‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
Hello,又係我,希望可以普及到大家既天文知識。
我會盡量簡化同唔涉及數式,如果有唔清晰、唔精準,請細力提點。

另外,天文理論係精準既數學物理,就觀測所作既最好解釋。唔洗駁我:都冇人去過,你又知?。
[多圖][天文] 淺談超新星: https://lihkg.com/thread/484488/page/1
[淺談]觀測天文學: https://lihkg.com/thread/477662/page/1

------------------------------------------------------------------------

如果沒有光,怎麼証明黑洞是黑的?

喜愛天文既原因,係因為往往天文當中都包含著哲思既內涵。
「黑色」既黑洞,天文學家到底係點樣知道佢既存在?
各種緻密星有咩特別?黑洞到底係點架?白洞又係乜黎?
希望可以簡單解釋到俾大家知。

黑洞裡:https://www.youtube.com/watch?v=BliOkLi4fss

------------------------------------------------------------------------
緻密星 Compact Star

恆星演化到生命既末期,據質量既差異,會成為白矮星 White Dwarfs中子星 Neutron Star黑洞 Black hole等既緻密星。

上篇提過,質量重既恆星既重力極大,燃料用盡後需要恆星內部既簡併態物質提供壓力,先可防止進一步既塌縮。
所以除黑洞以外既緻密星,我地都可以叫做 簡併星Degenerate star。因為黑洞已經塌縮為一個點。

緻密星既體積非常,但密度上就非常,可謂天上最奇特既星體。
質量極大既關係,緻密星既重力亦都非常,而黑洞就係吞噬光既代名詞。
與主序星、巨星相比,緻密星係死寂既,因為其內部既核聚變己經停止

但係緻密星仍會以幅射既形式,將內部既能量釋放。
因為緻密星既內部唔係因為高溫而形成既,而係因為高壓
所以即使能量釋放後,緻密星既溫度下降,但都唔會影響佢內部既結構。

而根據熱力學 Theory of thermodynamics,係遙遠既未來,宇宙會進入簡併態階段 Degenerate era
係呢個時期,宇宙間既物質殊途同歸,只會淨低冰冷同暗淡既緻密星。

如果暖陽崩塌,記緊享受最後八分鐘的餘溫。
未有時間寫住,但開定POST先。
由第一個post追到而家 正評 雖然唔係所有部分都睇得明,但好鍾意睇呢啲知識,辛苦樓主,有時間先慢慢寫,會一直等新post的
留名等學野
高質post留名
留名
D圖好正
由第一個post追到而家 正評 雖然唔係所有部分都睇得明,但好鍾意睇呢啲知識,辛苦樓主,有時間先慢慢寫,會一直等新post的

多謝,我會俾心機寫的。
果斷正皮
btw樓主你上一個post未覆我
黑洞
留名
btw樓主你上一個post未覆我

補充左小小,我諗另一位巴打應該答左你問題。
屌 點解得我自己推post
屌 點解得我自己推post

繼續講 ,我睇緊
btw會唔會講少少general relativity?
正 留名學野
lm
Off topic 一下
今晚見到粒星 閃得好誇張
唔似大氣層影響
對比另一粒星閃得離晒譜
有冇人可以解答下?
Off topic 一下
今晚見到粒星 閃得好誇張
唔似大氣層影響
對比另一粒星閃得離晒譜
有冇人可以解答下?

umm 睇唔到唔代表上面冇氣流。星星閃既原因,係因為光線折線既原因:

因為光一時入到我地眼,一時入唔到,先會閃。
同埋會唔會係飛機黎
推post!!! 高質
用黑暗模式睇~
如果唔明請先追之前既POST。

一哭 跟一笑 脈沖星呼叫
紅巨星 閉幕中 變白矮廢掉

星塵:https://www.youtube.com/watch?v=q-LsS2Q9UDs

白矮星 White Dwarfs

白矮星呢個名,係1922年由威廉·盧伊騰 Willem Jacob Luyten提出既。
同歌詞講既一樣,係紅巨星階段終結後既形態。
白,因為佢比較高溫。矮,因為佢比較細粒。

輕既恆星,係恆星核心既核融合反應停止後,核心會向內收縮。
外殼向外推出會形成行星狀星雲 Planetary Nebula,淨低既核心就會變成由碳同氧組成既白矮星。

核心收縮既關係,白矮星既密度非常之高!地球上既22萬倍
太陽既半徑,係地球既半徑既一百幾倍。
但如果太陽老死後,變成白矮星後既半徑只會~40%地球既半徑。

雖然白矮星既內核對生命而言,溫度都高,但唔足以支持碳同氧既核融合。
只能由高壓下形成既電子簡併壓力Electron degeneracy Pressure抵抗住自身強勁既重力。
而受限於錢德拉塞卡極限 Chandrasekhar Limit,白矮星既質量上限只可以係1.4 太陽重量。

而據推斷,銀河系入面97%既恆星最後都會變成白矮星。
最接近我地既白矮星係雙星系統中既 Sirius B(指住個粒),距離我地約8.6光年。

黑矮星 Black Dwarfs

白矮星係形成時,係高溫既,甚至可以高達十萬度C。
由於發光(輻射)會消耗能量,但白矮星內冇核融合反應去製造能量。
白矮星就會隨時間變凍變暗,顏色會由白(藍)慢慢變紅。

黑矮星就係當一粒白矮星既溫度低到冇光發出既狀態。
但根據計算,白矮星變成黑矮星既時間長過137億年(宇宙年齡),所以至今仲係理論上既恆星殘骸。
而且根據定義,因為黑矮星係極低溫,所以即使存在都難以觀測。
而反之,溫度最低的白矮星可以成為可觀測宇宙年齡既證據。

Every thing's expanding in a constant state of change.
Every thing's demanding in a constant state of pain.
You radiate away. Your last remaining heat
Your atmosphere has blown away when you admit defeat.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞