【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike

呢張係人類第一張接近土星 Saturn影嘅相片 於1980年11月由航海家1號 Voyager 1影低。

講土星就要講卡西尼號 Cassini,因為佢係第一架圍住土星轉嘅太空船

而佢長達20年(唔計飛就13年)嘅任務亦係2017年完結,影完呢張相就消散於土星大氣中
因為1997年就起飛嘅關係,船上嘅裝備相對而家已經唔算先進架啦,甚至你會覺得d相好低清。

Galileo早於1610年就觀測到土星環,就對時佢只係當係兩粒衛星。
後黎佢發現「衛星」消失、又出現返。所以佢將「衝星」改成「圓盤」。
但佢個圓盤係放係土星背後,因為佢未意識到「圓盤」係圍繞土星嘅環黎。

時至今日,我地當然已經認識到土星環。

土星環實驗上唔係一個環,而係有好多環以及好多空隙。

環嘅粗度、顏色(成分)、環同環嘅距離都有所不同。環主要係由冰、塵埃或其他化學所組成

有唔小土衛都係環嘅附近,例如環下嘅係電影都抄佢名嘅普羅米修斯 Prometheus

土星環其實有好多有趣嘅物理,但視覺上效果唔係太明顯,有興趣嘅可以自己研究下。
-----------------------
近排冇更新,因為有D忙,同埋受戈登探長巴打邀請一齊去寫佢嘅專頁。雖然我都係Copy n paste返舊文,但俾面就like下啦
我嘅Medium: https://medium.com/@night_wing/
德尼思化Medium: https://medium.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96
德尼思化FB:https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/
高質Saturn++++

嗚呀

土星超有趣

伽利略年代觀測土星時,有時會見到左右多兩舊野,但過幾年又得返圓形,撚到班天文學家傻左

之後我地先知道土星環並不是一直正對著地球,會跟隨土星的公轉(相對地球)改變角度,因此有時會剛好對正環的水平面,而令土星環消失。
嗚哇 終於有文
高質文必須推
細個果陣對天文 宇宙超有興趣
可惜人大左做左社畜之後就冇時間再去睇
多謝樓主重燃返我對天文同宇宙既興趣

呢張相唔係就咁影嘅,而係由紅綠藍濾光照片各一合成而黎,反映出肉眼望土星嘅真實顏色。
我地見到相片中嘅土星大部分都係黃黃啡啡咁,唯獨有一個部份係藍色。
呢個藍色唔係後期加上去嘅,而係一個持續風暴嘅風眼,因為太陽光經散射(火星個part有解釋)後淨返藍色。

但往往真實色彩都唔係最靚嘅相,例如呢張紅外線下嘅風暴。

土星上最特別嘅,我覺得唔係土星環,而係呢個位於土星北極嘅六角形高速氣流。
有理論認為唔同自轉速度會形成唔同流體形狀,而土星嘅自轉速度就形成呢個神奇嘅六角形。

除左形狀非常特別外,佢亦都會變色。有理論認為土星嘅季節性變化會令到六角形風暴入面嘅粒子數量改變,散射方式亦都因而改變。

有追舊post應該知,其實土星自身並唔係最有趣,特別嘅反而係佢嘅衛星。
好靚 好想親身肉眼睇一次
其實真實色都好靚。

好正
唔係嘛巴打,土星呢隻色真係好似屎
推下先
lm
係好雞架,所以更加需要飛過去睇
就算地球望遠鏡幾勁都好,上面都仲有個大氣層
我諗唔關大氣層事,而係個望遠鏡係純黑白,連個星真實顏色都睇唔到,我睇到既只係好假的肥仔
光學望遠鏡點變到黑白
唔知呀,我文科jj,唔知係咪光學,,我見到就係白色漫畫版咁既土星
望遠鏡主要有兩種,
一種係一碌嘢隊上天,將遠處的光集中落個鏡頭度俾你睇,呢種係光學望遠鏡。
另一種係在山入面放隻好大嘅鑊,收集電波,呢種叫射電望遠鏡。

即係俾得你隊就應該係光學。

點解我咁講呢?光學望遠錢主要係好多塊玻璃構成,通過折射原理放大遠處的影像。即是說你望到的影像就是土星的真面目。

但你會覺得同上網找的圖完全唔同樣,原因係亮度。土星反射的太陽光多到在地球上能肉眼見到,用望遠鏡望就會更光了,物體亮度愈大就愈看不清細節,就好像望燈膽,有開、無開、開一半看到的細節是不同的。

所以,你望到的是真的土星,你心目中的是NASA PS過的土星
一定仲好濛
即係話我見到既係真實既土星,只不過我見到全白色,係因為比太陽既光反射左,係咪咁理解?
你見到既係真實既土星。無錯

而土星好光,光到「殘」眼,所以濛濛白白咁。

就好似明星影相用大光燈照到好白咁

而點解圖片唔係咁白,係因為不論探測器走近影定太空望遠鏡zoom去影,要睇到細節必定要調暗,所以就無咁白。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞