[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
上個POST反應麻麻,但無阻我繼續推廣天文知識~
上篇:[淺談]觀測天文學 https://lihkg.com/thread/477662/page/1

--------------------------------------------------------------------
星空中,最殘暴、視覺上最有趣既景象,莫過於超新星殘骸 Supernova remnant
顧名思義,超新星殘骸就係巨大恆星爆炸後既殘餘物。唔講咁多,即刻駁咀睇圖。

利申:下面係由多支望遠鏡既合併圖像。

蟹狀星雲 Crab Nebula

位於金牛座ζ星(天關)東北面,距離我地6500光年。
天關客星係1054年爆發後既殘餘物,而古中國、阿拉伯都有詳細記錄。
因為佢極為光亮,早係1731年就被約翰·貝維斯 John Bevis觀測到。

西梅茲147 Simeis 147

雖然圖片睇落好細,但佢跨越左金牛座和御夫座,直徑足足有約150光年!
因為繁複既絲狀結構,又被稱為 義大利麵星雲 Spaghetti Nebula
因為佢太暗既關係,我地要去到1952年先第一次觀測到。

海牛星雲 Manatee Nebula W50

墨綠色部分,就係極為暗既海牛星雲W50。
海牛係一種大型食草哺乳動物。 每日要用8個鐘食海藻,其餘的時間都係海入面。而W50就好似一隻休息緊將鳍狀前肢放係肚上既海牛咁。

天鵝座環 Cygnus Loop

位於天鵝座。當中可見既部分我地叫做面紗星雲 Veil Nebula,以長而薄既結構命名。

LMC N49

位於距離我地16萬光年既大麥哲倫星系 Large Magellanic Cloud。

配以紫紅色,就猶如星空中既鬼火。

G299.2-2.9

位於南天的蒼蠅座方向1萬6千光年既星空,係置於星空中既魔戒。

SNR 0509-67.5

位於16萬光年外既劍魚座。望落就好似吹波波時既氣泡咁。

如果淨係用哈伯太空望遠鏡就係咁。

蜘蛛星雲 Tarantula Nebula

冇錯,就係好亂。

G350.1-0.3

一支平躺既黃玫瑰。

--------------------------------------------------------------------
下一篇就會講下超新星殘骸同超新星姐係咩。
lm
正野
lm
哇⋯⋯好浪漫既想像力
印象中呢d星雲圖都係電腦上色?
印象中呢d星雲圖都係電腦上色?

部分。因為唔係所有望遠鏡都係望可見光,有D會望紅外線之類(詳細睇上個POST)
同過關個D紅外線機一樣,我地睇唔到紅外線,但可以配返色話人知個到有紅外線。
而一隻色就係一個範圍內波長的光線。同鐵血戰士部機差唔多。
哇⋯⋯好浪漫既想像力

留名
劉明
巴打我喺上個post追問左少少野,得閒既話幫我返去睇下, thx
Lm
發覺用黑暗模式,會好睇D。
樓主會唔會講下Hubble's law點樣計到宇宙年齡
LM
細個覺得超新星爆發喺好神祕
恆星超新星爆發後下一步係咪會發展成中子星/黑洞?
點樣形成白矮星

質量最少要有太陽4倍(好似係)
正皮留名
巴打加油

應該係3倍以上會變黑洞
1.4-3倍會變中子星

應該係3倍以上會變黑洞
1.4-3倍會變中子星

講緊嘅應該係爆炸完淨低個核心?

應該係3倍以上會變黑洞
1.4-3倍會變中子星

講緊嘅應該係爆炸完淨低個核心?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞