【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
BTW 2020年有無人諗住去台灣睇日全蝕
火星就咁肉眼望又真係好似紅紅地
所以羅馬人用戰神Mars來命名,希臘人就叫佢Ares,都係戰神。
我袋緊你個個 睇唔明其他巴打個d
冇文,但都推下
文呢?
高質post 需要支持
sorry 近排好忙,返工都冇時間蛇王,我睇下聽日有冇時間寫啦。
見到出面個個話太陽會行個post,,希望多D人睇到我舊post
我好似未寫水星? 小小背景,水星係最近太陽既行星。

如果你禁上nasa網址睇水星:https://solarsystem.nasa.gov/planets/mercury/overview/
佢首頁張相就係呢張相黎。呢張相係由信使號 MESSENGER(2011-2015)所影低嘅。

https://solarsystem.nasa.gov/resources/532/mercury-false-color-rotation-movie/?category=planets_mercury
呢到甚至有全水星嘅動畫。
呢張圖既色彩係完全呃人的,肉眼係唔會睇到咁豐富嘅色彩。
但係上彩當然唔係鳩上架啦,都有特定嘅原則,例如以化學物質、礦物學、物理特性去配唔同色,例如年輕嘅crater係淺藍/白色。
所以呢張圖其實係表達緊水星嘅表面有豐富嘅差異。

但如果你話水星係冇色嘅,咁又錯啦,因為水星係有微弱嘅色彩架!

水星表面多坑洞,又冇大氣層。就咁睇水星嘅南半球,冇研究嘅話真係好難講出係月球定水星黎。

但水星嘅隕石坑就比月球上嘅有趣得多,例如呢個又係以詩人命名嘅Mena(火星都係個叫Mena)。
因為四周嘅土地都係比較深色(應該係反射率低嘅物質),令到呢個隕石形成嘅白色同四圍顏色有好大嘅對比。
The young rays of Mena crater contrast brightly against the surrounding surface, though the rays will gradually fade with time.

就好似漆黑中開左電筒一樣,連Nasa都寫rays去形容呢種白色嘅地質。(因為岩石唔會無啦啦識發光)

上網睇圖話有個cracter好似米奇老鼠,咁就上左去nasa到驗證下,呢張近照就搵唔到
但就俾我搵到另外一張圖,證實真係有呢件事。

https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA16757
MESSENGER went viral in 2012 when it spotted Mickey Mouse on Mercury! The largest of this coincidental collection of craters (Mickey's head)

連Nasa自己都寫係米奇老鼠頭黎。Nasa又隱瞞有外星人
細個聽過話因為水星個metal core比例大得濟就推測佢以前係一粒大好多嘅行星,只係n世前俾人撞就搞到剩得粒core survive到,即係現家嘅水星,究竟係咪堅 ,如果係堅嘅佢又係點俾邊個撞?
唔清楚,有冇人講兩句。

wiki:
水星核心含有的鐵高出太陽系內任何主要的行星,已經有幾種理論被提出來解釋。得到最廣泛支持的理論是水星原本有著類於於常見的球粒隕石金屬-矽酸鹽比率的核心,被認為是太陽系內典型的岩石物質,質量大約是目前質量的2.25倍。在太陽系早期的歷史中,水星可能遭受到一顆直徑數百公里,質量約為其1/6的微行星撞擊。這次撞擊剝離了大量原始的地殼和地函,留下的核心就相對的成為組成中較大的部分。這一假說得到了信使號分光儀對水星表面元素豐度觀測的支持。一個類似的假說,稱為巨大撞擊假說,被用來解釋地球的衛星,月球的形成。
努力推廣中

啫係好似幅圖咁,

光由左至右行, 左邊星星既話光會行番出黎?

黑洞就跌咗落去上唔番黎?
原來撞佢嗰粒都唔係好大粒,咁嘅效果都好誇張,真係唔好彩

去山頂或者科學館玩入錢轉轉轉,你會發現銀仔本身係直線移動,但我們看是螺旋軌跡,呢度個相對論效應唔講住。當銀仔落到差不多中心,仍然有可能回收銀仔,直到落到某個點回收不到,這個點就是黑洞邊界視界。
直徑數百公里,但質量係水星嘅1/6

粒小行星density成105g/cm^3
外星科技
幾日前留咗名今日先睇曬 蔣智光了 推一推 樓主加油
食完飯又支持下等多啲人睇到先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞