【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
劉名
8大行星係咪得天王星同地球有咁大既斜度?
唔係
其實係咪有nibiru呢粒星但仲未望到
36頁喇!!!!加速啦
唔係
假設nibiru好接近太陽系

如果nibiru是恆星會發光=一早見到
如果nibiru是恆星不會發光=會觀察到重力透鏡甚至可能遮蔽恆星背景而被發現,而且就算不發光都有紅外線
如果nibiru不是恆星=即係行星啦,古柏帶天體得幾十公里都能被發現啦

結論:請一開始講有nibiru的人出來講下點解無法觀察但又知道有nibiru存在?
應該係外星人報夢
因為有學者認為天王星訓係到既原因
冥王星奇特既軌道 都係因為有另一種力量牽引住
另外瑪雅文明既遺跡搵到佢地已經觀察到有九大行星
如果佢地既計算方算同現今日一樣,唔將冥王星當作行星既話
意味太陽系最外圍仍有粒未被發現既行星
利申:無考証
我反而對Rogue planet好有興趣。

天王星嘅轉軸傾角係97.77°,所以天王星自轉就好似波滾動咁
由於天王星公轉周期係~84年,所以兩個半球(大概啦,因為唔係90度)會輪流有42年見唔到太陽,只有赤道嘅位置可以快速咁有晝夜交替。
雖然兩個半球嘅極點會有42年嘅長時間照射到太陽光,但唔知點解赤道嘅溫度反而比極點為高。

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=YGA98z09N40
天王星點解傾斜得咁誇張,一直都未有定論。但我睇Nasa係今年七月頭update左呢條片。
學術文章:http://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/aac725/meta
大概係指,係40億年前,前Uranus被一個最少2個地球重量嘅物體撞擊。
呢個重量既可以將Uranus嘅轉軸撞斜,但同時又唔會令佢嘅大氣層流失。
而撞擊更留低左冰同岩石,先形成到今日嘅Uranus。

另外係到解釋下點解影到天王星嘅相咁唔清楚。
因為天王星距離地球係~18至AU,所以角直徑只有3.3至4.1"。而Hubble Telescope嘅分辨率大約係0.1"。
但即使係咁,我地都係睇到天王星小小特徵嘅。
例如呢張圖就睇到天王星嘅極光。

另外,天王星亦都有環,而家記錄在案嘅就有13個環,但都相對係暗淡,所以難以觀察。

而係觀測環嘅時候,科學家觀測到環嘅唔同部分有所不同。所以推測天王星環上存在住兩個未被觀測到嘅小衛星。
至今天王星其實已經被發現左27粒衛星,雖然天王星係類木行星中最細粒嘅,但亦都比地球大~60倍,所以有衛星其實唔係咩特別嘅事。
流浪行星上的文明是好浪漫的事情

但係要持續要跨過好多科學之牆

無主星情況下要解決能量來源,可能類似三體咁一有光就瘋狂儲能量,但宇宙咁大要幾耐先會行到一粒恆星附近
有新文必推.
Nuclear Fusion掛
定係Dark engery
零點能量
永動機
唔洗審啦,係外星人
每日一推
再推就1001㗎喇
文呢???
岩岩先出完, 唔好追得咁緊.
冇文呀
聽日寫,自推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞