新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
若果17000想買埋鏡,a7r2+Sony 55.8得唔得
a7rii而家都算幾扺玩 可以考慮

不過都係會推a7iii先
想買Fujifim xt100, 但唔知配邊支kit lens好
想問下18-55 同15 45 兩支鏡有咩分別?邊支好啲?唔該巴打
聽講 1545係電zoom鏡

聽講 對焦慢到仆街

我未用過呢支唔敢講

1855我覺得係支穩陣嘅kit鏡 唔會死人
新手買機諗緊A6500定A7III好
因為一開始想買相機係諗住exchange旅行影相紀錄下 但係近排睇得多相機既野接觸多d之後發現新A7III好似真係好正咁 夠用番個3 5 7 年都唔洗換
但係又驚自己會用唔著d功能 變相曬錢
所以諗緊定係買部A6500玩下就算希望自己唔會入深坑再upgrade
大家點睇
以下係前人留低既格式
睇左幾日發覺追唔起ff
無反好似比想像中好

筆直幾多:13k 內
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:Fuji Sony
唔鍾意咩牌子:——
影咩題材:街景 人 風景
拍唔拍片:冇特別
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:可以 但唔知點check

其他要求:呢個筆直唔知玩Sony 定 fuji 好
Fuji 睇左幾日 X-T2幾吸引 等X-T3出希望再平啲
如果出唔知跟咩鏡好 黎緊有機會影極光但未plan
至於Sony 睇過下啲post都有興趣部機個性能 但好似鏡群細同貴
求指點
填番個list 先
xt 2 買枝靚zoom 其他再諗
D750 好過 6D 如果唔係追 Canon 冇乜理由會揀 6D
15-45 電 zoom,畫質好一般,有人試過 XT100 換咗支鏡畫質好好多,上唔到 1655 就入 1855
fuji 標準變焦唔多支 (好似係
本身kit 18-55 有D人又話唔錯 唔係差支16-55好多
不過其中都係budget 問題 支16-55 開價7K 有D over budget
或者你係咪講緊其他zoom
1655 2.8 其實定位相等於 full frame 嘅 2470 2.8
如果你咁諗 7000 買到一枝原廠 2470 其實好抵

1855 就一枝不過不失嘅標準 zoom 唔會話差 亦冇話特別出色
不過玩得富士我都係建議你玩佢啲定焦 又平又靚
仲有 極光買枝大光圈都好緊要
黎緊最近會去一轉日本想影楓葉,影下街景咁
有冇邊支鏡好介紹
定玩X-T20 咁可以買多支鏡
一機一鏡 買枝靚既 唔會失望

第一枝就定焦 唔習慣如何構圖取景會影到張張一樣 好難用
我睇好多人都叫話買支定焦慢慢學
但由0到1 好易心大心細唔知買邊支好
Nikon AF-S NIKKOR 16-80mm f/2.8-4
Sigma 17-70mm f/2.8-4

兩支點揀好?價錢水貨都差一個double
實際用落會唔會差好遠?
筆直800左右
機身係d5600
想入支定焦大光圈鏡
Nikon 的鏡好貴
有冇好推薦

有fd建議過入部2手50d加50 1.8
好過用千幾買Nikon鏡
是否可取
筆直幾多:around 20k連鏡
想要單反/無反/細機/其他:Sony a7iii
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:n/a
影咩題材:旅行,人,景
拍唔拍片:拍,但主要影相
身邊朋友多用咩牌子:n/a
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:如果想有時自拍下既話24mm同28mm會唔會真係差好遠
主要都係旅行既時候用 諗緊買邊支鏡好
16-35f4 24-70f4 28-75f2.8
2470f4係伏鏡 28mm旅行有時唔夠用

1635 or 24105
50D 你 friend 同你有仇?

正正經經儲錢啦 買 1.8 嗰幾枝都唔係貴 冇咩事唔好無啦啦轉系統 會後悔
1635 唔洗諗
2470 畫質好一般 2875 唔太夠 wide
新手考慮緊d750同a7r2 無反好似岩新手多d 但鏡貴
補番Budget 15k 如果d750用騰龍24-70性價比高唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞