【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
不可証偽
唔使驚wor, 仲有成條Kuiper belt係後邊. 大把野可以睇.
我意思係下篇繼續講,仲有2頁有排都未1001。
快啦!!!
好撚正呀 但就完唔捨得
唔係就完, 就完只係講最新個篇海王星同個post.

ESO’s Very Large Telescope (呢個位於地表嘅) 影到海王星上有明顯嘅風暴系統。
但係著名嘅風暴,Dark Spot 就曾經被當左真係一個洞,類似地球臭氧穿洞嘅情況

https://www.youtube.com/watch?time_continue=116&v=iKHtx5y6C4M
科學家對海王星嘅探索只有一次,所以對於風暴成因都仲眾說紛紜。
海王星離太陽遠,海王星接收到太陽嘅能量極為微弱,只有地球嘅千份之一
由於外在能源嘅缺乏,所以風暴系統嘅能量好大可能就係黎自佢自身內部。

其中一個比較容易說明嘅可能性係,溫差。
海王星大氣層頂只有-214度C,而核心溫度就有~7000度C。(而太陽表面只有~5000度C)
巨大嘅溫差會令內部嘅物質升起,而較熱嘅粒子會帶著更高能量,在大氣層面凝結時就會擁有更高嘅動能。
數據上黎講海王星風暴時速可以高達二千公里,係木星3倍,地球嘅9倍

海王星同天王星一樣,都係有環。已知嘅環已經有6個。
但係海王星嘅環都係好暗淡,呢張相曝光左接近10分鐘。

https://www.nytimes.com/1989/08/23/us/scientists-coming-full-circle-say-neptune-ring-is-complete.html
80年代早期,因為遠同未知有衛星嘅關係,海王星嘅環被觀測時係斷斷續續、時有時冇嘅。
當時科學家認為海王星環係殘缺、特別嘅。直至Voyager 2飛左過去先證實海王星環嘅完整。
咁快有後編.
今日七夕
究竟點解牛郎織女要揀鬼節七月期間先見?

Voyager 2喺1989年影低嘅,比較淺藍。
望落冇壯麗,但呢個顏色比起之前深藍色嘅圖片更接近海王星真實嘅色彩。

大嘅係海王星,細嘅係佢嘅最大嘅衛星 海衛一 Triton
雖然海王星好大,但Triton嘅大小只有月球嘅大約8成。

Triton特別之處係佢軌道係逆行嘅,意思係佢公轉方向同海王星自轉方向相反。
意味著Triton係系外星體(原太陽系外),因為由原太陽系盤形成嘅衛星應該同行星幾乎同時形成,運動方向亦應該一樣。

Triton 彩色照,但當中嘅彩色並唔係按照真實顏色黎定。
例如當中嘅藍色,代表對紫外線高反射性嘅區域。

實際上,Triton 應該係冇藍色地表嘅(冇上面咁藍),大部份面積都係呈現出粉紅色(應該算掛?)、紅色或者白色。
相信係因為大氣中嘅甲烷凝結,係太陽照射下進行化學作用,而形成粉紅/紅色嘅地表。
我好想nasa特登派隻去研究海王星,好似Cassini同juno咁 ,不過就算而家出發都要等好多年,唯有mon住Juno同Parker先
版主個網有講過依個故事
我知呀
所以咪返來講
我好想nasa特登派隻去研究海王星,好似Cassini同juno咁 ,不過就算而家出發都要等好多年,唯有mon住Juno同Parker先

Parker個目的好癲,期待
入嚟有兩篇
登陸太陽呢D 北韓做咗啦
美國係落後D
支那撚緊太陽系艦隊, 美國仲係玩無人sensor.
美國佬唔識架,budget又少,香港起條高鐵都用心過佢地
[size=3]

原來我畀啲filter呃咗
仲以為佢深藍色咁型
係咪出完嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞