新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:風景,夜空,紅葉,櫻花
拍唔拍片:間唔中拍
身邊朋友多用咩牌子:canon Nikon
接唔接受二手:不
其他要求:去旅行用多

新手最近追左post想買canon 77D,
但諗緊買跟機支EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM好,定只買77D機身再買EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM
上網睇話18-135mm夠哂去旅行用,想問下係咪買後面個選擇好d?
放FUJINON XC16-50mmF3.5-5.6 OIS II
全新無用過,只係check機影過幾張

新手買XT20無留意kit鏡
想換另一支
12 Oct 2018 係百老匯買
睇你想要畫質定方便性 方便就 18135
要畫質我會建議 Sigma 18-35 1.8 或 17-55 2.8
我都諗住買77d 巴打諗住係邊度買
Google 過price.com 鋪頭好似間間都黑店咁
筆直幾多:<10k
想要單反/無反/細機/其他:都得 prefer 輕身
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人》景〉物
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:買新
其他要求:0基礎 新手 乜機都冇 希望影下人多啲
我都係打算price.com.hk搵間高d星既鋪頭買,
應該無伏掛
我見sigma行貨貴過水貨好多,可能會有小小over筆直
Sigma 85 1.4 Art同105 1.4 Art二選一邊支好
x100f
唔怕重就 105 1.4
另外話
想問買多幾塊鏡頭布有冇介紹
筆直幾多:8-13k 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
影咩題材:風景 旅行
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:新手 想請教埋有咩入門配件要入手

完全新手 主要想去旅行影靚景
筆直幾多:8-13k 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
影咩題材:風景 旅行
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:新手 想請教埋有咩入門配件要入手

完全新手 主要想去旅行影靚景

補多句 本身有部g7x
唔知會唔會影響巴打們嘅suggestion
筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Sony/Leica
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:夜景,風景,人像
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:想問下Leica Q定Rx1Rxii好,定再等新機岀
PhotoPlus 有機會會出 Leica Q-P 可以睇定啲先
同問 5000左右既pocket機或者輕便既機 係咪得rx100iii
佢再新啲既已經好貴
呢部囉 一係rx1
筆直幾多:6~7K (最好包鏡)
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon / Nikon
影咩題材:遠景 / 夜景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon / Nikon
接唔接受二手:第一部機想買一手
其他要求:
上網睇過介紹Canon EOS 77D同Nikon D5600
邊部好d
同埋有冇邊d鋪頭介紹 見豐澤果d成kit通常貴1~2k
麻煩曬
77D 同 D5600 係唔同定位 要比較應該搵返 D7500 嚟比

遠景嘅意思係咩?風景?運動?車呀飛機嗰啲?想睇埋你主要影咩先答
會影風景多d
唔該曬
畫質嚟計會建議你揀 Nikon
對速度同操控有要求就 7500 否則我寧願會揀 5600 再買好少少嘅鏡頭
鏡頭選擇 好老實講 日光收到 F8 咁影 18-55 都好夠 sharp 但如果要大光圈就 Sigma 17-50 2.8 (建議收二手) 長焦就 70-300 或者 100-400 都幾唔錯 如果唔怕重就當然 70-200 2.8 (有錢買原廠 冇錢收 A009 二手)

我買機鏡多數都係 price 睇邊度平就去邊買 有啲一 search 就知係黑店咪唔好去 多數小心啲 check 清楚就冇事 怕就搵朋友一齊去
好的 唔該曬
等我再做下research
筆直幾多:12000-18000
想要單反/無反/細機/其他: 單/無
鍾意咩牌子:C,N,S 都可以
影咩題材:8成風景,2成人像 靜態為主
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:C/N
接唔接受二手:鏡頭可以,但prefer一手
其他要求: 中意執相,黎緊出年又會歐遊同去日本,
想係呢個BUDGET 買一機之餘買多枝Wide Zoom / 加多枝定焦
之前諗過買d750 + Tamron 17-35 2.8-4 or 6d2 但睇個DR d750好似好好多
其實都有諗過無反 Z6/ A7III 不過out哂budget 想問仲有無咩建議?
筆直幾多:18,000 左右
想要單反/無反/細機/其他:全片幅機
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像、風景
拍唔拍片:拍啊,有4K更佳
身邊朋友多用咩牌子:Canon, Sony
接唔接受二手:OK
其他要求:可以分開Body同鏡買。做過下功課,打算入a7 iii 不過支kit好似有d垃圾,但又唔知分開買有咩好鏡
24 70 2.8 龍仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞