【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
之前有睇過下片講木星其實好耐之前係同太陽角力緊,有可能太陽系變成雙星系統,但最後輸左俾太陽仲吸走99%質量變成而家咁既木星,呢個topic好似好吸引,樓主會唔會講下
回覆支持!!

對於冇人發問...係因為呢D 野太高層次...對於我地呢文科人....跟本連問都唔知有咩可以問

多謝樓主努力
好新穎的理論
唔緊要,有人睇就好好啦
或者可以睇下我medium,可能比較適合文科底既朋友。
勞已科
勞已科x2
我呢d文科底真係唔識,睇左佢咁講我就信,咁係咪即係唔岩?
我都唔知係唔係啱,但唔少科幻小說都稱呼木星做「失敗的太陽」,例如2001太空漫遊就監生將木星壓縮聚變成太陽。

之但係我認知要成為恆星,需要的質量最少有13個木星,當咁多物質聚埋就會開始聚變成恆星。

而太陽系形成初期是一片星際物質,在其中心開始聚集成太陽,其他物質開始旋轉並形成行星,而這過程好似大逃殺咁。

咁會唔會除左中心外都夠物質形成恆是呢?絕對有機會。但木星係唔係原恆星呢?我又覺得唔太似,因為木星距離太陽遠,要同太陽打交都唔好隔咁遠丫,其次係如果角力為真,太陽應該會將原木星吸收殆盡,唔會剩到咁大粒。

以上純推論。
俾返source大家先,scientific american睇到:
As for why Jupiter failed to become a star--it probably had to do with the accident of the sun grabbing most of the mass early in the formation of the solar system, while in other systems the mass was more equitably distributed

star formation其實係個好大而且非常前沿既題目,完埋呢個post或者可以再深入講下。
簡單講形成恆星係需要由Intermolecular cloud吸積變Protostar再慢慢變成恆星。
而係吸積個時一定會有其他對手一齊進行緊吸積,而邊個吸得快、最後會成為到恆星其實唔係話一開始個mass大就羸,仲有好多因素例如話物質分佈。
但「前木星」係唔係「原太陽」嘅對手,呢個真係好難講。
可惜無法將星系形成過程由頭到尾睇一次。以下問題可能無解:

1. 現存行星是在過程中甚麼階段開始存在?例如星系邊陲有一粒可能一開始已存在的孤獨行星,或者穩定了十幾億年但不知何故碰撞而合併而成的行星。

2. 競爭階段的原恆星物質會不會殘留成行星?例如以上的木星,還是一旦超過恆星質量下限就是一條不歸路?

3. 星系最終產品是不是全都是原初物質引力圈內物質?能否得知是不是兩或更多團原星系碰撞?或會有顯著比例的外來物質?
唔好focus係到樣野啦
樓主讀hku?
唔好focus係呢樣野啦

又睇到有趣嘅討論 感到幸福
好多都係Research level quesions
可惜無法將星系形成過程由頭到尾睇一次。以下問題可能無解:

1. 現存行星是在過程中甚麼階段開始存在?例如星系邊陲有一粒可能一開始已存在的孤獨行星,或者穩定了十幾億年但不知何故碰撞而合併而成的行星。

2. 競爭階段的原恆星物質會不會殘留成行星?例如以上的木星,還是一旦超過恆星質量下限就是一條不歸路?

3. 星系最終產品是不是全都是原初物質引力圈內物質?能否得知是不是兩或更多團原星系碰撞?或會有顯著比例的外來物質?
好多都係Research level questions

除左派太空船飛去唔同行星拎數據之外,Nasa一直都有做緊嘅就係用唔同太空望遠鏡去望宇宙。

例如有最著名嘅Hubble Space Telescope,或者Xmm Newton之類形形式式嘅望遠鏡。

唔知oldnews咗未,而係近期(16年),Hubble Space Telescope其中一件重要嘅發現,就係確定左一粒暫時離我地最遠嘅恆星。
Icarus (學術名:MACS J1149 Lensed Star 1),係一粒距離我地90億光年嘅超藍巨星。。。至於點形成就留返做新post嘅話題啦。

咁講下張圖點睇先,左面大圖就係Hubble影到嘅畫面啦,咁我地想研究一粒星就當然會放大某部分嘅影像。
將正方形框框放大,就係右邊嘅兩張圖,個條5"線就示意咗比例。
右上角就係2011年同一個位置嘅相片,咁就係睇唔到有lcarus存在嘅。
但係2016年再影一次就發現到lcarus(白點),咁點解呢?
唔明嘅朋友可以追返: https://lihkg.com/thread/495716/page/1
簡單講就係因為lcarus嘅光,被距離我地50億光年嘅巨大星系團折曲同增強左。

點解咁特別?因為以往距離我地最遠嘅恆星往往係超新星黎(唔明就追返https://lihkg.com/thread/484488/page/1
所以一個非超新星嘅最遠恆星係一個突破黎、亦都係相對適重力透鏡嘅驗證黎。

而點解要望遠嘅星呢?因為宇宙年齡只有~140億年,所以我地望到嘅lcarus其實係~50億年前嘅佢黎。
如果我地搵到粒足夠遠嘅恆星,愈接近140億光年呢個距離,代表我地望到愈早期嘅宇宙。
雖然唔知望到一粒古老恆星嘅光點實施上可以對認知宇宙有咩突破,但有總比冇好。
例如有最著名嘅Hubble Space Telescope,或者Chandra之類形形式式嘅望遠鏡。

因為查完資料xmm係歐佬嘅
加油加油
希望有生之年我有post可以1001
勤力D出文, 一定無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞