【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
Lm
留精不留名
想問個應該好低lv 嘅問題

類地行星嘅構造大家都知係
[由外到內[ 大氣層(如有)> 地殼> 地幔> 外核 >內核

咁類木行星, 即係氣體行星
佢地無地殼, 咁核心會係咩狀態?
如果我有隻大空船可以頂到極高溫高壓
可唔可以穿過佢核心出返嚟?
你咁假設
咁我穿過太陽都得啦
有樣唔係好明
火星表面有大量氧化鐵
係唔係代表到火星曾經有氧氣去鏽蝕鐵?

唔計太空真空
火星大氣層內應該好難點"火"?
其他行星有甲烷呢d應該一點就爆

人地個核心實心㗎
就算其他行星有甲烷都冇氧氣比你燒佢
咁除左地球暫時係唔係冇發現行星存有大量氧?
謝巴打解答,另外召喚樓主 ,想問下遲下會唔會講到冥王星,之前睇過本書講冥王星同冥衛一其實係雙星系統,睇完本書都唔係好明,睇下樓主會唔會遲下講下呢樣野咁,等我呢d文科傻J都睇得明
#58樓主提到布魯圖既雙星系統
#251在下(講緊tidal lock時)提到布魯圖雙星的成因

你可想像兩個情況:
1:奧運鏈球項目,運動員拋球出去時要轉轉轉,但因為運動員質量比球大,旋轉時是以運動員為中心旋轉。
2:絆馬索,在一條繩兩端綁重物飛出去時,即使是拿著一邊旋轉,拋出去後的絆馬索是以繩索為中心,兩個重物在外邊旋轉的姿態飛的。

我嘗試想搵youtube示範但好像沒有⋯
終於追到底
唔起樓主底都唔知有新post
重已經成個月添
即刻留返個名
sorry,冇睇唔到回覆。

冥王星呢個post應該講左啦,你自己搵下,我唔記得邊頁。

至於雙星:

平時我地睇太陽系既圖,通常都係咁,行星圍住太陽轉。
原因係因為太陽有太陽系99.86%既質量,所以太陽既使被行星引力拉住,望落都好似唔係好郁咁(但實際上係有小小郁)。

可以想像為上圖咁,太陽係個人,個波係行星。
或者可以相像下拔河,個力一樣,但瘦仔會俾大隻佬拉走。

同樣,行星同衛星黎講,例如地球重量係月球81倍,所以今次就會變左地球係個中心。

而事實上,兩個物體嘅運動,係應該圍繞共同既中心(center of mass)轉動既。
太陽、行星,因為太陽重,所以望落太陽唔郁。
行星、衛星,因為行星重,所以望落行星唔郁。
但因為冥王星同冥衛一既質量差唔多,所以就會睇到佢地共同圍轉,成雙星系統。
有圖
文呢????
https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/overview/?page=1&per_page=40&order=name+asc&search=&condition_1=38%3Aparent_id&condition_2=moon%3Abody_type%3Ailike
土星有好多衛星,如果我冇人手數錯(希望冇 ),Nasa呢個網列出左61粒衛星。

當中包括我地經常討論嘅各種土衛,

以及其他極細(ummm其實都好大)嘅衛星。

第一個列出嘅係位於G環中嘅土衛五十三 Aegaeon。
咁就查一查個名啦,原來呢個名來源於希臘神話中一位百臂巨人,係幫助泰坦對抗神嘅盟友,而泰坦係另一粒土衛嘅名稱。
呢到俾左咩信息我地?就係大家要好好學識神話故事,咁改名先可以有創意。

Aegaeon係最細嘅已知土衛,細到Cassini都影唔到佢嘅大小,只可以由光度同其他細嘅土衛做比例去估計佢大小。

跟著第二個係土衛三十六 Aegir。雖然大過Aegaeon,同由Mauna Kea Observatories所發現,但唔知點解Nasa個網搵唔到圖,所以求奇搵張示意圖。
今次呢個名來自於北歐神話,意思係寧靜嘅海洋,我諗係因為佢嘅albedo=0.04,姐係佢幾乎唔反光。
另外由於佢逆行同偏心率大(姐係軌道唔圓),所以相信係被土星重力吸黎嘅星體黎。
因為太多,咁就唔一個個講,簡d特別嘅討論下。

土衛十五 Atlas,個網第一個有近照嘅衛星(最上個個先係),咁俾面都要講下。
呢個名就冇乜特別嘅,主要係土衛慣常用與泰坦相關嘅角色命名。
佢個名來自希臘神話中嘅一位泰坦神族,傳說佢將天空舉起,用肩膀承受宇宙嘅重量。

黎啦黎啦,正野黎啦!土衛四 Dione。
雖然佢唔係最大,但係地球上望上去土星最光嘅衛星。
Dione主要係由冰組成,所以我地相信入面有可能有一層地下海洋。

加上filter之後都幾靚。

可以明顯睇到Dione上面有好多線條,除左有塤石坑外,亦都有好多裂痕、峽谷、懸崖。

有種Nazca Lines嘅感覺。
留名
的確出奇地小回覆
盡曬力啦
或者找D 易入口小小吹下.

有D topic真係幾深.
我技窮啦
神秘撚都引唔到果下慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞