新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
咩場合先,概括咁講先計算安全快門時間
如果部機本身有防震,用腳架反而要特登off防震功能
不過技術問題題外話了,換Post問其他巴打仲好
筆直幾多:~$5000
想要單反/無反/細機/其他:單反,無反
鍾意咩牌子:Fujifilm Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人,景
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:不了
其他要求:無
Canon可考慮eos m50雙鏡set
短果支影景長果支影人

可以比較埋sony a6000淨機加sigma 16mm f1.4 (第時入手埋56mm f1.4影人)

睇巴打你重視變焦泛用但光圈細,定係唔介意定焦而成像高質兼大光圈
都可以睇下反mon係唔係必須
筆直幾多:8000內
想要單反/無反/細機/其他:想要有180度反螢幕,上反而唔係旁邊
鍾意咩牌子:無偏好
唔鍾意咩牌子:無偏好
影咩題材:旅行影下相,多數影風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon, Sony,
接唔接受二手:不
其他要求:不太重。岩去旅行用,主要影風景但有時影自拍又方便。唔太會頻繁換機,對上一部係Nikon p7700。可以連手機相直出。
Sony a5100 + Sigma 19mm f2.8 + 60mm f2.8
睇左一些相機實測。見canon g7x mark 2唔錯。16年出唔算新,依家買會唔會好傻?
都好,輕便一機過又滿足你對螢幕嘅要求
可以去尖咀拎上手試手感
而家買x pro2會唔會好不智?
考慮緊x pro2定x100f
我想問 canon 24-70 f/4L 好唔好用 主要係影人
A72 BODY 2手 5K多D 值唔值得買?
筆直幾多:幾千
想要單反/無反/細機/其他:CPL GND 可調ND/ND
鍾意咩牌子:好用就得
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景
拍唔拍片:n
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:
想知邊到買
邊個牌子推介
有冇邊隻度數ND比較通用?
如果無 會考慮可調 64好似ok

歡迎各位同好幫忙回答問題
最後入左z6, 試影左一日,測光同hdr真係好好多
筆直幾多:8000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:SONY/CANON
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 景 人
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:可以
其他要求:有部十幾年既APSC D80+幾支鏡 ,懶 太重已經少用
本來想買M6+22同1122,
但係二手A7II 5千幾 FF機 幾抵咁
用住KIT LENS 好似比起M6好
兩個方面
做到你嘅要求
但未必影到好靚淺景深嘅相

如果要求淺景深還是揀 2470 2.8 或定焦大光圈
如果 F4 ok 都係揀返 24105 最新嗰支
明白 因為我部係aps-c 本身有枝sigma 18-35 1.8
但係2470 2.8又好貴
咁即係買都買 24 105 f4 ii 新嗰枝?
如果巴打你日後唔會放太多預算追Sony FF鏡,係APSC入面追求高畫質表現好D
不然買完FF機但冇好鏡,覺得相質唔夠好就後悔,本末要分清楚
加上APSC機鏡都有輕選擇,可以鼓勵自己影多D

機連鏡8000樓下的話,唔太需要拍片(特別係唔需要4K片),可以考慮a6000加sigma三寶逐支買
建議先買16mm f1.4同埋56mm f1.4,方便你等效24mm同埋等效85mm影景影特寫
如果某個焦段唔需要大光圈,寧願更輕便方便街拍,可以用返f2.8系列19mm/30mm/60mm按自己需要去選
個人唔太建議跟KIT SET買,因為SIGMA定焦鏡表現好太多,除左長焦55210無可替代

一機一鏡的話,a6000配最高質sel24f18都係選擇,等效~35mm實用又輕便,但以你預算支鏡只可以水貨或二手

如果要變焦鏡的話18135唔錯,係光圈唔大,日光日白用最好
原廠依支18135可以跟機a6300買,但應該過8000預算
筆直幾多:6000內愈平愈好
想要單反/無反/細機/其他:Sony Emount 35mm 定焦鏡
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:/
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:N
其他要求:用緊A6300 其實係想搵副35mm試下
定係索性sigma 30mm算?
如果要等效35mm左右,水貨24f18z
如果要30/35mm換算等效50mm左右標準視角,Sigma30mm f1.4
你用 APSC 等效景深又深咗
似乎買大光圈會比較好

既然用緊 18-35 不如考慮下 Sigma 50-100 1.8 ?
定焦建議 50.8 或 Samyang 85.8
唔該曬你 不過我買紅圈都係因為遲啲可能會換ff 諗住可以留返遲啲用
想問如果淨買body無鏡,有d咩要check清楚?
問fd借支鏡去試

真喺冇嘅話,都喺睇有冇塵有冇花,mon有冇光點死點,viewfinder有冇問題,最好問埋快門數喺幾多

利申上個月收部6d mark ii, 收嗰陣一樣冇鏡,但部機極新淨,好彩
Budget under 5000

如果影人像,淨比較canon原廠,二手冇問題
70-200 f4L (有或冇is)
200 f2.8L
70-300 f4-5.6 II

3支點比較?70-300會唔會好差?200定焦會唔會好難用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞