要買?除左dcf 重有邊間鋪信譽好?新手一名
打錯字 自膠
筆直幾多:1萬
想要單反/無反/細機/其他://
鍾意咩牌子://
唔鍾意咩牌子://
影咩題材:風景 人
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:輕
室內拍片既意思係用腳架?

如果拍vlog 個防震值得俾錢買

另外留意apsc 有crop factor 拍vlog 要睇下夠唔夠wide

而且唔需要買太長焦段 用原片放大都夠做
XF16-55mmF2.8 R LM WR

買多張卡同電 腳架可以唔使

cam2
rx1
24F18無OSS係咪有需要A6500

VLOG果度就係怕唔夠WIDE所以諗住買廣角
但係最怕得物無所不用,本身都諗到1/2支鏡走天涯
真呀 除非你用gimmble
不過vlog 無反mon 又係膠膠地

整枝wide zoom 咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞