【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
屌好好睇 ,自細已經鍾意睇關於太空嘅嘢,不過都係流於睇下discovery咁,太深唔明,但又好想了解宇宙嘅奧秘
on9仔問題

諗唔明究竟點樣知道個星體嘅氣體係乜氣體,地質係咩成分,點樣測到
光譜

話說我地透過實驗知道各種各各樣物質會發出咩光譜,透過觀察恆星發出的光就能大致知道構成成份。

行星難搞啲,因為本身唔發光,所以睇佢反射出的光線估,想知多啲就飛舊嘢過去。
系內行星就係睇反射光線

exoplanets通常係睇transit嘅時候大氣層吸咗咩光

Voyager 2第一次影到天王星上面移動緊嘅雲層。

天王星除左轉軸奇怪之外,磁場都係非常怪異。
天王星嘅磁場中心唔係天王星嘅中心,而係偏側咗大約3分1個半徑。
所以可以預計到天王星兩極嘅磁場大小唔同。

再加上因為天王星磁軸係~60度,而唔係轉軸嘅~90度,以致天王星嘅磁場會不斷改變

好多人有個誤解以為天王星呢類嘅氣態行星,整個都係氣體黎,內部係冇陸地嘅。
其實呢個係錯誤嘅觀點黎。雖然天王星內有超過80%嘅質量都係(高壓)氣態,但最中心都係有固體嘅金屬/岩石。
只係因為氣態嘅比例比起固態嘅比例大太多,所以討論表面係邊時,用陸地作定義係冇意思嘅,所以先會以大氣層頂端作為表面。

天王星嘅衛星都幾靚架,例如圖中白點嘅天衛一 Ariel

Ariel望落嘅感覺好科幻,可能因為上面嘅痕跡俾左我一種外星文明嘅感覺
好明顯好多運河同大都會。
有文必推
呢幾日推應該極速沉
Lm
點解
出面咁旺場
其實氣態行星唔一定遠,系外行星有種叫熱木星的類型,質量大約有木星質量,但離其恆星只有1天文單位(太陽-地球距離)甚至更少。
其實有無話點解d 氣體行星會咁遠?因為大又近會比太陽吸左?定係因為星系形成開頭d 細molecule 開始轉走先,之後先有大既solid form 出到?

sorry for 低能問題

唔係,係個好好嘅問題黎。
https://spaceplace.nasa.gov/review/solar-system-formation/infographic.en.png
一開始圍繞原太陽旋轉的係一個氣體同塵埃嘅圓盤,而行星就靠重力凝聚而成。
愈近太陽嘅地方,就愈熱,氣體會得到足夠高嘅速度去抵消電磁力/碰撞痴埋一齊嘅情況,所以要形成行星就較難。
而塵埃/岩石就冇呢個問題,所以類地行星會係太陽系內部形成。
遠離太陽嘅地方,因為比較少太陽嘅能量,氣體就會較容易咁積聚。
而一旦物體變得足夠大,就可以通過重力吸引其他物體,令到個過程加速同效率增加,所以外面嘅氣態行星就會比較大。

但其實唔一定氣體行星就遠,只係咁岩我地太陽系係咁嘅情況。
因為係太陽系之外,我地亦發現在熱木星Hot Jupiter,佢地都係氣體行星,但就非常近佢地嘅恆星。
例如木星距離太陽係~5AU,但熱木星距離佢地恆星只有~<0.5AU,比起地球同太陽仲近。
真係
宋朝時,天狼星通常指位於北宋西北方的西夏
所以先寫成 西北望,射天狼。
唔該補充。
但天狼星其實方位不對,有冇講過話點解要用天狼黎代表西夏?
因為睇過資料話因為天狼係兇星,主侵略。所以天狼星意指外族。
但睇返地圖,其實密州對上係遼/金,左上角先係西夏,何以見得天狼係西夏?
點解唔用天狼對應返西南邊外族?
左上即係西北,然後大概填詞時佢都諗左好耐應該用邊樣嘢代指西夏,既然天狼主侵略,又是有名的亮星,所以用天狼。

一定無諗過後人用stellirium check佢
係,估唔到一千年後既香港有人指出此bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞