【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
字裡行間Feel到樓主對神秘撚嘅厭惡
有個低級問題突然唸到想請教下大家

其實唔同星球行星形成本身都係泥自同一個空間嘅物質 咁有咩因素會令到會形成完全唔同樣/物質嘅星?
好似地球點解會形成到有水有大氣係有無咩主要因素定係其實係巧合? 其實星體變成點又有無咩因素去決定呢?
唔低級

因為在下在#266問過

樓主#267討論過但無左下文

我先講下我見解:
於原初原行星盤形成時,物質分佈應該是不平均的,因此會重力會慢慢將物質聚集成原行星,原行星再經過碰撞變得愈來愈大,最後形成八顆大行星和一堆小行星,達成重力平衡穩定軌道。

我認為當時形成的行星都是有核心的氣體行星。遠離太陽的木星以外行星保持氣體狀態,近太陽的水星的氣體完全被蒸發。金星地球火星的質量剛好保持近地面的大氣層,然後就因構成的差異和些微的溫度差演變成現在的樣子。

科學界主流意見是地球之所以有液態水是因為離太陽距離剛剛好令氣溫處在液態水狀態,再加上大氣層和月球存在和傾斜的自轉軸等等因素令地球有適居氣候。

因此,行星唔同樣是必然,但地球適居則是偶然。

有冇物理化學巴絲打?

其實時時話移民火星,段古都唔會好似荷里活啲戲要住係capsule 裡面。咁有冇直接方法去改變火星大氣層嘅成份,同時改變氣壓令到最後適合人類居住? 時間可能好漫長但值得去做。
可以參考下漫畫 火星異種
幾好咁喎
好毒
睇個名都知
我查完先知 你一睇就明
lm
水星領航員其實好好睇
agree with you bro 不過要用 d 時間去理解有時
岩呀,所以我出慢D俾大家消化下
神奇了,竟然有人推post
因為想快啲出文

蘇聯同美國嘅太空競賽,係既成功,又失敗嘅。
成功在於,蘇聯於金星進行咗9次登陸(撞都計),而美國係一次都冇,技術上完全屌打美國。
但失敗在於,在探索價值(特別係研發殖民星球上)係一個錯誤嘅決定。

金星作為較近地球嘅行星,選擇金星作為人類嘅第一個殖民星看似合理。
但實際上,金星比起火星,更為偏離太陽系宜居帶。
意味著,如果未來需要改造一個星球殖民,係需要花費更多嘅資源。

客觀黎講,日長、改造溫度、大氣成份上會係火星較易;但重力、可發展面積就會金星優勝。
但金星同火星同樣有一點係無法取締地球嘅:磁場
磁場作用除咗令指南針有用之外,最重要係保護一個星球免受太陽嘅攻擊。

我地可以睇到太陽係非常之多磁撚線。人類暫時唔清楚太陽係邊到產生咁勁嘅磁場,但我地非常清楚咁強勁磁場嘅影響就係製造太陽風。

太陽亂咁將帶電嘅粒子極快咁向外射出,如果地球冇磁場,我地秒秒鐘就俾人射成千上萬下。
另外如果冇磁場,大家都可以唔洗再買防曬防UV,因為無論點用生物都係擋唔住太陽嘅輻射。

Magnetic measurements near Venus: ... Mv is less than ME by at least an order of magnitude and makes it probable that Mv is less than ME/20...

根據觀測無論係金星(因為太弱,所以圖都冇),

定係火星,兩者嘅磁場都係同冇係冇分別。 (地球磁場~2.5-7萬nT。)

Earth’s magnetic field is very special; these currents cannot form on Venus, because it does not rotate fast enough, or Mercury and Mars, because their cores are too cool.

但理論上,只要我地能夠令金星轉速加快/火星內核變熱就可以令到佢地有更強嘅磁場。
俾我簡,拉粒小行星去撞金星好似比較容易。
如果蘇聯仲繼續同美國鬥緊,長線黎講,蘇聯或成為最大羸家。
變左抽水post.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞