新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
Sony既話應該都係一兩支鏡
但主要係唔知有咩鏡係細支萬用非手動對焦
睇返我應該打錯字 shit
應該係等XT3先啱
等唔係問題
XH1方面明白
鏡係咪18-55就ok?
係呀 可以買多枝大光圈定焦影人 會靚好多
唔記得講埋 M50
Canon對焦好唔好?
我對佢印象仲停留係m3時代
無反黎講除左sony 黑科技以外 canon m5開始已經係最強對焦

特別係拍片既時候 即使強如GH5都要focus hunting 有時仲要對唔到焦

所以canon呢代無反好有前途 遲下肯定出無反FF
咁應唔應該等canon出埋先決定
但又怕canon ff鏡都係大支
本來諗住出z6z7
但nikon轉插唔支援副廠鏡af
咁啱我支2470係死馬
心都淡
你想輕就唔好諗FF 喇

機可以細 鏡頭好難細

APSC 把啦

最好既相機就係你成日帶住果部

講左d 咩 自己諗
FF唔係唔用!
困係屋企用啫
就係因為咁先要買部apsc而係度問啦
M50/XT3就咁話?
筆直幾多:15000~20000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon/Nikon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要影風景多,其次街景
拍唔拍片:拍縮時
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手: 鏡頭可以
其他要求:
筆直幾多:$4000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:canon Sony
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:景+間中影下人
拍唔拍片:會 都多
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不
其他要求:Sony唔熟 考慮緊canon m6/200d/m50

求意見
FE 16-35mm F4點睇
d750 d850 z5 z7
M50 m6無evf 不了
唔支援咩 死馬本身有摩打都無af?
Nikon區睇返來咋
可能我眼殘

不如問埋fujifilm有咩定焦輕又好用
23.4?35.4?
35F2/35. 4
我用緊死馬105覺得fuji支支都好輕
筆直幾多:$5000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Fuji/Sony/cannon/ricoh
唔鍾意咩牌子:Olympic
影咩題材:有時間感ge相/旅行snapshot
拍唔拍片:會旅行會拍下,已有雲台
身邊朋友多用咩牌子:屋企人有一部fuji無反
接唔接受二手:接受
其他要求:黎緊去歐洲旅行想影d靚相留念下

有無推介呀巴打們,有frd推a6300/ricoh GR
我有部760d 有冇興趣
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他: 無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:沙漠 野生動物 雨境
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
其他要求:

我本身有部A7ii 諗唔到買咩鏡
筆直幾多:6000樓下
想要單反/無反/細機/其他:可以反mon嘅相機
鍾意咩牌子:無乜要求
唔鍾意咩牌子:都無乜
影咩題材:
拍唔拍片:其實主要想拍片
身邊朋友多用咩牌子:C n N
其他要求:

其實睇中sony a5100 同a5000
不過真係對相機一曉不通,所以睇下有無巴絲有推薦
5000除咗kit同sigma可以揀乜
暫時無,想玩下細機先呀巴打
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景, 人
拍唔拍片:接近零
身邊朋友多用咩牌子:朋友唔影相
接唔接受二手:不了
其他要求:有部canon 100D

唔該晒
xa 5

自拍反mon 4K evf touch screen 咩都齊

仲可以借屋企人枝鏡用 無得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞