【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
事實美國就係勁過俄仔好多, 雖然俄仔世界上己經排第2, 但水平都都差幾班.
真心笑左
因為美係二戰後食左好多德國科學家得益姐,蘇其實唔差。
有好多第一次其實都係蘇做出黎,美羸係羸左唔怕死敢派人登月。
跟著後尾因為難再短期突破、兩者都少左預算加上蘇收皮,美先好似好勁咁。
單以金星黎講都睇到蘇其實唔差
gravitation slingshot 個原理好簡單啫
其實到而家我都唔明gravitation slingshot係點work ,明明個total mechanical energy係unchanged,咁係佢靠近同遠離粒行星嘅時候嘅speed咪應該一樣囉?咁又點加速到?or 慳到燃料?
你只係考慮 planet-spacecraft system嘅話就conserve mechanical energy
但係個planet本身都會郁 (wrt 太陽)
所以以太陽做inertial frame嘅話gravitational slingshot就好似用球拍(planet) 拍走個波 (spacecraft) 咁
其實成個過程係喺planet度偷kinetic energy
唔明個比喻, 行星會郁點樣關偷energy事? 有冇圖解可以畫到啲force pair岀嚟?
代conservation of energy,要計埋planet個speed

以行星為中心嘅話就好似左邊幅圖咁,入去同彈走嘅速度一樣

但係如果粒行星同太空船向相反方向郁嘅話,咁佢地個relative speed就會係u+v,所以相對於外界,彈走嘅速度就變成 2u+v
蘇聯登月衰左最主要係支登月火箭出事
美國:要研發個推力夠勁既engine
蘇聯:30個現成engine扎埋一齊,結果結構太複雜次次都爆炸
病假
射波出文
休息吓....但都要出文~~~
樓主保重 ,文科智障又有問題啦,見你講開探測器,而家咪有個話飛出左太陽系既?我想問其實d探測器又冇人控制,唔樣可以避開小行星帶/柯爾柏帶之類果到d碎石,仲要飛出埋太陽系,真係好堅,可唔可以簡略講下咩原理可以做到避開障礙物飛到咁q遠
你去到小行星帶可能見唔到小行星

並唔係好似星戰咁要推開堆碎石,而係你唔向住一粒小行星飛就唔會見到任何嘢咁空曠。

探測器飛行係預先設定,可以計好哂距離叫佢幾時轉方向又得,擺幾個傳感器叫佢隨機應變又得,雖知道地球同木星最近都有16光分咁遠,並無得即時控制。
因為宇宙比想像中大同空好多. 唔使特別做乜野特別野都唔會咁易撞到障礙物. EVEN大家平時所講既小行星帶, 碎石帶之類.
我諗佢想問己去到超出原定任務範圍. Voyager 2個D , 其實己經無燃料轉向.
我覺得佢唔知咁多,純粹想問無人機點識飛出太陽系
真係唔知 。。。冇諗過飛到去外太空仲可以控制到轉向,咁用咩原理控制?咁遠都控制到其實人類科技都真係幾勁,同埋唔知道探測器會好難先會撞到障礙物,諗住行過小行星帶果日d咁密集既地方一定會出事,算啦,我都知自己問題on9 ,我以後都係唔問,齋睇算數啦
呢D問題1D都唔on9, 而且好正常. 唔明就問無無題.

小行星帶個d係密集, 但相對宇宙黎講. 但點密集都好, 其實都隔好遠好遠. sensor咁細, 要撞到個機率係好低. 而且d sensor最快個D己經突破第三宇宙速(16.7 km/s (60,100 km/h), 其實真係要撞係無得避.

而外太空探測器要改變軌道有2重方法, 第一種係用自身燃料+噴射器, 但燃料係有限, 所以除左幾個MISSION CRITICAL STAGE之外 , 基本上係無預多.

第2種係利用行星引力, 呢個要係太陽系內幾個大質量星體附近先有機會用到. 好處因為可以慳燃料.
你的問題唔on9,神秘撚先on9

大眾對小行星帶的概念不是來自示意圖,就是來自電影漫畫,我都係好大個先知小行星帶其實好疏落

就好似即使太陽好大,你隨便望向一個方向都唔係次次望正正太陽。龍門都好大但射十二碼都會射失⋯
其實以前d科學家都以為好易撞到雜物, 但實際派完sensor出去先發覺, 要撞到野係好難.

sensor係宇宙黎講同粒塵無分別. 宇宙真係太太太太大.
我get到了,即係將個inertial frame set係行星嘅時候,個太空船係行緊u+v入去,咁自然都會u+v岀返嚟,當inertial frame轉返做太陽時就變返圖右了。唔該巴打
巴打問得好好!其實我都唔係好識,等我睇下資料好返再答你!
火星衝 新聞又吹 結果聽到勁多人話 乜就咁咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞