【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
騎劫
如果新手想入支鏡自己夜晚觀星
要幾多預算到?
如果完全唔識真係好易破財,如果你唔太清楚有咩鏡可以望一望先:
https://lihkg.com/thread/477662/page/1
https://www.galuxe.com.tw/pages/%E5%A4%A9%E6%96%87%E8%A7%80%E6%98%9F-%E7%AC%AC%E4%B8%80%E6%AC%A1%E7%94%A8%E6%9C%9B%E9%81%A0%E9%8F%A1%E8%A7%80%E6%98%9F%E5%B0%B1%E4%B8%8A%E6%89%8B%EF%BC%88%E5%85%A5%E9%96%80%E7%AF%87%EF%BC%89
或者你心目水想要邊一種鏡?要唔要赤道儀?想睇星?睇月亮?睇M51?
留下言先,唔係樓主又以為無人睇 , 點解果個michael collins無得落月面?
留名跟進
樓主你介唔介意我亂入問個問題呀?
佢職責要MON住D機同地表月表做通訊,無名英雄黎。
當然交俾地面搖控都得,不過個個年代
樓豬唔好走呀,雖然睇完都係唔識,但我仲睇緊㗎,
摩牙圖,摩牙文
出文未
留明
幾次登月都留條毒撚冇得落機
現代人類最常用的飛行方法叫「後面噴野出來推進法」,由導彈到探測船都用這個方法。這方法好處是簡單,帶燃料、點火、go。缺點就係燃料,燃料佔用體積和質量,因此有部分推進力浪費在推燃料上,然後當燃料用盡就無法再加速。此方法亦無法達到光速,因為愈接近光速,需要燃料愈多,然後燃料愈多質量愈大,要燃料又更多⋯無限loop,因此要達到光速飛行要用其他方法。

第一種是不使用外部燃料,例如太陽帆、引力助推之類,後者在太陽系中經常使用,探測器飛一飛木星可以拋到好遠,但要調方向仍需要燃料,而且一旦離開太陽系,好可能失去動力。

第二種就係曲速引擎,暫時科學界討論得最熱烈的方案。原理係「改變太空船前後方空間的曲率令太空船所在空間高速移動」,因為太空船本身並不移動,因此不受燃料、光速不變、引力等影響,只要曲率夠大,超光速就如食生菜。
問題係⋯未搵到咩方法可以改變空間曲率⋯⋯
劉明等出文
高汁留名
好多專業用語 睇唔明
但覺得好有趣
有咩唔明隨便問喎
無名英雄黎

From Wiki:月球背面(btw 係Farside 唔係Backside)是月球永遠背對地球的那一面

「月球一面永遠向著地球,是因為月球背面有外星人」
地球只見到月球嘅正面,係因為月球自轉與月球公轉周期相等(27.3日),而且方向一樣。
可以相像為月球慢左重力就推佢,快左重力就拉慢佢,久而久之就會自轉公轉同步/共振。
想拋書包可以講Tidal locking 潮汐鎖定

呢個現象係好普遍嘅現象,因為只要時間足夠長就會形成。
而幸運地,地球要被太陽鎖定需要75億年(From Wiki,冇自己計過),又冇我地份

1959年,前蘇聯無人探測器Луна-3 月球三號第一次影到月球背面。

雪花多到

而家當然已經有清晰嘅圖像啦。呢張係由美國嘅月球勘測軌道飛行器 Lunar Reconnaissance Orbiter影嘅,右中就係月球背面(longitude 180)。
講月球必講,深色區域係月海 Lunar mare,因為以前望唔清先估係海,事實上係一片玄武岩平原。

本身想介紹下特別嘅地貌,但又好似冇乜。

月球上周圍都係塤石坑,因為月球而家係冇大氣的。

https://www.nasa.gov/centers/marshall/news/news/an-atmosphere-around-the-moon-nasa-research-suggests-significant-atmosphere-in-lunar-past.html
但推斷係35億年前,月球因火山活動曾經有過由一氧化碳+水蒸氣嘅大氣層。

金隕石坑 King。

蝴蝶形隕石坑。我直程睇到中間有人樣,神跡

月球上嘅影像基本上就係咁,其實都幾沉悶,所以唔怪得NASA將資源放落其他星體。

唔知真定假,上網睇返黎

有人話係月球上發現左發射台。

但其實只係因為火山口於太陽光下嘅陰影黎。

反正發現唔到高塔,又屌打
加油樓豬
星體真係好奇妙
樓豬真係超勁
高質, 潮汐鎖定真係一次KO晒D陰謀論撚.

#仲有月球空心說

不過地心都未攪得掂, 月心應該又係另一個次元既難度.
陰謀論撚其實同古人迷信鬼神一樣
無智識唔明白d事夾硬作故仔去解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞