新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
係囉 價錢ok 就去馬

if not 就唔好諗for 水底影相喇 gopro 算
睇中左部二手 有保價錢可以接受諗住衝左先再算
跟12-100 F2.8 ?
剩BODY無跟鏡, 鏡我其實睇中12-40 2.8 同30 3.5
唔落水就打陸上昆蟲啦

你想就去馬 其他都冇咩好講
都無話唔得既, 試左先, 唔岩最多又係放番出去
筆直幾多:2000-3000
想要單反/無反/細機/其他:EFS mount ultra wide zoom
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景(紅葉 櫻花)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受到
其他要求:因為係用adapter插落fuji機用 所以希望唔使自己做太多lens correction都有可接受嘅效果
咁我想問leica 個兩部aps-c 呢?
我現有Nikon D810 ,16-35 F4 VR + 24-70 F2.8E VR + Nikon 70-200 F2.8G VRII 。

另外有部Fujifilm XH-1 + XF 16-55 F2.8 WR。

請問各位應該開兩條線路黎玩 or

集中玩其中一個牌子

keep Nikon 賣Fujifilm or keep Fujifilm 賣Nikon

咁樣.......
有兩個Budget case想大家幫幫手

筆直幾多:Case1: around $7000 / Case2: around $13000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji, sony
唔鍾意咩牌子:olympic
影咩題材:街景, 人像, 可能會拍少少Cover片
拍唔拍片:會但比影相少
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受但唔識點Check
其他要求:
唔好意思我麻煩D有兩個budget. 我係新手想開始學影, 想由中階機開始學
本身想買XT2 二手連kit鏡(肥花ard $8k). 最主要問題係唔識Check器材驚入左壞既機/鏡
但想知如果budget 升到 $13k 可以有咩選擇, 見到XT3連kit鏡都係around呢個價, 想請教下會唔會有更好既選擇
補多句唔想部機太大部太重, 會想旅行帶出去都唔太大負擔
Thanks!
XT20 同 XT2 對焦速度差得遠唔遠?
追星(人個啲)時會影行緊嘅人 10米距離內
XT20好似方便平時用多啲
影出黎品質差唔多咁
搞到唔係好識揀
追星就唔好諗富士啦
富士唔係講求速度嘅機
你諗下你要同人逼 又要跑 對得焦嚟一係粒星都走咗 一係你比人逼走咗啦
我會建議你諗返 C/N/S
明白
如果入門啲有咩推介
Canon 80D + 2470 2.8 (如果你係要追近距離 講緊三四米內) 如果四米以上又要半身就 70200 2.8

揀 80D 唔揀 77D 貪佢個 weather sealing
2470 2.8 / 70200 2.8 對焦快 成像靚
感謝
sony apsc最大問題係鏡組選擇唔多,高質鏡都唔多
單計apsc 富士應該真係最全面同成熟

諗得買leica完全另外一個玩法......無得同其他牌子對比...
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他:單反無反都得
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行風景,夜景 星星,人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:nikon, sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
新手會建議你平平地收部 XT2 先 但鏡頭買靚少少 23F2 35F2
買鏡頭用盡嗰 13k 好過升 XT3 反正你又唔拍片

二手點驗 你搵識相機嘅 friend 一齊去咪得
標準答案 A7 III + Tamron 28-75 2.8

但有另一套選擇我比較 prefer
D750 + N 2470 2.8G + 85 1.8

或者唔急嘅話可以等下 Nikon Z6 (有排)
唔急啊 新年後買都得架
巴打問多句 A6500又點睇?
無反黎講係唔係最好選擇?
我依家可能買xt3, 不過佢D kit 鏡係咪唔值得跟?本身諗定旅行影下風景
A6500 本質唔差 你配枝 2470 2.8 / 2875 2.8 都應該OK 但我冇實際用過嚟追星唔敢講佢個對焦夠唔夠 reliable
但 Sony 問題係鏡頭好貴 睇下佢枝 70200 2.8 街價

無反嚟講最好選擇係 A9 > A73 > A7R3
一係就 EOS R

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞