【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
話就話氣體但其實入面好大壓力
想問木星係咪成個行星都係氣體?
姐係如果一枝火箭衝埋去
抵得熱既話就可以係另一邊衝返出黎?
話就話氣體但其實入面好大壓力

咁如果大壓力
可唔可以解釋做固體

一路都好想知氣體巨星係點樣
姐係如果一枝火箭衝埋去
中間predict係固體core

白痴問如果個core 高温點解唔會燃燒哂上面d氣體?
https://www.missionjuno.swri.edu/jupiter/the-interior
理論核心都係石、金屬、冰黎,但核心比例會比較細D。
如果你唔係正中心衝入去,理論上你抵得熱、抵得壓,應該衝得過。
高溫但唔夠高溫
姐係如果一枝火箭衝埋去
https://www.missionjuno.swri.edu/jupiter/the-interior
如果你唔係正中心衝入去,理論上你抵得熱、抵得壓,應該衝得過。

咁我想問如果高壓既話
氣體唔係會變做液態甚至固態?

麻煩哂你去解答咁多好多白痴問題

木星核心附近係金屬氫
姐係如果一枝火箭衝埋去

咁我想問如果高壓既話

木星核心附近係金屬氫

咁姐係理論上
擺件著住無敵太空衣既太空人上去既話
佢係可以係上面游水架啦喎?
平時講氣體,係理想氣體黎,姐係低溫低壓嘅情況下嘅狀態,PV(壓力,體積)=nRT(溫度)。
通常高壓會伴隨住高溫,氣體會變電漿,姐係個氣體會吸左或者甩左電子。
如果去到高壓(真係要好高,行星入面唔夠),會變「簡併態」物質,佢已經唔係傳統古典力學嘅物質,而係考慮到量子力學,姐係PV=nRT已經形容唔到佢。
好難幻想到係一種乜野,但我地可以用數學式去形容,P = K(n/V)^5/3。
姐係如果一枝火箭衝埋去

咁我想問如果高壓既話

平時講氣體,係理想氣體黎,姐係低溫低壓嘅情況下嘅狀態,PV(壓力,體積)=nRT(溫度)。
通常高壓會伴隨住高溫,氣體會變電漿,姐係個氣體會吸左或者甩左電子。
如果去到高壓(真係要好高,行星入面唔夠,核心夠輕嘅元素),會變「簡併態」物質,佢已經唔係傳統古典力學嘅物質,而係考慮到量子力學,姐係PV=nRT已經形容唔到佢。
好難幻想到係一種乜野,但我地可以用數學式去形容,P = K(n/V)^5/3。
另外近核心會有supercritical fluid,姐係因為太高溫高壓,氣體同液體性質愈黎愈似,似到分唔到。
姐係如果一枝火箭衝埋去

咁我想問如果高壓既話

如果去到高壓(真係要好高,行星入面唔夠),會變「簡併態」物質,佢已經唔係傳統古典力學嘅物質,而係考慮到量子力學,姐係PV=nRT已經形容唔到佢。

好詳細

高壓,氣體會變電漿,而唔係液體?

咁講其實呢家人類係咪對木星無咩理解?

姐係如果一枝火箭衝埋去

咁我想問如果高壓既話

好詳細

高壓,氣體會變電漿,而唔係液體?

咁講其實呢家人類係咪對木星無咩理解?

高壓都分level,又要考慮埋溫度,氣體有機會會變電漿、壓返做液體、Supercritical fluid,唔能夠一概而論。
人類對木星了解,Juno飛去其實拎左好多數據,理解其實都多嘅,例如外表、自轉、衛星,都好清楚嘅。
成份、結構之類呢D我地都有理論加數據,去推測,都唔會差太遠嘅。
但例如風暴形成、有冇生命之類,就要繼續研究嘅。
留名等睇月球背面
留名學野
time scale 係用百年計
超大
地球d風真係小學雞。

講起挑戰者號,當年意外間接令伽利略號啞咗一半

當初挑戰者升空後解體其中一個調查方向係上面搭載嘅衛星同booster引起
當然好快就發現係條橡根(O-ring)同NASA嘅危機管理有問題搞成咁
但自此之後指引上就禁止穿梭機搭載大功率/用低温液體燃料嘅半人馬座火箭

進度一推再推,就係咁,伽利略High gain antenna 上面啲潤滑油就乾咗,唔可以完全打開,令粒衛星通信速度慘過56k
但其實慢左,以前直飛先2年,用重力加速要5年。
BUT 慳左燃料, 去多左地方? 太空航路比較複雜, NASA話係就係
好似係因為挑戰者爆左,唔俾用大機,所以直飛唔到。

講起挑戰者號,當年意外間接令伽利略號啞咗一半

當初挑戰者升空後解體其中一個調查方向係上面搭載嘅衛星同booster引起
當然好快就發現係條橡根(O-ring)同NASA嘅危機管理有問題搞成咁
但自此之後指引上就禁止穿梭機搭載大功率/用低温液體燃料嘅半人馬座火箭

進度一推再推,就係咁,伽利略High gain antenna 上面啲潤滑油就乾咗,唔可以完全打開,令粒衛星通信速度慘過56k

check都唔check下就上馬
無敵太空衣都死
一個大紅班既能量都唔知勁到點
點解NASA好多時發佈既圖都係黑白一係就低清

高清就得一d範例圖
高質post 支持
在地球用傳真都會蒙查查,由木星傳送一張相返來我覺得有細節已經贏左
因為佢地唔會曬空間/時間,影太多for美觀既彩色相,而作科學用途既圖黑白就好夠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞