【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
你唔講佢中間條環帶狀既山既

好明顯就係兩個半球啤出來既痕跡啦
出奇蛋咁
你個論點好差

好明顯就係兩個半球啤出來既痕跡
注塑過程中,因為鎖模力唔夠大而出現嘅分模線
總之係外星人技術未夠班, 有穿崩位
駁唔到
美國國會話要出錢找外星人
又追哂了
我而家無聊先出 好快追完
咁樓主你無聊未呀?你唔無聊就我地無聊架啦
https://medium.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96/%E8%81%BD%E6%B5%81%E8%A1%8C%E6%9B%B2-%E8%AE%80%E5%AE%87%E5%AE%99%E5%A5%A7%E5%A6%99-ep-5-7227005921a

又到左一星期一medium時間,俾面就share同like啦。
其實都係舊文翻新,睇過當聽歌,未睇過就睇下啦。
睇左多謝巴打

大家得閒做個會員
入去拍拍手掌
有助淋完衫巴打篇文比更多人見到
點解有啲圖出唔到,蒙查查咁
高質post

巴打加油,多謝你!
無問題wor, 你個到網速太慢or browser問題
每張圖上限係12MB,可能踩界11.幾MB,所以load好耐先變清.
我最近一直mon住黑洞視界望遠鏡個網

https://eventhorizontelescope.org/blog/eht-status-update-may-1-2018

之前佢地講到2017年尾就會有結果,點知南極大風雪乜乜乜遲左,等到五月,竟然話因爲有新望遠鏡加入而轉做每年觀測一次,所以第一次觀測結果要延遲

我懷疑第一次觀測得不到有用的數據,所以用拖字訣

希望真係快d影到黑洞剪影啦
咁所以幾時先會有數據,而家都2018 5月
真係等到佛誕⋯

咦佛誕呢個月

上次見佢更新,點知只係出post紀念霍金⋯
特別嘅土衛都淨返唔多了。

好似雞蛋嘅 土衛三十二 Methone。

土衛大佬,土衛一 Mimas。好似冇解釋過個土衛 X,X個次序係點黎,呢個X係由衛星與土星距離而定。(有錯請改正)

土衛六 泰坦 Titan。呢個名應該唔識天文嘅人都識啦而家,因為係電影Avengers: Infinity War 入面,泰坦係thanos已滅亡嘅故鄉,仲係個到上演左場大戰。

泰坦係土衛入面最大粒嘅,亦都係太陽系入面第二大衛星,體積 volume 比水星仲大。

https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview/
泰坦有幾特別呢?特別到Nasa都專門整個page出黎介紹佢,仲係首頁計算地球同泰坦嘅距離,我寫緊呢一刻黎講,如果用光速飛去泰坦需要77.56分鐘(地球光速去太陽只係約8分鐘)。

Among our solar system’s more than 150 known moons, Titan is the only one with a substantial atmosphere.

泰坦係我地已知嘅太陽系衛星入面,唯一有濃厚大氣層嘅。入面有9X%(視乎高度) 嘅氮氣 N2, 同幾%嘅 CH4 甲烷,其實幾類似地球大氣(地球有7X% N2)。
而大氣中嘅 CH4 亦可能係形成生命嘅基礎物質(類似地球生物係依賴水),所以令科學家非常重視泰坦。

Titan is the only place besides Earth known to have liquids in the form of rivers, lakes and seas on its surface.

另外,泰坦表面係有液體嘅存在。雖然唔係水,而係由 碳氫化合物 hydrocarbons (eg. methane, ethane)組成嘅混合物。唔知係乜唔緊要,但反正係形成生命嘅重要元素黎。
當然Cassini亦都發現,以往一D我地以為係海洋嘅區域,其實只係暗色沙海,但仍無減泰坦嘅特殊性。
有液體,係咪代表緊泰坦有類似降雨嘅循環過程呢?係咪會影響一個星體上嘅氣候呢?呢D都係非常值得科學家探討嘅。

泰坦上嘅反射pattern都非常獨特,有部份好黑,有部份就好光。
例如圖片上最白嘅區域就叫做Xanadu 上都?
係咩原因令到泰坦有咁獨特嘅現象?會唔會上面有特殊嘅物質存在?

據觀測,泰坦地下45公里有可能由水形成嘅電導層。而雷達亦顯示,泰坦地殼轉速比核心快,代表有液體(可能係水)存在係地殼同地心之間,先有可能形成呢個現象。

泰坦上類似地球,有大氣層,有液體,有可能有氣候,有可能有水。
所以科學家好期待可以係泰坦發現生命(當然最期待係高智慧生命)。
就算冇都可以當係2號地球,俾我地學習返地球最初期點樣誕生生物。

題外話,其實Cassini已經成功影到泰坦某部份嘅表面圖像。
所以 Avengers: Infinity War 個故事都吹得幾好,大戰個部份都幾似泰坦實況。
岩先睇一睇維基講:
若人馬座A*和M87沒有事件視界,則繞行於周圍的吸積流將加熱其表面時,使表面輻射的光譜在近紅外光波段產生峰值。然而,EHT並無觀測到此現象,這表示它們應該擁有事件視界

大發現
幾十年前已知,根本唔使用EHT都觀測唔到
其實係點樣觀察到地心既轉動速度呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞