【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
連登講學術野真係好無癮 唔睇既唔睇 廢up當神既繼續亂點
其實唔係無人睇
好多人睇完無出聲者
btw 睇完個post d 相係度諗
單單幾個行星 已經有咁靚的風景
銀河系仲有好多個太陽系
而宇宙仲有好多個銀河系
究竟仲有幾多奇觀等人發掘

上面講左 Noctis Labyrinthus,而係隔離嘅爪痕,就係太陽系中最大嘅峽谷 水手大峽谷 Valles Marineris

水手大峽谷長寬深為~4000公里、~200公里、~7公里。
地球上嘅大峽谷真係小學雞黎

或者咁講,其實水手大峽谷已經差唔多有美國咁大

愈藍嘅地方代表愈低。形成嘅方法,我聽返黎就係因為地質斷層之後,水流沖刷造成滑坡而成嘅。
但因為水手大峽谷太大,唔同區域嘅特質都有所不同,例如礦物,以致峽谷嘅形成過程未能夠完滿咁解釋到,所以呢part就唔深入講了。
火星上嘅星空又係點嘅呢?

因為火星比地球遠,所以地球係火星嘅內行星。

火星星空中,地球會以晨星或者昏星出現,意思係可以係日出前或者日落後見到。

係火星用肉眼望返地球,同係地球望其他星體一樣,都係一點咁。
地球上望火星,火星個一點係偏紅小小,因為火星好多氧化鐵。
所以我估計火星上望地球應該係偏藍小小,因為地球表面有大面積嘅水。

因為地球係火星嘅內行星,所以我地係火星用望遠鏡望地球,就會見到眉形。
而因為月球比起火衛大嘅關係,地球上肉眼望唔到火衛,但火星上可以望到月球。(都係一點)

火星上冇強勁固定嘅磁場,但短暫出現嘅磁場亦都可以形成極光。
但可惜嘅係,火星上嘅極光係以紫外光嘅波長出現,所以就算你係火星肉眼都睇唔到。
灰鳩,盡量寫埋就收皮
46分鐘無人應之嘛
我睇呀
好靚
水手大峽谷跟本係個抽乾左既大洋海底黎.

巴打讀完書係香港搵唔搵到食?
香港光害咁勁係咪就算買個天文望遠鏡都睇唔到咩野
好睇
淋完衫巴打,你每個po我都有追嚟睇架,只不過我係文科仔,完全搭唔到嗲咋。希望你唔好灰心,繼續po,好多人睇架
我有睇架巴打,只係搭唔到嗲,唔知講咩好。
好撚好睇,高汁post
我之前已經留意到巴打,但想儲多d一次過睇
唔識又搭唔到咀,係得個睇字同學下野架渣
細細個就好中意睇天文,雖然乜都唔識
好其待巴打講土星,個環真係好靚
哇屌好撚正 細細個話大過左要做太空人
大大下就唔記得左細過嘅夢想
唔好俾佢停
唔好停
想巴打你講埋大陽系以外既星系

巴打超高汁post
巴打你讀咩?
點做到你咁勁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞