【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
好正,留名支持
睇過紀錄片講木星,班科學家話木星其實係個mass唔夠大所以點唔著既太陽,但就係因為佢點唔著我地先有得生存
https://youtu.be/FDjeKuAu-8E
,點唔著嘅太陽同行星差好遠
'How the Universe Works'
呢個系列既紀錄片都好正
佢講既內容好多都好有趣
有套講planet 9,值得一睇
Lm
Lm

跟著就講下新視野號 New Horizons
佢嘅任務目標主要係研究「行星」冥王星,因為佢係出發時仲係九大行星。
冥王星最近距離我地30AU,姐係飛去太陽30次嘅距離。所以即使佢由06年起飛,都要承受9年嘅孤獨先抵達離冥王星12500公里嘅地方(人類史上最近)。
點解飛過冥王星,唔圍住轉黎研究?因為冇燃料可以停低了。

八大行星一早都有飛行器探索過,而冥王星一直都冇。
所以新視野號呢個名,反映出佢係第一部探索冥王星嘅飛行器,開啟左人類新嘅視野。利申,鳩up

冥王星同其他行星一樣,同佢嘅衛星。圖入面就係冥王星同佢嘅冥衛一 Charon
好明顯睇到冥衛一好大,有冥王星一半。或者話冥王星真係好細,仲細過月球小小
呢個係好有趣嘅現象,因為太陽系入面係冇乜體積相近嘅「雙星系統」,淨係呢個原因已經非常值得探測。

冥王星嘅晚上會望到暗淡冥衛一

清晰嘅正面圖。淺色嘅位置叫做湯柏區 Tombaugh Regio
睇圖睇到,湯柏區入面係冇塤石坑嘅,證明地質非常「年輕」(相信係1億年 )。
你可能會問,點解冥王星咁遠都影到彩色相,而月球仲係得黑白相。因為月球就係黑白色嘅

冥王星唔止得塤石坑,亦都有山。

有人話湯柏區 似心型,有人話似布魯托
事實上,布魯托同冥王星都係叫Pluto。

湯柏區除左望落似心,佢仲包含住Sputnik Planum,一個一氧化碳「冰原」。

「冰原」上有坑道,吹水學家以後唔好再咁廢淨係識火星人啦

探測亦確認,冥王星表面有好多固體嘅水。
而亦有研究認為地表下200公里左右有100公里深嘅液態海洋,有可能係水添

合相圖像指出,冥王星有微薄嘅大氣層,而且同地球一樣都係藍色嘅。好靚
當然你唔好想像佢嘅天空會好光亮
因為大氣入面有甲烷 Methane,喺近地表嘅位置,愈遠開地表,係會愈熱。

咁除左影冥王星,咁都一定影埋冥衛。望落冥衛一同冥王星都差唔多。咁今次就係咁多。
當然你唔好想像佢嘅天空會好光亮 因為太陽離佢好遠好遠。
另外,因為大氣入面有甲烷 Methane,喺近地表嘅位置,愈遠開地表,係會愈熱。
高質推
留名學嘢
大家有冇咩有興趣。
留名學野
點解第二擊就去到冥王星

我仲等緊土星環架
咁靚
話左飛黎飛去
Lm
樓主讀physics?
你當係
行星2極既磁場,NASA用左咩技術令到衛星頂得住d干擾
好有心機,啲圖好靚啊
睇親氣體行星都覺得好恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞