新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
唔該晒師兄
olympus, Fujifilm單反?
筆直幾多:4-5k
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 景 (日常,旅行用)
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想有得反Mon 較輕身

新手想買相機
會唔會考慮Sony機配Sigma鏡
a6300 + SIGMA 16mm f1.4 + 56mm f1.4
差唔多你預算又有兩支大光圈定焦鏡

olympus 同 fujifilm 鏡頭價錢有點貴咁
panasonic g7+14-140/14-42
Canon平輕單反 Canon m50
最平單反Canon 200d +18-55 kit
筆直幾多:4-5k
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 景 (日常,旅行用)
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想有得反Mon 較輕身

新手想買相機
panasonic g7+14-140/14-42
Canon平輕反 Canon m50
最平單反Canon 200d +18-55 kit
筆直幾多:7000下
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:影街景影人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:可以 最好係二手
其他要求:新手入門 主要想周圍影相 如果買淨機身配鏡會唔會較好?
筆直幾多:5-7k
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:景樓人食
拍唔拍片:小量
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:可以
其他要求:要型
Xt2 kit二手
筆直幾多:12000-15000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:/
影咩題材:明星為主
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:不了
其他要求:最好成部黑色。

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多:唔知幾錢好
想要單反/無反/細機/其他:方形 GND Filter
影咩題材:for wide 鏡
拍唔拍片:/
接唔接受二手:/
其他要求:想問下Sigma 16mm f1.8 有冇方形GND filter同框買?
要幾多筆直先買到框同一塊soft 0.9
筆直幾多:唔知幾錢好
想要單反/無反/細機/其他:方形 GND Filter
影咩題材:for wide 鏡
拍唔拍片:/
接唔接受二手:/
其他要求:想問下Sigma 16mm f1.4 有冇方形GND filter同框買?
要幾多筆直先買到框同一塊soft 0.9
筆直幾多:7000上下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
影咩題材:影小朋友多
拍唔拍片:會拍
接唔接受二手:最好一手
其他要求:
Sony的話可考慮A6300 + SEL18135套裝

最好先去Showroom集中試 "連續AF (辦認活動中的對象並持續對焦)"同埋 "眼控AF (人臉/人眼辨識)" 功能,睇下滿唔滿意佢電子上既輔助

不過問題係18135光圈唔算大係日光鏡,
天涯鏡兼影得遠方便你影跑前跑後既小朋友,但要日光室外或光源充足先發揮得最好

所以長遠係要多一支大光圈鏡影特寫或室內用
例如Sigma30.4 or sel24f18z for 生活感重既相,或者sigma56.4 for 人像特寫
謝巴打
Sony機影完放入電腦大唔大出入,要唔要再調校啲相?
另外想問SD卡用邊隻牌子好
Sony機可以係風格設定就色彩飽滿度、對比度、銳利度做調整,Set好後兼習慣佢EV補償設定後 (有d人覺得影出黎暗少少,所以慣性推高1/3至2/3級EV),適應後一般唔駛大執

當然有個人要求的話,可以過落相機簡單執一執都得,亦可以Lightroom果類再細執
依點好講個人口味

SD卡難講,自己用開SANDISK (R/W 95mb/s) 同Toshiba (300mb/s 好似係) 的冇出過事
亦有巴打因為SONY STORE有現金券所以用返SONY品牌
hoya hd 同fuision cpl差幾多 邊隻較好
筆直幾多:3000-4000
想要單反/無反/細機/其他:鏡(比FF機用)
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:N望
影咩題材:景
拍唔拍片:小
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:
考慮緊下面幾支,EF70-200mm f/4L IS USM成色好係最好,但都出左一段長時間,怕會有問題,所以唔知買邊隻好,因為長鏡真係好小會用長,都係今次去旅行會需要用到,所以先買
全新 EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
日本買二手 EF70-200mm f/4L IS USM
日本買二手 EF70-200mm f/4L USM(無is版)
日本買二手 EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
Off topic 分享下少少用 SD 卡經驗
基本上近幾年用大牌子嘅卡都好少話會死卡炒卡 只要做好以下幾樣嘢

1. 每次過完相都格式化 (相機入面嗰個格式化)
2. 用大牌子嘅 Card reader (用埋啲 Cheap 雞大陸嘢好易出事)
3. 盡量唔好借比人 (好多人會暴力用卡 唔啱方向照死插 插到接點位壞)

我自己偏好牌子不分先後
Lexar Sony Samsung SanDisk Toshiba Prograde
sd card 同ssd類似有讀寫壽命
成日格式化會加速死亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞