新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
多謝巴打,但轉無反機仔舊鏡係咪用唔到
博士巴打唔好意思問多少少, 如果買77D又點睇?
唔該哂巴打,我去兇宅睇睇
筆直幾多:一萬
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:Canon Nikon
影咩題材:風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友有相機
接唔接受二手:不了
其他要求:輕身少少

唔該各位高手
唔係單反都ok 巴打有冇推介
想問埋全新相機係咪最好去番豐記同百記個啲買?
新手想買支鏡 用緊olympus e-pl9 覺得支kit鏡電動zoom 得好慢 質素都麻麻

筆直幾多:5000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景 (主要旅行用)
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:無

Thanks
用緊a6500
龍仔28-75 定係 18105f4 + sigma 16mmf1.4 + sigma 30mm f1.4 好

筆直幾多:6000左右
影咩題材:街拍多 其他都會影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:唔考慮1670f4
去大鋪既話都係格下價,睇下有冇咩優惠吸引你
筆直幾多:6-9k
想要單反/無反/細機/其他:無反可換鏡
鍾意咩牌子:canon/fuji
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:風景,旅行用
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想買兩支鏡 一支影wide 一支影近
最鍾意支sigma係個光圈
Live view係準, 但我唔鍾意用LV影 用LV要單反黎做咩
所以最接近既係Canon EF 24-70mm f2.8L II USM, 但冇IS
Tamron 未用過唔知會唔會又中副廠伏
筆直幾多:$6000-$8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:olympus / canon
唔鍾意咩牌子:無乜
影咩題材:風景,去旅行用
拍唔拍片:會拍少量
身邊朋友多用咩牌子:有朋友用fujifilm
接唔接受二手:唔接受
其他要求:暫時無

感謝博士巴打解答
後者
你買 2875 會冇咗 wide
除非預咗會升 full frame
55.8
輕啲、個焦段影人好用啲、原廠鏡保值啲、對焦準同快啲
影 wide 影近嘅意思係一支 wide 一支 tele ?

XT20 +
18-55 / 35 F2
+ 90mm F2

或者一枝 16-55 2.8 搞掂

可能 over budget 少少
巴打想問下
朋友比左枝canon 紅圈鏡 zoom lens ef24-105mm
1:4 L IS USM
我可以買部eos m50黎組裝嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞