新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
如果budget有限 想入二手鏡
買canon小小白 定 騰記 70-200 f/2.8?
影人像多想要散景 但怕副廠唔夠好
後者 A009 cal 完一樣 sharp 散景一定多過前者 又抵玩
自從 A73 出咗 , A7S2 好似冇乜存在價值
講拍片前者對焦勁好多 高 ISO 表現同後者不相伯仲 個 4k 好似仲靚啲
講到影相 A73 淨係 24MP 呢樣已經贏 A7S2 好多 仲有 noise control , cmos 發色 , 同個 eye AF

最理想我會覺得 A73 + 24105 4 或 T 2875 2.8 不過 over budget 你自己衡量下值唔值得 仲有拍片要用嘅咪嗰啲都要諗 收音對拍片好緊要
A009 一代同二代差唔差得遠?
巴打好詳細 感激
聽完你咁講我應該買最平既kit set
之後再慢慢換返上去
唔該晒
用緊a6500

筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji好似好正
唔鍾意咩牌子:唔撚鍾意sony色 (a6500)
影咩題材:咩都影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子: 罪大
接唔接受二手:接受
其他要求:
weather sealing,ibis,可靠拍片af, 拍片log

咁既spec係咪得a7iii /黎緊a7siii 好唔想用sony 貴同埋操控手感好差
同埋想問下 18-105 f4 pz 同16-70 f4 呢兩枝
18係咪好唔夠wide? 我用16-70zoom既時侯會卡住
同係直接用住 T28-75 先
(用緊apsc)
thanks
記憶中A7III 都唔係防水機 同埋a6500 個色已經改善左好多 我諗得log 可以幫到你

另外fuji 想打拍片市場 但係目前為止所有機仲有改善空間 特別係階段式曝光調節

最後拍片AF 就canon 最自然 你可以考慮M50

如果對APSC 會敏感就6D/6D II
A009 仲有分一代二代 ?
A001 咁舊就唔使諗 , A025 我自己用開覺得畫質上冇啲人講到咁好 但成支鏡係真係做工靚好多同紮實好多 , A009 畫質都唔差又平好多 而家入應該最抵玩

唔計錢嘅話
小白 > A025 > A009 > 其他 70200 4

但如果 budget 有限就建議 A009
新手 遲d去日本旅行睇紅葉
想買部玩下 主要影景
牌子就canon優先考慮
筆直6-7k
筆直幾多:15000
鍾意咩牌子:Fujifilm=Olympus>Lumix=Leica
唔鍾意咩牌子:無啊
影咩題材:人,風景,街,旅行,狗 (乜都影一餐)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無乜人用相機
其他要求:新手上路 多多指教
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Sony, Canon
唔鍾意咩牌子:無咩特別
影咩題材:景、人
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:冇
筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人、景都會
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon fuji
其他要求:我學緊影相,練習緊構圖同顏色,未知自己最想影咩,識好少ps。因為好想自己行絲路,想留影,所以學影相拍片,希望ching介紹好機
想問通常買機買行定水,
係咪得有無保既分別?
利申: canon
咁咪大陸野 淘寶一大堆
主要嚟講係 有啲會係 kit set 拎走枝鏡咁賣比你 你 check 清楚部機運作正常冇塵光死點就穩陣
如果怕又唔識 check 就比多少少買返行買個安心
收部 Nikon D7200 + Sigma 18-35 1.8 Art 要影人就問朋友借枝長少少 大概 50 左右影人會幾唔錯
Sigma 如果走焦就 cal 返準佢 非常 sharp 發色又靚

呢 set 拍片都唔差 但要駁返枝咪 收音好緊要

或者入富士玩菲林 curve 入 XT20 + 幾枝 F2 定焦 (睇 budget 買到幾多 35 > 23 > 14 ) 但呢 set 就係無反嚟

PS LR 執相如果你長期玩攝影遲早都要學 懶唔想後製就富士啦
多謝ching
筆直幾多:13000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:多旅行 景多 人像少(係有時追星用)
拍唔拍片:拍,但影相多
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:
要反MON
新手 開始想研究影相 黎緊1月會去北海道旅行 本身諗緊M50 但睇睇下olympus OM-D EM1都幾唔錯咁,但價錢上貴唔少,同埋驚重好多,心大心細,邊部好或者仲有冇其他相機推介
隱藏
筆直幾多:13000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:多旅行 景多 人像少(係有時追星用)
拍唔拍片:拍,但影相多
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:
要反MON
新手 開始想研究影相 黎緊1月會去北海道旅行 本身諗緊M50 但睇睇下olympus OM-D EM1 Mark II都幾唔錯咁,但價錢上貴唔少,同埋驚重好多,心大心細,邊部好或者仲有冇其他相機推介
M50啦 不過你要買個轉插 官網買好似送原裝 之後買番枝廣角zoom 加恒定光圓standard zoom 夠用有突

M43除非你有特別需求例如想用長焦又輕 唔係都唔會呢個價位買佢

其他你可以諗埋xt2 鏡群上枝枝都幾好 煩少樣野
THX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞