新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
各位巴打
小分用緊Sony a7ii
已經有 lowa 15mm f2 同 35mm 2.8
之前去旅行會長插35
因為覺得成日換鏡會麻煩
但又覺得35有時會太窄
如果想入手1635 呢類型zoom鏡會唔會好傻
定係入支Zeiss 25 f2 好啲
利申影人連景多
zoom la
筆直幾多:below 8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony canon nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行風景 星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩相機
接唔接受二手:鏡頭可以
其他要求:

之前去豐x推介a6000,但係都出左幾年會唔會太舊?
買6300
咁應該買kit鏡定其他鏡?
你budget可以就買支1670
唔夠budget就kit加多支定焦
不過支kit鏡啲色
買6300
咁應該買kit鏡定其他鏡?
你budget可以就買支1670
唔夠budget就kit加多支定焦
不過支kit鏡啲色

咁如果18-135嗰枝鏡呢?
想問下大家 如果純粹想去旅行影下風景 建築相
買EOS M100 夠唔夠用
我自己覺得麻麻地
不過如果你需要用到長焦都可以考慮既
今日去左豐X度問, 而家做緊6590跟16-50kit鏡,抵唔抵玩
1650 嗰支垃圾
富士d色睇得多就厭, 我覺得m43同apsc都係細底, 加上o記五軸防震, 影旅行相其實相差唔遠。我覺得旅行機輕鏡輕好緊要, 同埋p記幾多質素好既平鏡, 幾岩新手
想問下 Olympus M.Zuiko Digital 25mm F1.8
買唔買得過?
想去旅行用
依家用緊ELP9 個KIT 鏡
可以 影人可以買多枝45 1.8 都係好野黎

影景等效50mm 未必夠wide
實夠既…睇你想要咩機型同功能

機係細部 係無evf
駛唔駛接環?定就咁裝落去就得?
人應該少應,自己一個去玩
不如17 1.8 35mm等效叫影多少少景

同system唔使轉插

12 2.0 你應該out budget
咁都比你估到OUT BUDGET
我預平平地玩,始終之前無用過相機

BTW 17 1.8 35mm 係咪M.Zuiko 17mm f/1.8 依個?
yes ar 如果唔介意二手既收鏡仲平d

買新就去鋪頭 官網價係傳說黎
咁18-135嗰枝,定還是淨係買body配第二枝鏡?
同問 如果12-40mm 果支f2.8呢
我見兩枝價錢差唔多
45mm F1.8 同17mm 點揀好
17影景好D 咁係咪影返人像/FOCUS 一樣野黎影就會差少少?
自己都試到

你用kit分別試用呢兩個焦段去影相就知邊個岩你用

會去邊度旅行?
都係日本個D啦
大三元之一 我用緊 影像同鏡身都一流

以m43黎講比較重 如果唔係用em10 iii / em 1 會頭重腳輕

呢張我影 你當係sample啦 原相係每個人仔都好清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞