新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
冇意見 夠Budget絕對值得
我部係200d 佢送枝鏡好廢 雖然部野係 但係有咩鏡影人同鏡會靚啲 求解答
日常細event 我覺得24-105夠做既
但我諗緊係咪應該補焦段先會比較好
但70 200平時出街影相又好少會用得著
Kit鏡再廣角D就係Ultrawide
影人多數用長焦少少會容易掌握
Ultrawide都可以影連人帶景 但係需要極佳構圖技巧否則會好易變形
你要一支鏡又有超廣又有長焦我可以話係冇可能既事
Sorry 幫唔到你

不過單純要一支Ultrawide就有好多選擇
講下你點解想要廣角d 平時影咩野題材多
Sorry睇漏咗
影雪影冰山即係多數用黎去旅行影大自然景
可以考慮Tokina 11-16/11-20 F2.8
夠Wide之餘又有2.8大光圈可以順便影埋星空
不過記得揀有對焦摩打版本for D5300用

影人用翻你支35mm 1.8就可以
筆直幾多:10000-12000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony Fujifilm
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:旅行
拍唔拍片:會 但都係影相主要
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:鏡頭可以
其他要求:
影人買支50mm 1.8 STM 試下先
影鏡其實用kit鏡落腳架收光圈影都好夠做
真係嫌唔夠wide可以買支10-18試下ultrawide感覺
等你用熟咗再升級未遲
其實用kit鏡落腳架收光圈影都好夠做
冇人覆
筆直幾多:3000-4000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景 人 街
拍唔拍片:拍但唔多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:新手第一次買機,暫時唔會買其他鏡住,想問有冇入門機推介
跟機係邊枝 有冇details?
想菲林就影菲林 呢個價位買新機好吃力
菲林我自己玩,數碼機係幫女朋友問
fujifilm xa 5

靚仔好睇 APSC 有得換鏡
fujifilm xt 100

可以換鏡 又有得單眼 仲要係APSC 最勁係可以反mon自拍 岩曬同女女旅行用
好多人都推介呢隻
上網睇過評價
Ching 覺得Sony a6300 / canon m5 如何?
m 5 好似無貨

a6300 都係無5軸 不如a6000 算數

不過買apsc 就不如買富士 起碼鏡群唔使煩

懶換鏡既就x100f 易帶 方便 型仔 街拍
X-E3 1855 kit + 35 1.4 無得輸
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影景同人,想影夜景
拍唔拍片:會拍
身邊朋友多用咩牌子:nikon
接唔接受二手:接受到
其他要求:諗緊sony a6000,呢個性價比高唔高?
唔嚴鏡貴 a72都係5500左右 始終FF夜景著數d 影人又景深好少少
如果ching係5000連鏡 a6000唔錯 再加支18-105 F4 一支鏡大部部野都影到
同埋Sony嘅大光圈定焦鏡都係FF鏡又貴 可能over budget
筆直幾多:15000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:canon (想試sony)
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:微電影 人 景 都會
拍唔拍片:拍片居多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:

其實係想知咩轉咩機好 用緊canon760D 想換機 諗緊canon5Dmark4好 定轉會sony機好 但sony機又唔知邊部適合 嚟緊係咪會出新sony s機?
就算真係出都過曬你budget啦 無兩皮都唔使諗

你想拍片就諗gh 5 xh 1 xt 3呢d 4K 可用既機仲好啦

a7 iii s 一定out bud
Xt20除左原廠鏡仲有咩其他牌子鏡好用
想玩變焦 主要影街景同人 請出招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞