【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
選擇性失明左
-55度 俄佬去住應該頂得順

嘩,又話火星係紅色嘅?點解咁多圖都係藍色、綠色?
因為呢D圖並唔係可見光嘅圖像黎,而係其他嘅合成圖像。
例如係紅外線+可見光嘅影像,重新劃分波段對應唔同顏色。
又例如係以顏色定義地勢高低,用黎研究地質歷史嘅圖像。

雖然火星上主要嘅顏色來源於氧化鐵,但同樣亦有其他色彩嘅礦物。
例如圖中嘅尼利槽溝 Nili Fossae,雖然圖像上係合成圖像,睇唔到真實色彩。
但事實上,當中的確擁有大量暴露係表面嘅綠色橄欖石。
唔好比佢停
Push

講到火星不得不提於塞東尼亞區 Cydonia影到嘅呢張相。
就咁望落又真係幾似獅身人面像嘅,曾經好多人話係火星人(曾經)存在嘅證據。

不過當技術改進,張相清咗。再加上太陽光嘅位置唔同,人面又唔似唔見了。

除左人面像,亦都有疑似金字塔嘅 D & M pyramid
因為佢左右係幾乎對稱,所以有人認為係高科技嘅產物黎。
但係找到「火星人」遺體/活動前,我會偏向認為只係自然形成嘅「特殊」山丘。
大佬你講呢樣,神秘撚會全面進場架

但係找到「火星人」遺體/活動前,我會偏向認為只係自然形成嘅「特殊」山丘。
大佬你講呢樣,神秘撚會全面進場架

熱鬧下都OK既. 只怕太技術性, 無人入黎.
貼埋高清相,我都好奇仲有得點駁
佢地通常話NASA發現「意外流出」人面山後修改紀錄變得唔似人面,隱藏大眾對火星文明的認識
月球背面

跟著就係火星版嘅maze runner,諾克提斯迷宮Noctis Labyrinthus

唔係我吹水,labyrinth呢個字本身就係解迷宮

整長係1263公里,而火星直箠係6779公里,所以非常顯眼

迷宮事實上係由好多嘅峽谷組成。相信因為火山活動強勁,岩層承受不住力量而斷裂,形成大區域嘅斷層。
整長係1263公里,而火星直係6779公里,所以非常顯眼 [/size=3]
繼續去
好,下次講下。
好正!
巴打

係太空無重力狀態下懷孕
對BB有咩影響

蘇聯、支那咁冇人性
有冇試過射大肚婆上去做實驗/大肚動物?
Google過好似冇玩到咁大,最多都係白老鼠/受精卵
巴打

係太空無重力狀態下懷孕
對BB有咩影響

蘇聯、支那咁冇人性
有冇試過射大肚婆上去做實驗/大肚動物?
Google過好似冇玩到咁大,最多都係白老鼠/受精卵

答你唔到,但可以俾參考你。
http://bgr.com/2018/03/08/twins-study-nasa-scott-mark-kelly-dna/
孖生兄弟一個上太空,一個係地。因為長期停留太空環境(500日),係太空個位DNA出現左7%嘅改變。
而太空人長期失重,最常見會出現肌肉萎縮(muscle atrophy)同骨骼退化(spaceflight osteopenia)。
另外,聽講微重力環境可能會干擾胎兒吸收營養。
所以如果我意見就係應該會影響BB,但實際上因為冇實驗試過,所以好難判斷。
係衝唔過,因為metalic hydrogen既buoyoncy force抵消左地心吸力,
所以你會升番上去再吸番落去,最後你只會停左係度郁都郁唔到

比起其他行星,我只佢地d 月亮更有興趣

Europa, Titan, Enceladus
睇完2001太空漫遊你會對Europa有更大興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞