新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
新手一問 samyang mf 14/2.8 係咪有fe mount俾sony a7用 因為我pricehk唔知有無search錯 謝謝
但係budget凈係買到呢到其中一支 點解1635唔洗諗
我意思係 唔使諗一定揀 1635
1635 同 24105 點揀好?
旅行用我可能會揀 24-105 個 range 闊啲實用啲
但如果你自拍呀 Vlog 呀影廣闊嘅風景多就 1635
一般咁用就 24105
D750 + 2470 冇問題

但如果你問我主觀意見我會建議你買原廠 24-70 就算二手都好
一來保值 二來可靠少好多問題 三來成像好啲 四來拎出嚟型好多 [slick]
a6500 + 18-135 剩低嘅錢買咪同 gimbal

但要留意返 Sony 呢個系統界面未必易操作 要花啲時間摸熟部機
唔該曬 草定錢先
35mm F2 影景 掃街 , 90mm F2 影 close up 同影下人

新手學攝影第一支鏡有人會揀定焦 有人會揀 zoom
我自己覺得用定焦對於學構圖會好啲 同埋有大光圈對於新手玩淺景深興趣會大啲
尤其是富士呢個系統 又平又靚又細枝 插枝 35 F2 拎出街機會都多啲

btw XT3 啱啱出 而家買 XT2 可能有得平 如果唔夠就 XT20 都唔差
筆直幾多:5000~7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人/風景
拍唔拍片:少拍,但會
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:可以
其他要求:-
筆直幾多:$3000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 港女題材
拍唔拍片:次要
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:反mon
我會好建議你儲錢買 55 1.8 又細枝又 sharp 又靚
如果真係筆直有限就 Samyang 枝 50 1.4 AF 都好似唔錯
筆直幾多:5000~8000 (body 或kit)
想要單反/無反/細機/其他:冇特殊喜好
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人/風景/去旅行
拍唔拍片:少拍,但會
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:
本身用緊Canon 400D, 但時日太耐電池充電器已收皮,橫掂都要買副廠驚淘寶會爆炸所以想換機。但因為好耐冇留意市場已經唔知市面上有咩選擇。首先唔知好唔好轉會或者無反,雖然有窮人三寶鏡加支sigma 10-20 但一轉就要買過哂新鏡,但另一方面年紀大左去旅行揹住相機真係好吃力,所以想請教各位巴打咩嘅情況應該買番canon單反初中階定轉無反?轉又轉邊部好?

先多謝巴打賜酒
筆直幾多:UNDER7K

影咩題材:ALL
拍唔拍片:SOMETIMES
身邊朋友多用咩牌子:SONY
接唔接受二手:OK
其他要求:想買超廣角鏡,但係簡唔到16-35F4定LAOWA 15F2好,事關16-35機動性太好又有AF,但有時去露營影星/銀河F4成日都覺得唔夠,定係等埋LAOWA支超廣變焦先(利申﹕機身係A7R2)
筆直幾多:10k以下
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人,景,食物
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:
唔想揹相機我會建議你買 Sony rx100 v
手頭上有咩標準鏡
影星影銀河唔好諗 1635 4
話說近排二手放機好難放。
無人要ff單反
得支龍仔標準zoom
咁買老娃
用緊77D, 配支sigma 1835 1.8, 就算上左去調焦, 自己再調, 都係唔中焦
而家把心一橫想換鏡!
請問以下邊支好
Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM
Canon EF 24-70mm f2.8L II USM
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm F4L IS II USM
Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD G2
或者有冇其他推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞