新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
如果唔介意sony
A73 + 55/1.8 or 85/1.8 + FE1635z
會係最好選擇

如果都係想要Fuji
咁就 X-T2/X-T3 + 18-55 + 10-24 + 35/2 or 50/2

Sony個set會貴幾千
但係質素會係最好
不過影人隻色你最好試試
有d人覺得sony影人唔靚 各有各好

Fuji個set就多支鏡用仲會平d
亦都輕便少少
但係畫質會比FF輸蝕少少
睇下你自己點取捨

Canon得部EOS R
既然你係第一部機又唔係成手EF鏡冇必要買佢
筆直幾多:分期1000-1500 ,一炮過10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:風景 人像 街
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm ,olympus
接唔接受二手:最好一手
其他要求:
小弟去旅行同行山會多用
想要部Full Frame
A7ii 二手6000頭
A7iii想買好貴
想知a73 同a72差唔差得遠
因為新手會係第一部機

歡迎各位同好幫忙回答問題
簡單黎講如果唔睇價錢
A72你用熟咗後會好快心思思upgrade
A73就起碼用多幾年都唔會太覺outdate

不過新手第一部機其實A72絕對夠做
如果你Budget真係有限寧願你留翻D去買好少少既鏡頭好過
如果唔夠budget又焗買A73但係剩係用Kit鏡咁係冇乜意思

一炮過12-13k budget 買A72+tamron 2875會係最好選擇
反正A73個價仲有排先會跌 玩住A72先
如果買a73 最多影景
想買一枝鏡先 應該買邊枝先好
淨二手機萬頭可以接受

如果a72會心思思upgrade

咁a7r2 同a7s2二手機既價我都接受到
咁樣比落去
我應唔應該買🤔
唔計鏡頭
鏡頭有咩好推介
去日本想影靚景
個問題係 你仲要留錢買鏡
尤其係影景更加需要好鏡
Sony FE鏡普遍偏貴
如果剩係一部A73已經洗曬你budget
剩係夠錢用kit鏡就冇意思

7r2 尤其係7s2係特別用途既機
如果你係新手又未清楚自己想要邊d功能
例如7r2係咪真係要咁高像素
7s2係咪真係要咁高ISO表現等等
有D野係真係買部機翻黎用熟咗先會明白

所以我建議你budget緊既玩住A72入門
再留錢買翻支高質素少少既鏡頭
冇錯你日後係會想upgrade
但係個陣你會更清楚自己需要d咩類型既機身到時再揀都未遲
最重要係堆鏡頭仲可以繼續用翻唔洗升級

一係你就忍痛直上A73
但係記得唔用靚鏡係會曬咗個FF sensor
16-35mm
Zeiss定係GM就睇你budget啦
影靜物人像唔影會郁動物小朋友,唔駛刻意追a73
a7R2本身都唔錯,但JPG大RAW更大,影得多時就要考慮儲存空間問題
好似巴打你原先咁諗同上面巴打建議,新手整部二手a72玩熟咗先,二手分期機會俾支靚鏡
a72你玩厭完放出去唔會覺得肉痛,a73冇好鏡配合就會後悔點解唔玩高質APSC機(a6000+SEL24F18Z→FF+SEL24240過來人,換完心諗點解APSC機果時D相仲靚)
或者咁講
好有限預算->二手a72+分期買鏡
有限預算->二手/一手a7R2+分期買鏡

如果覺得自己係意志力不足,一係直接入a7R2,咁就唔會心思思想升級而部機又叫好用,比上略不足比下大勝

至於買咩鏡就去返SONY Post追一追
最簡單就1635z/gm + 85f1.8 / 55f1.8z
自行評估背負持久力(大光圈/一般光圈)+背包空間(幾多支鏡上限)
最後順手一提
你話自己會行山又好影景,估計都唔會想剩係影出iPhone都影到既感覺

咁除咗買機買鏡外,都要考慮留預算買ND Filter + 輕便腳架影風景
依度配件可能燒你起碼千頭至千尾 HKD,最後連埋依方面開支考慮
a72 用家
想入支wide 鏡 老蛙新出果支沖唔沖得過
唔介意黑角+手動就OK
利申︰唔知價
6k
等我慢慢諗下買a72定a7r2💁🏻
想問下有咩鏡影景會靚🙆🏻‍♀️
定焦唔定都無所謂

想買支細啲既鏡
有咩推介
想影到淺景深
肯俾預算可考慮SEL24f14gm,不然可睇睇Tokina20mmf2 AF/MF SAMPLE相接唔接受到
Wide鏡要淺景深要俾錢用大光圈鏡,唔似Tele鏡可以用距離搭救
如果最後會入a7R2,個人來說講會比較建議24f14gm+85f18
高解像可以入SUPER 35MM Mode (即係變成APSC視角) ,咁24mm就可以變~35mm焦段,85就變~135mm焦段,影景影人都OK
因為A7R2高解像,所以用APSC影出黎既相都像素大

Tokina20mm可以俾個理由自己試MF
學超焦距Snap shot同手動用鏡,而且水貨價平

所以唔止定焦變焦問題,要睇你接唔接受到MF
得閒可以去SHOWROOM求其搵支鏡轉MF試下實際操作
仲有個問題係a7R2像素高 會唔會要張sd好大好貴
唔該晒咁多位比意見既大大🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
一張最高質JPG大概20-40mb
raw大概60-100mb
睇你旅行行山習慣影幾多相同埋影唔影raw

不過經驗黎講卡一兩張用32gb或者64gb都ok
重點係外置harddisk存檔
個人用緊讀寫95mb/s果種
如果買16-35mm Zeiss 應唔應該買埋kit 鏡
可考慮1635z配85f18影人
55f18z都可,但睇預算同埋你鍾唔鍾意用標準角度影人像
筆直幾多: around 10000 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景同人 如果夜景/星空都影到就好(可以之後再買鏡)
拍唔拍片:都有但少啲拍
身邊朋友多用咩牌子:fuji canon
接唔接受二手:暫時唔想
其他要求:第一部機入手 budget唔多 麻煩巴絲幫幫手 如果唔太重更好
想問多樣既 3000蚊可唔可以買到板鏡用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞