【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
寫詩講意境, 而且又借代比喻, 可能天狼己經唔係星星. 時代背景差太遠.
我反而對Rogue planet好有興趣。

https://www.nbcnews.com/mach/science/huge-rogue-planet-has-magnetic-field-scientists-can-t-explain-ncna898026

你點的流浪行星到貨了!

12.7木星質量,其實介乎棕矮星同行星之間。
其實係外星生物嘅基地
一定係移民船
似係,入面好多hidden左嘅電子器材所以咪有解釋唔到嘅magnetic field。
要推進12.7木星質量的太空船可以用乜推進方法?
可以參考『飛越巔峰 』(地球科技)
其實我都係諗起飛越巔峰先想講呢樣

第一集最多用空間跳躍移動木星炸彈,到第二集先講話將地球改造成質量兵器加速到亞光速撞變動重力源。

但畫面只係顯示裝左個呼拉圈在地球上然後轉轉轉噴火

咁係咩先得格?
呢套D科技發展真係好癲, 好痴線.

跟wiki 個tech tree, 應該係第5代技術就ok.

飛越巔峰世界觀的宇宙戰艦開發歷史

第一世代型宇宙船
主要是使用化學反應堆進技術的宇宙船。例子是1968年NASA的月球探查宇宙船。
第二世代型宇宙船
使用魔王星的反物質為燃料,以光子力推動至近光速的宇宙戰艦,主要是在太陽系內移動使用。
D.Papairow No.7是第一部第二世代型宇宙船。1999年製造,2001年啟動。全長220米。
第三世代型宇宙戰艦
人類歷史上首次達到超光速,可在太陽系外活動航行的宇宙戰艦技術。
女主角父親所駕駛的宇宙戰艦Luxion屬於第三世代型宇宙戰艦。
第四世代型宇宙戰艦
配備以流體力學設計引擎,同樣可作超光速航行的第四世代型宇宙戰艦。
GunBuster和Exelion同屬第四代型宇宙戰艦。
第五世代型宇宙戰艦
設計在以太空間航行,其推進引擎能夠透過數學公式改變四周物理定律,以「Algorithm Image Drive」技術推進的第五世代型宇宙戰艦技術。
全長七十公里的Eltreum屬於第五世代型宇宙戰艦。

第六世代型宇宙戰艦
見於飛越巔峰2的世界。具備第五代的特點但整架宇宙戰艦體型可以縮小至一個人的身高和體重。飛越巔峰2的女主角,「地球帝國宇宙軍太陽系支援部隊直屬・第六世代型恆星間航行決戰兵器・Buster機組7號機 諾諾」屬於第六世代型宇宙戰艦。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A3%9B%E8%B6%8A%E5%B7%94%E5%B3%B0
呢套太宅。當年冇睇。
你地睇埋d咁嘅野
Push
推下啦,聽日更
push

海王星 Neptune,太陽系最遠嘅行星,會係我地呢一次旅程嘅最後一站。
人類史至今只有Voyager 2 探訪過海王星,因為實在太遠了。

年紀大小小都記得太陽系以前有9大行星,我地數親都係Neptune第8,Pluto第9。
但係有時Neptune反而係最遙遠嘅行星,因為Pluto嘅軌道比較古怪。
而Neptune公轉一圈大約要165地球年,所以人類一世都過唔到一次海王星年,打工仔死之前記得清埋al先。

Neptune係改自羅馬神話嘅海神王Neptunus。
而有趣嘅係代表Neptune嘅符號反而用左希臘神話海神波塞東嘅三叉戟♆,集兩家大成。

個人認為海王星有趣過天王星,因為其一係海王星外觀上好睇得多。
天王星嘅藍又濛又唔似天,但海王星嘅藍望落係好有層次同真係好似深海( 當然講緊加左filter)。
同天王星係藍色嘅原理一樣,因為海王星大氣中2%嘅甲烷吸收左紅光。
而淨低嘅大氣層入面有85%同13%係最輕嘅hydrogen同次輕嘅helium。
雖然甲烷成份一樣,但就形成唔同嘅藍。科學家未有答案,但就相信因為兩者間某種大氣成份引起。
呢到我就疑惑,約數85+13+2,幾乎已經100%,極微量嘅大氣成份真係可以引致咁大嘅差異?有冇高手?

Voyager 2好近咁影過海王星,見到有好多白色嘅雲層黎。

係地球 Hubble Telescope(但原則上Hubble唔係地球上)都可以望到Neptune,咁就當然好濛。
但都可以見到雲郁,雲郁姐係代表Neptune有氣侯變化。

最著名嘅雲/風暴,當然就係大黑斑Great Dark Spot
大黑斑大約係有地球咁大,非常犀利,但已經係1994年消失。

但似乎一個消失,又會有新嘅出現。2015年Hubble Telescope就搵到新嘅Dark Spot。
海王星明明只係吸收到好少太陽嘅能量(木星吸收量嘅3-5%),但都可以形成到咁大嘅風暴系統。
係乜野令到海王星可以咁活躍?下次再講。
發覺好多天文高手咁,個個都拋左多學術term出黎
我成日FF海王星個環境係咪全部都係藍色
眼望出去一片藍
細個都聽過新聞講9大變8大
聽住宇宙を駆ける~ゼータの発動,再望幻想0係海王星漫無目的咁巡航,真係幾relax
下次再講?
係咪要開定新post
但海王星又係最後一星
樓主出快啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞