新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
我而家玩咗冇耐 用緊 canon200d單反 我諗應該唔係影星流跡喇 我想影星空多啲 咁鏡頭個到有冇話咩牌子最好 有冇啲建議 唔太識比較
有無推介
定係要加多少少
16-35 f4
55 f1.8
買左唔會後悔
唔該曬巴打
咁我買kit set
買機有冇咩地方推介
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無特定
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:比較想影日系攝影,清新風格,街拍自然景,人象
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon,Canon
接唔接受二手: 新手入門想買新
其他要求: 另外想問下新手玩菲林會唔會好吃力

thanks各位巴打
一般買機鏡揀Price.com上面個D頭幾間
我最近打算入A7R2落過MK問過價
其實Sony個D特約零售商價錢都差唔多
所以你可以去特約零售商買更穩陣
依家買A73好似送鏡頭/MC11 adapter
但係要特約零售商先有
所以你最好問清楚格過價先
筆直幾多:8k樓下
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:街拍,風景
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:接受
其他要求:無特別,但最好有觀景器

多謝巴打先
Lm
筆直幾多:~6,000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機 (方便)
鍾意咩牌子:Sony Fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行 影景 影人
拍唔拍片:唔拍片
身邊朋友多用咩牌子:Sony / Fuji
接唔接受二手:想要全新
其他要求: 主要買翻部旅行用嘅相機 輕便為主. 而家用緊rx100m3都算滿意 係夜拍可能差少少 但佢早排比我跌到certified了 我大多都係去旅行影下日景夜景 同埋影下人咁. 好少拍片. 自己去旅行多所以都想買翻部有反mon嘅 諗緊買rx100m5a好定係Fuji xt-100 2部都係有反mon&evf 同都算輕便咁 但唔知揀邊部好 定係巴打們有其他建議 麻煩晒
巴打 老老實實,真心新手勿屌。

筆直幾多:2000-3000
想要單反/無反/細機/其他:單單地。類似Sony nex 系
鍾意咩牌子:sony /詳見「情義結」
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:是但
拍唔拍片:縮時
身邊朋友多用咩牌子:iPhone.
接唔接受二手:exactly 要二手。
其他要求:老老實實,純粹係去旅行,唔想比路人偷電話所以買部平平地相機頂下檔,放下三腳架預左做毒撚/ 比人偷都冇咁痛。
細個果時見人用Nex5 覺得好好睇,所以呢家想執部類似野,但小弟完全唔識相機野,唔知呢個筆直最新/最好 可以執倒咩型號二手 kit鏡就得,影倒相就得
筆直幾多:7-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇咩特別唔鍾意
影咩題材:風景 人像
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:可以不過唔識睇
其他要求:有咩單反啱新手玩想問
筆直幾多:11k左右
想要單反/無反/細機/其他:中長焦距鏡
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:Nikon canon
影咩題材:event 街拍
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony Fuji
接唔接受二手:yes
其他要求:用緊a7r2 手頭上得2870kit 再搭枝50 f2菜
黎緊想接下freelance用 想揾枝中長焦
但budget有限 原廠24 105定70 200好
筆直幾多:頂到盡最多20000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無特別好
唔鍾意咩牌子:無特別唔好
影咩題材:影相方面人像居多
拍唔拍片:即頭有學術上嘅需求,都有興趣將來做
身邊朋友多用咩牌子:Sony同Canon
接唔接受二手:機身最好唔好二手
其他要求:CP高最緊要,要拍到4K
補充:考慮緊A7iii,診佢呢期送鏡
2手a6000連kit應該3k內有找
標準答案會係X-T20 or X-E3+1855玩住先
揀XT20定XE3就睇你中意邊部/要唔要揭mon
下一步可以考慮f/2系列定焦掃街 e.g. 23F2 35F2
兩部完全唔同既機黎既好難直接compare
要睇下你想唔想要換鏡
定係要追求極致輕便
如果你唔打算入支好少少既鏡(at least 1855)
或者唔想煩要換鏡又冇興趣試下其他焦段
純粹旅行用我會投RX100一票

但係如果你有興趣進一步接觸攝影
我會建議換鏡機
二手a6000或者a5100 (分別係你想要觀景器定係要反mon自拍)
我會推介a6000因為我覺得有EVF真係好用好多
不過全新a6000都係3.5k左右
一手二手自己考慮
唔太熟Canon入門機
個人覺得唔拍片既話揀Nikon會好D
不過其實入門機邊部都差唔多
新手第一部都係揀Budget入面最好個部就得
Canon 77D or Nikon D5600 都可以

你會影人像可考慮Kit鏡之外加多支定焦
50mm 1.8 STM (Canon) or
DX 35mm 1.8 (Nikon)
玩熟咗先考慮升級鏡頭啦
A7iii會係你最佳選擇
要再睇你想要邊個焦段鏡頭
要變焦定係定焦
人像多既話可揀FE 55/1.8或者85/1.8
但係有機會overbudget
送個支FE 50/1.8 其實畫質可以既
只不過對焦慢
如果你拍片為主都可以考慮配二手2470Z
雖然支鏡出名唔太sharp不過拍片應該冇大問題
主要係焦段光圈方便
24-105唔算中長焦啦
睇下你係咪真係需要200mm長焦
我唔係專業攝影師唔太熟咩場合需要咩焦段
不過都叫做有幫手過影event
要求唔高既我會揀24-105一鏡到底算
你用a7r2仲有空間crop相既
筆直幾多:7000-10000
想要單反/無反/細機/其他:自己有部d5300 kit set
鍾意咩牌子:都冇咩特別
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 人像
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:可以
其他要求:同有支 f1.8 35mm
想要影廣角d 又可以影下人
類似一支鏡搞掂
謝謝各位大師
補充返 想去影雪/冰山
感謝師兄解答
另外如果放左支50 1.8收支55 1.8 ZA師兄有無咩意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞