【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
more
[size=3]特別嘅土衛都淨返唔多了。

好似雞蛋嘅 土衛三十二 Methone。

其實係點樣觀察到地心既轉動速度呢

都話咗唔好quote曬咯!
Btw同問
https://saturn.jpl.nasa.gov/resources/5468/layers-of-titan-annotated/
圖係呢到搵。

https://saturn.jpl.nasa.gov/radio-detection-and-ranging/
[/quote]Cassini’s radar instrument was built primarily for studying Saturn’s moon Titan, which has a thick atmosphere that hides its surface. The instrument bounced radio waves off of Titan and captured the reflected waves[/quote]
呢個就講解Cassini上嘅radar,原理都係射出去再反射返黎睇下幾耐。

Titan's rotation reveals an internal ocean and changing zonal winds.
Lorenz RD1, Stiles BW, Kirk RL, Allison MD, Del Marmo PP, Iess L, Lunine JI, Ostro SJ, Hensley S.

我寫個陣冇好強調/寫清楚嘅,就係呢個只係其中一個解讀,所以係「可能」轉速唔同。
Cassini radar observations of Saturn's moon Titan over several years show that its rotational period is changing and is different from its orbital period, The present-day rotation period difference from synchronous spin leads to a shift of approximately 0.36 degrees per year.

觀測到super-synchronize(唔記得係咪呢個名)。

Titan's crust is decoupled from the core by an internal water ocean like that on Europa.

意思係,如果泰坦係實心,就唔會觀測到上面講嘅呢個現象,咁一係就數據錯左,一係就可能泰坦唔係實心。唔係實心就代表入面有layer。
有冇咩星係我未寫,但又想講下?
有問題, 而家話全宇宙都係膨漲緊
咁係咪太陽同地球(同其他星球)既距離都增加緊?
定係大家既引力會拉得住?
膨脹因素令太陽系內變遠緊,重力因素令太陽系內變近,overall係太陽系變近緊。
而星系間同星系間重力會弱d,所以膨脹效果就好明顯。
Thanos故鄉是土衛泰坦是漫畫說法。

電影的泰坦是一顆名為泰坦的外星球。
Thanos故鄉是土衛泰坦是漫畫說法。

電影的泰坦是一顆名為泰坦的外星球

係咩呢個,我可能miss左,淨係知架船飛左好耐。
係呀,佢地叫titan做planet
講起土星, 一直都有問題: 點解土星環會咁扁平? 理論上引力係球體形, 塵/隕石比土星吸引都應該從四方八面咁黎, 點解咁多塵/隕石會係向同一方向同埋差不多既軌跡移動?
應該係同自轉運動+重磁場有關?

留名等高手解答.
之前講銀河系果陣都講過點解銀河系係扁平狀
詳請睇舊post
我明銀河系同星體形狀係扁平係因為自轉同向心力, 但土星環唔係因為被土星引力吸引所致咩?定還是你係指土星環既氣溫/隕石係土星一部份, 所以跟住土星自轉?
ching 呢幅圖係講地球嘅重力
因為天文而想讀物理嘅engine asso仔留名
做乜咁睇唔開
細個比老母成日帶去太空館,之後再睇左本essential science quantum mechanics就咪上左
Btw 巴打又係你
天文好似同qm冇乜關係
我都知
不過本書對我係物理方面嘅興趣影響好大所以先提
最緊要係數底
唔係嘅話你畀你入都係打直入打橫出
細個比老母成日帶去太空館,之後再睇左本essential science quantum mechanics就咪上左
Btw 巴打又係你
天文好似同qm冇乜關係[sosad]
我都知
不過本書對我係物理方面嘅興趣影響好大所以先提
最緊要係數底
唔係嘅話你畀你入都係打直入打橫出

如果專攻stellar physics其實都幾需要qm
真心好難
有冇啲咩書推介?
我第一本書好似係astronomy today,好厚,乜都講下咁。又多圖
物理個d其實都係個d教科書,上D course page睇下都有。
得閒反而上多d nasa, astronomy magazine, ArchDaily 之類,睇睇下就會有講唔出嘅得著。
學術上可以上arXiv.org搵astronomy,astrophysics之類自己有興趣嘅睇。
天文係要物理勁+天文概念好,我都算底差而半途失敗,所以加油。
有睇呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞