新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
拍片唔係105方便d咩
唔太熟拍片
如果主要拍片 咁非a7sii不可

剩低嘅錢買支二手手動鏡頂住先
Xt20 kit
另外a7ii 點睇
買2手機,加枝靚鏡有冇得諗
如果純拍片 影相需求唔大

可以留意下 Blackmagic Camera

唔係就a7sii
都可以選擇退而求其次a6300/a6500

聽講過熱到仆街

剩低錢夠買支bigma A鏡拍片
唔夠a7rii扺diu

可以考慮

不過sony啲鏡好貴

可能要硬食kit一段時間
panasonic
gh5 有反mon 4k 防震 插mic 有log profile
gx8 有反mon 4k 防震 插mic 有log profile

仲夠錢買唔少鏡
筆直幾多:1萬
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景,人(呢兩個較多) 街
拍唔拍片:縮時
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:有2個朋友分別叫我買a6300/a7 iii ,但睇番個價錢a7 iii真係有啲貴 ,如果買ff鏡推薦買咩好價錢超少少無太大影響 麻煩巴打們,
Sony ff鏡支支都過萬

副廠都起碼5000
why not canon M5/M50?

淨機價錢5千都唔使 用多5千夠你買多兩枝鏡黎用
筆直幾多:15000 , 遲啲可能再賣其他鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景同人
拍唔拍片:拍,想拍下vlog自己J下
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:No

其他要求:諗緊77D 定Eos 6d mark 2 好,77d就輕,啱晒拍片同自拍,系唔知影唔影到星空,上網搵都好少星空圖係用到77D拍,反而Mark 2多d ,但係今日去試機,Mark 2自拍好似唔夠廣,個面拍到好大,新手唔識,求指教
6d Mark II is a full frame camera while 80d is an apsc
筆直幾多:~$22000
想要單反/無反/細機/其他:無反FF
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行景同人
拍唔拍片:次要 會拍下
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:二手鏡
其他要求:如果買部一手a7iii加一支2手鏡加邊支好
筆直幾多:15000
鍾意咩牌子:sony/fujifilm
唔鍾意咩牌子:micro 4/3
影咩題材:剛脫離bb階段既小朋友
拍唔拍片:not need 4k
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:二手鏡
其他要求:用緊Nikon D810
但冇時間執相
因為重所以拎出街都唔方便
想買部細部少少機 鏡愈細愈好

係X-T2 X-H1 A7III之間猶豫咗好耐
主要Sony FF鏡好似都幾大支
變成不如用返單反咁
有細鏡推介會考慮
其他牌子都ok 求出招
筆直幾多:~5000
鍾意咩牌子:SONY Canon
唔鍾意咩牌子:冇咩特別唔鍾意
影咩題材:多數會影人同會拎去旅行同平時拍下片
拍唔拍片:Yes 1080夠
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友 Nikon同Canon都有d
接唔接受二手:還好 遇到質素好既唔介意
其他要求:

宜家用緊部sony XZ1黎影相同拍片
有位朋友話相機平左好多可以買部相機影下
打完工有少少錢希望可以買部相機入門下
宜家睇中左Canon部M6
但係唔知會唔會買新出果部M50好d
同埋最想問既係應該去邊到買會比較好
順手問埋SD卡64GB夠用未
唔該晒各位師兄
筆直幾多:$5000 ~ $6000
鍾意咩牌子:無傾好
唔鍾意咩牌子:無傾好
影咩題材:風景 人 動物
拍唔拍片:生活片
身邊朋友多用咩牌子:無傾好
接唔接受二手:不能
其他要求:

麻煩哂
Fuji 15000蚊可以攻頂加多一兩支鏡

Sony 15000蚊買完機都買唔到鏡
平平地連kit買住先,之後儲錢買gm
2470f4係超級大伏,24105暫時有炒價

聽講龍仔支28-75評價唔錯

如果入定焦可以考慮sigma
F4 既zoom
XT 2啦 有富士色唔使執 鏡又唔使點諗買番原廠

XH1 主打拍片 定位唔係好岩之餘你會用錯budgets

其實可以諗下M50 宜家買好平

最緊要係佢個phase detections work in photo and video(not 4K)

M50 啦 多個EVF型好多

買埋個轉插 EF M to EF S 成個canon 鏡群有得用
無從判斷

魔亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞