新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
筆直幾多:12000~15000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:只用過CANON
唔鍾意咩牌子:NIKON
影咩題材:行山, 旅行, COSPLAY
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:CANON同SONY
接唔接受二手:NO
其他要求:

1.想升FF
2.直出, 唔執相
筆直幾多:500-700 + 400-600
想要單反/無反/細機/其他:External Hdd +腳架
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:/
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子/
其他要求:
想買隻external hdd 2tb
有冇師兄 有推介/咩牌子好用?🙆🏻‍♀️

咩腳架推薦 旅行用
筆直幾多:~5k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要旅行影相 食物
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:
睇到幾有興趣既
M50 可以反MON 可惜得一個轉盤
XT100 個樣最中意
同好多人推A600
最好相直出比教好既 少執相
除左呢3款 仲有冇更岩既?
同埋係咪最好連鏡SET買 唔洗煩
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反apsc
鍾意咩牌子:N/A
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:風景 女朋友
拍唔拍片:唔常拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:ok
其他要求:
想輕便 (所以prefer 無反)
呢個budget想買機加支ultra wide prime同135 equivalent 嘅75/80mm
日常靠iPhone 就算
暫時見
1) A6300 + 副廠12 mm (samyang/ 7 artisans) + 50mm 1.8 或者
2) xt20 kit + 7 artisans 12mm (一手就好似唔夠筆直再買prime),但見人話18-55mm好用
筆直幾多:around10000
鍾意咩牌子:均可
唔鍾意咩牌子:NIKON
影咩題材:大事大節宴會旅行,影人多
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:有friend用canon
接唔接受二手:可考慮
其他要求:

1.可用sigma鏡
2. 呢個budget淨係買到kit?可唔可以有埋定焦鏡
3. 想影出黎色sharp d,有景深
筆直幾多:5000
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:影人景
拍唔拍片:都會拍下片
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:女仔, 完全係新手,對相機係白紙一張

睇過post, xt100, canon m50, 同olmpus pen xxx
請問邊款比較好,或者有無其他相機介紹
謝謝
Sony的話唔拍片主要影相,會唔會考慮a6000,然後留Budjet俾鏡頭?
a6000 + 七工匠12mm F2.8 / Laowa 9mm F2.8 + Sigma 56.4
A6000主要係冇金屬mount (係咪純粹手感分別)同對焦?
XT20又如何?
唔該巴打
A6000 vs A6300可以比較台灣朋友意見
影相的話除左高ISO表現及連拍效率較好外,都可以睇睇AF-C入時既"眼控AF"重唔重要
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4906211&p=1

XT20唔識,SONY用家sorry
Thanks🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:sony canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 車 夜景 人
拍唔拍片:永不拍片
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:可以
其他要求:
用完朋友部相機影左一晚,開始接受唔到手機質素。想平平地入手,慢慢學再慢慢入坑。
搭單買,支minolta AF鏡發左霉,有冇邊間抹鏡抵又手功好?
HDD 永遠都係撞手神同用家習慣好大影響
牌子就 WD Toshiba G tech HGST (死咗未?)

腳架建議買返外國牌子 一支好嘅腳架可以陪到你好長時間 仲有你擺成皮幾嘢上去呢啲錢最好唔好慳
都係 Gitzo manfrotto RRS
大陸牌子就馬小路 Benro 思銳
睇漏左筆直 你腳架嘅意思係三腳定八爪魚?
仲有 joby 都 ok
機身可以考慮淨機A6000先,性價比高 (唔駛連1650Kit鏡買),而且方便你主動學快門光圈ISO依類基本關係
問題就變左鏡頭順序點買

如果車方面係指靜態放係度任你影,想影佢氣勢
會建議先買Sigma 16mm f1.4 (優先考慮) / 19mm f2.8
買f1.4就大光圈d都闊d,影車影風景影夜景都OK
買f2.8就主要平d,影夜景都勉強OK

如果買A6000+16F1.4,連埋FILTER果類配件就已經5XXX了
第二支鏡大概要另外儲資金買了

人像方面,你可以諗清楚人像係強調特寫定係景+人生活照咁影
如果想做特寫,可以考慮Sigma 56mm f1.4 / 60mm f2.8
景+人的話就可以考慮30mm f1.4 / f2.8
都係同頭先差唔多,f2.8既細一級光圈但平d

如果車方面係動態咁影,可能你會需要支SEL55210,方便你平價遠攝
依支可以入二手,應該都係千零蚊搵到
雖然要日光日白先發揮得好,但都可以做到人像特寫/壓縮景深效果
順帶一提除左Filter以外,你都可能要預留budget買腳架
可以考慮上面絲打推薦既joby 3k 八爪魚腳
一來方便攜帶二來搵到條柱就可以固定 (有時場地唔俾用腳架,用依類就OK)
用腳架主要有兩個原因: 夜景曝光需時, 影高質風景相用低ISO+ND FILTER曝光需時

Filter黎講,一般UV Filter主要當保護鏡咁用,建議每支鏡都要跟一塊

ND Filter係減光Filter,影風景時可以減低環境光度,防止色彩細節因為環境過光而過曝冇左
另外影風景可以考慮埋CPL,最好買Kenko的,簡單黎講就係消去環境中多餘既光 (如葉面會有蠟質反光,消去左反光咁塊葉就綠得更鮮色)
ND同CPL主要係影風景先用到,如果未去到咁講究可以先唔理
屋企有部nex6+kit
如果筆直4000 買支二手18-135,遲啲再升級
定買m50連kit好
主要去旅行影相 thanks
個人會選1635GM
影闊D就係影闊D,特別係廣角至超廣告端,每差1mm就差愈多視角
而且你又有講影夜景影星,24mm影出黎同16mm影出黎視覺效果始終差好遠
還掂都係要帶腳架慢慢曝光,點解唔用1635gm影闊d (影星的話,16mm既安全曝光時間比24mm長10秒左右,都夠cover f2.8 vs f1.4既差異)

除非你諗住手持夜景唔拎腳架,或者好需要24mm果個散景,否則未太見到24gm既理由
咁睇你想唔想轉會先啦,依度涉及鏡群入面有冇你心宜既焦段/鏡
另外sony升級升到新型機種預算都會高,都要平衡依方面諗法

18135焦段上泛用而且成像質素幾靚,但光圈唔算大,所以充足光線先發揮得好
睇你對依方面在唔在意,定係其實自己有一定攝影偏好/習慣,可能可以考慮大卷圈定焦鏡咁
好啦 等我再考慮下先

1635GM的話問清楚送唔送官方優惠,唔送的話自己衡量下抵唔抵
隔離罪大帖近排有人討論點買先回饋最多,可以睇高手教路
筆直幾多:5K內
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行隨影/人
拍唔拍片:會拍
身邊朋友多用咩牌子:乜都有啲
接唔接受二手:不了
其他要求:輕便/會唔會有D機本身有SETTING做到日系色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞