【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
咁幫你加一
係大家勤力推post
巴打
Why not both, SIR.
留明
好正,睇完留低個正皮
正啊
唔係咁易架
今日先發現淋完巴打呢個post,一口氣睇曬,追死我。
文章、問題同解答都好高質
G持
太忙,今日更唔到
No problem, we could wait
打緊文諗定下個post,話說原來我未寫過太陽,下個post寫star forming定太陽好。
Why not both
太陽都係一粒星
我地又再講下Voyager,記唔記得我前面介紹過Voyager 1,好明顯有1就一定係因為有2啦。

兩架Voyager嘅設計上係一模一樣的!
雖然Voyager 1叫1,但佢係遲D出發的(05 Sept 1977)。Voyager 2係(20 Aug 1977)出發。
咁點解Voyager 1叫1?因為遲黎先上岸?
因為命名1同2,係依照到達(其實係經過)木星嘅先後而定。Voyager 1嘅軌道借助左更好嘅行星重力,所以遲出發都早過Voyager 2到木星。

雖然設計一樣,但兩者嘅目的完全唔同:
Voyager 2軌道係為左借助重力探索天王星同海王星,而Voyager 1就借重力探測木星同土星。
甚至因為軌道借助左重力嘅關係,Voyager先愈飛愈快超愈左Pioneer 10探測嘅最遠距離,以至去到外面嘅interstellar medium到。
又遠又長,就係Nasa對佢地嘅評價:
Voyagers 1 and 2, humanity's farthest and longest-lived spacecraft

不過1972年出發嘅Pioneer 10先應該係長壽

點解Voyager 2嘅軌道要設計得慢D?
因為如果走Voyager 1嘅軌道,就會離開左黃道面(太陽系個平面),咁就唔可以透過土星加速去天王星同海王星。所以一切其實係計好曬架
而可以借助行星重力呢個機會都非常難得,只有176年一遇
唔係話之後會再探唔到外面嘅氣體行星,但就可能要用多D燃料了

https://www.youtube.com/watch?v=BbLAze0Rbs4&index=1&list=PLTiv_XWHnOZq5bv1w9Db2uNJVFiVCkWW5
因為兩者都飛左好耐了,所以佢地將會於2025之後就可以運作唔到,最後呢幾年希望佢地會再俾到我地大嘅驚喜

廢話講完,咁就準備講下天王星同海王星。
有文堆.

用恆星重力真係好癲. 仲要講緊個個年代, 電腦仲係大舊鐵兼用bite做單位.

WW2+COLD WAR, 個幾十年科技進步真係快到好恐怖.
航行者超級癲,咁多年前科技到現在仲用到。

不如講下塊金碟?
火星地底人
以前以為火星極冠得乾冰,原來下面有水
仲要相信係淡水.

不過ife means water, but water doesn't mean life.
自然有人會幫手創造生命:火星冰魚人,完全符合有D古文明見到D魚頭人從天而降。
睇完樓主寫嘅資料, 啟發到我自己走去wiki睇咗好多spacecraft 嘅野....
我想打劫樓主一個位
以下係我純個人不專業既感想:

要登陸月球, 事前必須進行好多精密嘅勘察
太空競賽時, 蘇美都發射過好多次火箭升空, 但好多時都失敗, 我諗當時既難處係要確保火箭順利升空

我參考咗wiki 個太陽系探測器列表

美國成功射咗總共5隻月球軌道器上月球軌道, 呢5隻野用黎幫手畫地圖同埋用黎決定登月landing既位置
除咗軌道器, 要上月球當然要成功soft landing
美國總共射咗7隻surveyor去月球, 7次入面成功咗5次

又睇吓蘇聯, 不過我都係睇wiki咋, 佢真係射咗好多隻月球探測器, 除咗月球X號系列外, 仲有探測器X號系列
淨係有改名嘅都數到月球24號, 同探測器8號
除然佢地發射咗好多次, 但係失敗次數都好多! 多到唔想數......

1969年太陽神11號發射前, 蘇聯對上8次嘅太陽系探測器任務都係失敗(我數WIKI個表)
其中6次係喺發射升空時已經有問題, 而其餘2次係到了月球就出咗其他問題

我又睇番wiki個表數吓美國啲記錄, 太陽神11號任務前連續17次太陽系探測器都係成功
包括2次載人任務, 2次火星任務, 2次太陽任務, 1次金星任務, 同埋10次月球任務

就咁睇數據, 美國既表現係幾promising
不過好彩有太空競賽....呢D 咁燒錢既高消費活動先可以喺咁短時間重覆做咁多次
睇番啲發射日子, 佢地真係一年射發次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞