【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
想要多d火星既相
藍色既星體有成50000度。真係完全不敢想像
好正
表面溫度咋
今日更新
留多次名順便推post先

咁上次就講咗蘇聯(俄羅斯)係金星霸主,由1961年嘅金星1號,玩到去2016年嘅金星-D。
日本係2010又射左架破曉號,nasa緊係就睇唔過眼啦,近期都計劃開始挑下機(預期係2020-2030)

講左咁耐金星姐係點?

好多人以為呢個係金星個樣。
岩D又唔岩D,因為呢個係由 Nasa 嘅 麥哲倫探測器 Magellan probe 影落嘅雷達影像。
佢表達嘅其實係金星表面嘅地理黎。

而實際上大概係咁,望金星你只會見到一層厚厚嘅大氣。

金星有咩特別呢?

地球金星成日俾人話係twins,因為佢地嘅物理特質好相似
例如金星直徑係12,103.6公里,而地球直徑係12,756.2公里,相差只有5%。
同樣,計數都計到,金星體積就係地球嘅85.7%,金星表面面積係地球嘅90%。
金星重量係地球嘅81.5%,而且兩者重力只係相差~10%。

但金星唔係地球二號,並唔係人類可以輕鬆上去玩嘅地方。
第一,金星嘅表面溫度平均係四百幾度,焗一焗唔止瘦身,人都唔見埋
:點解金星比地球熱嘅?
:因為金星比地球近太陽囉!
:錯了

最近太陽嘅水星(430度C)都冇金星(470度c)咁熱。金星熱嘅原因在於金星有溫室效應。
金星上面有~96.5% 大氣都係二氧化碳CO2,因為金星上面冇carbon cycle,碳就出曬去大氣到做CO2,咁CO2又會trap熱,咁就愈黎愈熱。
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/nasa-climate-modeling-suggests-venus-may-have-been-habitable
Nasa都表示,以前金星可能有水,可能曾經可以居住,但失控嘅溫室效應先變到而家咁。
所以可能比火星人更可靠。
:我係金星人。如果你地睇到呢篇訊息,代表我地因為太多工業活動而全球暖化失控,已經滅亡咗,希望你地唔好重蹈覆轍
嘩屌,咁似thanos個劇本,美國又偷偷浸D真野出黎幫大家開智
亞特蘭蒂斯可能都係位於金星,神秘學嘅迷題我已經解開了,唔該頒返個獎俾我先
金星溫室效應最後可以有幾熱?
好似極限係可以升到大約900度K。

假設大氣入面全部係CO2,因為太陽光波長係大約~600nm,CO2係好難吸收既。
所以太陽光可以穿過雲層到地,地面就會吸能量變熱放出紅外線,而CO2就會吸紅外線變熱。
如果溫度再升,地面放出嘅波長會變短,CO2就會吸唔返D能量,所以會有上限。
我仲諗會唔會熱到溫室氣體脫離引力添

900K換返攝氏約630,而家金星已經470
2900000 係咩數黎
Wien's displacement law,呢到用緊nm做單位
d一次 blackbody條式就有
sor 好似查到

Wien's displacement constant, equal to 2.8977729(17)×10−3 m⋅K, or more conveniently to obtain wavelength in micrometers, b ≈ 2900 μm·K
https://en.wikipedia.org/wiki/Wien%27s_displacement_law
高質問題
又真係問乜都答到
神秘學撚好似話金星人係住地底,所以星球表面溫度無影響
最鐘意睇天文Post
金星人去旅行噤點算
咁金星人如果勁到住地底又可以星際旅行,招一聲都飛左去啦,都應該唔洗理地表溫度掛
利申:鳩估
Lm
留名繼續睇金星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞