【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
LM
大家有無咩觀星嘅apps推介
上帝都睇我個POST
Push

推!
天象圖/sky map
請問各位,今晚月亮隔離好光嗰粒星星係咩星黎?
木星
其實金星大熱同大氣壓力, 找資源好似都係找D小惑星. 其實應該淨係月球都有排搬
LM
我好擔心如果開採月球,會唔會挖得太多而破壞地月引力平衡?
例如挖走十份一個月球,月球會加速離開地月軌道之類?
其實個mass咁大, 真係堀到10分先算.

分分鐘人類滅絕都未堀到咁多 而如果人類有技術堀咁多, 應該大把黑科技對應
有道理

同埋月岩好似無咩特別要採咁多走
換轉角度睇 掘走月球10%mass,咁地球既mass就會多10%,咁到時會變?
岩岩去完Colombia, 個到d 鹽礦原來用新科技, 早十年就用飛機做單位, 而家地底堀到幾個艾菲爾鐵塔咁深, 仲計晒數唔會地陷. 其實要應付呢個年代既人口, 地球RESOURCE消耗都幾癲.
咁樣諗好似有D怪. 因為d礦唔會1比1變返mass, 中間應該有engery lost同埋加工都會變左engery.
其實個mass咁大, 真係堀到10分先算.

分分鐘人類滅絕都未堀到咁多 而如果人類有技術堀咁多, 應該大把黑科技對應
有道理

同埋月岩好似無咩特別要採咁多走
換轉角度睇 掘走月球10%mass,咁地球既mass就會多10%,咁到時會變?
咁樣諗好似有D怪. 因為d礦唔會1比1變返mass, 中間應該有engery lost同埋加工中間部份都會變左engery.
諗2諗應該咁講. 月球無10%可能好多, 但地球多左月球個10%其實好微不足道. 個scale相差太大.
好好睇
其實行星係咪好易睇到
前兩日木星咁光
啱啱好似望到土星
古人幾千年前都睇得到
你話呢?
我問得1999
我原本個意思係想問下見到行星係咪一件好common嘅事
想問下行星喺夜空出現嘅頻率高唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞