【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
lm
留名開眼界
LM
用木星做例子,電子受磁場影響而加速,形成好強嘅輻射帶,飛行器干擾部分黎自呢d電子(光電效應)。
Juno係防止干擾上,主要做兩件事。
第一,走極軌道,避開最強嘅干擾,但其實都食左好多輻射。
軌道最接近木星時距離雲頂5000千米,最遠時距離木星約1.88萬公里

用觀測嘅精準度換取壽命。

第二,加重鈦外層保護,但其實效用好細。

我地大致上見到,厚度去到某個數字,再增厚效果已經不大。
Nasa個網連黑白相年代嘅任務都有
冇人睇
我有嫁
留名,啲相嘅真實顏色其實係點
通常特別靚嘅都係加左filter,例如jupiter blue就係ps左色。
而其他基本上都係「真」,例如jupiter一定係啡啡黃黃。
每部儀器對唔同顏色、光度嘅靈敏唔同,所以都可能有小小差異。
所以好難講「真實」顏色係點,每個人對眼都唔同。
NASA公開得就唔會慳個D錢, 所以NASA CUT BUDGET損失既係全世界
雖然冇咩天文知識, 但好鍾意睇宇宙野同海洋既野
睇睇下就識,可以同人吹下水。
呢個世界無「真實顏色」
畢竟條裙係藍黑定金白已經可以拗一餐
在唔同光線和環境對比下,人眼對顏色的感覺又會唔同,例如下圖著名的棋盤錯覺:

A格同B格一樣色

一件物體在日光下月光下不同燈光下都會顯現不同顏色,然後一部相機用不同參數影又不同
所以探測器在木星環境拍下來的相,來到地球一定要修正過才會出街。
希望一陣有時間寫
[size=3
跟著講下火星 Mars,已經有好多任務去過,所以好多圖

https://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/index.html
因為實在太多圖,我會由最新嘅圖開始簡部份黎講下,有興趣嘅可以copy返張圖上黎討論下。

點解已經飛過咁多次,Nasa仲繼續派咁多探測器上去呀?
主要就有四大目標,包括理解火星嘅地理以及氣候。
另外就係研究下火星上有冇(或者曾經有冇)生命嘅存在。而最後就研究人類移民嘅可能性。[/size=3]

跟著講下火星 Mars,已經有好多任務去過,所以好多圖

https://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/index.html
因為實在太多圖,我會由最新嘅圖開始簡部份黎講下,有興趣嘅可以copy返張圖上黎討論下。

點解已經飛過咁多次,Nasa仲繼續派咁多探測器上去呀?
主要就有四大目標,包括理解火星嘅地理以及氣候。
另外就係研究下火星上有冇(或者曾經有冇)生命嘅存在。而最後就研究人類移民嘅可能性。

Crater Tadpoles,好似蝌蚪嘅塤石坑。
圓形部分就係塤石撞擊後嘅坑洞,而尾巴部份可能係液態水存在嘅證據。
因為塤石坑地勢較高,當坑道內水位上升時,水壓會撞破塤石坑嘅「牆壁」,向外留出,形成河流沖刷地面。
而當火星表面嘅液態水消失後,「尾巴」就會露出,形成蝌蚪形嘅外貌。

火星上都會落「雪」。
位於北半球嘅呢個沙丘,每逢冬天都會被「大雪」覆蓋。
當然,火星上嘅雪並唔係由水形成,而係「乾冰」(二氧化碳嘅固體)。
因為火星上,有95.32%嘅大氣都係二氧化碳。
二氧化碳嘅凝固點為-78.5度,火星嘅平均溫度係−55 °C,而冬季嘅最低溫係−143 °C。
所以每逢冬天,都有約25%二氧化碳變成乾冰。而回暖時就會揮發變返二氧化碳。
降、融「冰」嘅變化,令到火星成為一個氣候上類近地球嘅行星。
令到火星成為一個氣候上類近地球嘅行星

不過要唔睇數字

火星基本上都係紅紅啡啡咁嘅,極之死寂。

唔好搞錯「恆星」同「行星」,紅色唔係代表火星表面好熱。
而相反,火星因為比地球遠離太陽,即使加上二氧化碳嘅溫室效應,最高溫都只係唔到30度。

火星上嘅紅色,係源於地表鏽紅色嘅氧化鐵。
火星形成時比較低溫,鐵(氧化鐵)無法進入內部形成金屬核心,反而留係火星表層,形成獨特顏色。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞