【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
講漏左呢張圖

唔同顏色係代表唔同既地勢高低。
但因為佢配色問題,極高同極低地勢都係紫色。
至於點解要用咁既配色,Nasa表示係想突出返金星上微小特徵。但我更加相信其實只係為左美觀
我用緊前面巴打講嘅google sky map
對我呢啲新手嚟講分到東南西北就得

Stellarium真係屈曬機

可以set個觀測點唔係地球

仲有連金星凌日都睇得到(圖為2012年嗰次)

最緊要係電腦版唔使錢
識貨

仲有得計歲差等等,追返幾千年前星座咩樣又得,睇織女星幾時做北極星又得。
用左好多年
高質post

支持
https://medium.com/@night_wing/%E8%81%BD%E6%B5%81%E8%A1%8C%E6%9B%B2-%E8%AE%80%E5%AE%87%E5%AE%99%E5%A5%A7%E5%A6%99-ep-8-4ad04d82a1fb

寫左篇關於周國賢既星塵,除左翻炒之前既超新星,仲探討左佢歌詞既意義。
好似有狙擊手入咗呢

出Post總係有膠人
狙擊左好耐啦

高質留名
btw一開頭個juno好浪漫

名已報
點解我見到要做homework
>This course is part of Global Freshman Academy (GFA), which means you can earn transferable ASU credit toward your college degree.

應該係呢個原因
trans credit 好正
話說金星上嘅坑紋,其實都形態幾多變、幾有趣。

因為金星大氣太厚,所以太細嘅隕石係唔會造成大面積嘅隕石坑。
如果隕石進入大氣層嘅速度夠快(> ~350 m/s),咁粒隕石好自然就磨損曬,係空中就揮發咗
但如果隕石唔係咁快嘅話,就可能係臨到地面先會分解曬。
就好似圖入面呢個咁,個攤黑色相信就係由隕石形成嘅(隕石碎屑/由衝擊波粉碎咗嘅地表岩石)
但點都好,都會淨低小小撞擊,就係圖中白色嘅位置。

有4個cracter堆埋一齊扮係1個cracter。但我覺得好似一隻公仔

望落好似一束氣球咁,由幾個圓形重疊而成。
但呢D圓形唔係隕石坑黎,而係火山口黎。
如果有人問你金星特有地貌,你可以答佢:Pancake dome
顧名思義,好似pancake咁圓。如果仔細D睇,會發現入面有好多相信係因為一冷一熱而形成嘅裂縫同斷層。

佢係一種Peak-ring crater,內外兩環係呢類crater嘅特色。而呢張俾我一種騰雲駕霧嘅感覺。
而呢個更特別之處在於佢嘅中心環仲要斷開左,相信係有火山沉積物填返。

好似獅子 每次見到起角嘅野都覺得好怪異,有種高文明產物嘅感覺。
但其實一冷一熱,岩石碎裂係好容易造成呢D現象。

兩個橢圓形結構 ,望落好有動感咁,好似有野係到流動。
事實上,痕跡可能由金星內部熱物質上湧而形成。
早排睇咗個網站,講行星間既實際距離,個網頁要不停咁向右碌,一粒行星只係細細既一點,但係碌到2047都見唔到另一粒星,果種距離真係好恐怖

偷樓主步貼呢張太陽系全家福先

講左咁耐,成日都有行星高清圖睇,咁但係太陽系實際上係咩樣呢?

太陽夠哂大,但在地球上看只有約一個銀仔咁大,木星之外的行星也只是光點。

在外太陽系望返轉頭,地球只有那麼一點,在航行者一號的相機上連1像素都沒有⋯

雖然科技已經可以知道一顆恆星擁有行星,但當實際飛到該恆星後,要找出那一粒行星似乎不是易事呢⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞