【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
因為好似我這些門外漢,對天文又好有興趣,但水平有限,所以唔噉出太多聲。見諒!見諒!
做大事要分工,未必可以個個的工作行動都一樣。
所以個個都是英雄。
多謝支持
發現有人追擊我負評

金星係一個NASA比較少理會嘅行星,反而蘇聯(俄羅斯)就好積極。
最著名嘅探測器係1970年蘇聯嘅金星七號 Venera 7

First successful soft landing on another planet; transmitted from surface for 23 minutes.

人類史上第一個成功降落於其他行星嘅探測器,之前個d唔係降落,只係撞擊
仲影埋相返黎

Soft landing; transmitted from surface for 127 minutes.

蘇聯嘅Venera 13仲生存左127分鐘

land金星其實有乜咁勁?又唔係載人有咩咁好吹奏?
第一,抗酸能力,因為金星表面有好多硫酸。
第二,抗熱能力,地表溫度~467度C。高溫更會改變物料特性,影響電路運作。
第三,抗壓能力,~90倍地球嘅太氣壓力。
蘇聯當時係無人landing技術上,真係羸美國幾班。
而家美國好似仲未有探測器上過去金星,最多都係圍繞。
如果當年蘇聯冇收皮,而家嘅太空競賽應該會激烈d、發展應該快D。
金星

可否輕輕探討下金星環境下存在生物的可能性?
唔識 留名等高手
再留名等睇金星古文明政治學專家
金星人移民左去火星啦
屌,出面D人成日一知半解就生安白造d科學冇講過嘅野
唔明又唔追下我post,成日曬口水由頭講起咁。
係咁架啦
又無法例禁止心智未成熟既人上網
上討論區又唔使考牌
9up更加無成本

定其實係持有知識的人on9呢?
真係睇到燥 係咁幫一個冇貢獻嘅野護航
LM...一次過睇哂好正
辛苦樓主,呢個世界好多無腦又不學無術既陰謀神秘撚
多謝支持,會keep住出
見到樓主出公海挑機
巴打我係你宇宙結構二個post到留咗問題
得閒請過去解答下
Thank You
巴打係公海挑人機
其實金星有冇資源

啫係係某種metal 或者fuel ?

我認我dead space 上腦, 粒粒星都諗有乜採
Lm
我覆左你小小我自己睇法。
咩資源先,粒粒野都有金屬,講性價比姐。
如果到時上其他星球採礦同係地球探差唔多,唔洗nasa,大把商家會做
keep住睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞