新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
佢個budget唔上唔落

奇怪玩法
nikon 20 f1.8/nikon 24 f1.8 呢2支夠平
想請問行山買幾多度 CPL/GND? 烈日當空/黃昏都會影
筆直幾多:10000左右
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Sony Fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:嚟緊會去影極光同星空
拍唔拍片:好小
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友買相機
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:
around 20MM

因為好少影景,平時又唔會用到咁wide, 所以想入支平平地又唔太重
都有諗過搵下二手
仲有比較過Voigtlande 15mm III , 貪佢細支D
但搵緊岩價二手
新手想學影相,屋企有部Canon EOS 600D, 跟機個枝Kit 鏡係EF-S 18-55mm, f/3.5-5.6 但跌到裂左,想買枝全面d嘅lenS
朋友叫我試下搵18-135mm想問好唔好?

筆直幾多:1k to 2k有冇可能
想要單反/無反/細機/其他: Lens
鍾意咩牌子:Canon/副廠
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:城市,人,風景
拍唔拍片:想拍埋
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:
20mm 可以搵下2手 tokina 20 f2 firin
幾好
一係就bigma 20 f1.4 (2手ef+mount)
點都out左d
想細支D係未得Voigtlander 15mm F4.5 III 呢支?
loxia 21
18135 一枝好平乏嘅鏡
建議可以睇下 Sigma 17-50 2.8
我見ebay 賣緊貴過2k
想有冇d平d嘅選擇
窮撚學生無咩錢
同埋係咪一定係EF/EF-S/EOS mount嘅鏡先用到?
ef-s 啦 其他插口一係鏡貴一係就俾多舊錢買轉插

真係無錢既咪儲下錢
其實10000連鏡會唔會冇咩可能影到星空
筆直幾多:around 3000
想要單反/無反/細機/其他:Wide鏡
鍾意咩牌子:用緊Nikon D5500
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:9成影景
拍唔拍片:好少,間中去旅行先會
身邊朋友多用咩牌子:Nikon or Canon
接唔接受二手:OK
其他要求:No

本身枝鏡壞左AF
唔知整幾多錢,問定先
$5-30000
好啦
唔該巴打
筆直幾多:6000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Cannon /Nikon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人,景
拍唔拍片:小
身邊朋友多用咩牌子:Cannon
接唔接受二手:No problem
其他要求:沒

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多:8000以下
想要單反
鍾意咩牌子:N記 索尼大法好
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:風景 人
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:C記同N記
接唔接受二手:預左係買二手
其他要求:最好大路款
77D 80D

都無其他
rx 100 vi
收部 D750 鏡就睇朋友有咩 平平地收枝 50 1.8 玩住先
呢個價位應該冇乜邊部機畫質會好過 D750
筆直幾多:20000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行 風景 遲下會影星 極光咁
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:最好全新
其他要求:其實睇岩a7iii 見佢而家送支50 1.8? 如果連埋支kit鏡用住先 再儲錢買支24 1.4gm影極光同星? 見sigma 都出左支24 1.4 又平好多 咁多位點睇
A7 III 冇問題 但 50 1.8 評價好似好一般
Sony 24 1.4 睇評測好似都好唔錯 仲輕便啲 筆直夠就當然原廠
Sigma 17-50 2.8 真係apsc入面性價比最高
2手都係千五咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞