【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
集中精神搞好民生丶經濟丶貪污先啦。
睇下e d就覺得美國係世界第一大國不無道理,強國d自宮一號比多50年都發展唔到出黎
係爭好遠,不過依家美國無心發展,中國慢慢追緊上黎,下一個登陸月球應該係中國 vs SpaceX
支那邊有得同SpaceX鬥.

支那D火箭loading推力比輸到九彩wor. 無大改進下, 支那派人登月真係單程飛, 跟本無本無空位載回程艙.

同埋, 支那攪得掂貿易戰咩? 仲有力登月.
集中精神搞好民生丶經濟丶貪污先啦。

中國又羸,長駐月球。
支那其實對呢3樣野都無興趣.

只要唔支爆, 唔阻共狗找錢, 理得班奴隸死活.
月球無細菌, 應該可以永久長駐.
好睇呀 , 點解我依家先見到個 post
起埋樓主底你仲開心呀
Uranus 天王星,太陽系第七粒恆星。佢個名其實幾特別,我地先認識一下。

希臘神話入面,大地之母蓋亞於混沌嘅世界中誕生,而蓋亞就生咗天空:烏拉諾斯。而Uranus更同佢呀媽蓋亞生咗佢地嘅後代。
由於Uranus無理由直譯做烏乜乜乜星,所以就以Uranus代表天空呢個概念而叫做天王星。
天王、海王、冥王作為近代發現嘅行星,突破以往只有五個行星嘅認知,天文學家借Uranus喻意跨越咗界線。

另外,金木水火土星都係用羅馬神話命名,而天王同冥王就以希臘神話命名。
因為當時主流學術都喺歐洲,而當時嘅人更推崇希臘語,所以就用咗希臘神話。

作為第一架經過Uranus嘅Voyager 2,事實上最近都係去到距離Uranus大氣層頂 81,800 km咁遠,大約係地球同月球距離嘅三分一。

呢張相係一千二百七十萬km咁遠影,當然因為相機比較舊,所以望落就比較假。
天王星嘅大氣入面有83%H2, 15% Helium,唔講仲以為係恆星黎。
另外大氣入面仲有約2%CH4 甲烷,因為甲烷會吸收陽光嘅紅色,所以天王星望落就係藍藍綠綠咁。

Hubble Telescope就影過更加清楚嘅Uranus,更係2006年首次發現上面有粒Dark Spot。
代表雖然睇圖Uranus好似好假唔識郁,但事實上佢上面嘅大氣其實有好激勵嘅運動,亦會形成風暴系統。
天王星嘅自轉軸斜89度仲係咪不解之謎
有文必推
咁地球嗰23度都係不解之謎...

有得解㗎咩
好文一推
成日覺得天王星 海王星 冥王星好神祕
天文學家好唔著重喱3粒星,啲資料好少

好想知內部真實既環境係點
唔係天文學家對佢地冇興趣
而係技術難度太高

要詳細觀測呢啲行星,淨係踎喺地球係唔可能嘅

例如話用Hubble telescope去睇冥王星,最清嘅相係咁嘅

同埋磁場,地形等資料係無可能喺地球睇得到

好啦,咁我地唯一嘅選擇就係飛隻probe去睇
咁呢樣野NASA都有做,唔係嘅話你連呢幾粒行星嘅高清圖都冇
分別係1977年出發嘅 Voyager 2,喺1986年路過Uranus,1989年路過Neptune
同埋2006年出發嘅New Horizons,喺2015年路過Pluto

呢兩隻野有咩共通點呢?
就係佢地都只係近距離飛過粒行星,但係冇喺粒行星附近逗留
所以雖然佢地帶來好寶貴嘅資訊,但係全部都係定格,睇唔到佢地點樣變化

要得到更詳細嘅數據,我地隻probe就一定要圍住粒行星轉,好似Cassini圍住土星轉咁

但係要用呢個方法去探索出面呢三粒(矮)行星,有一個問題,就係太遠

如果隻probe飛得快,好似之前Voyager 2同New Horizons咁,接近目標嘅速度就會太快,收唔到油,於是颼一聲就飛過咗,繼續飛向外太空,呢個都係NASA嗰兩隻野嘅命運

咁飛慢啲得唔得?冇問題,但係諗吓就算New Horizons咁快都要飛成九年,咁你派隻慢probe係想畀你個仔定你個孫睇?

唯一嘅好消意就係Uranus同Neptune都有orbital speed夠快同夠大粒嘅衛星,所以可以用gravitational slingshot嘅方法減速,但係一來機會唔係成日有,二來操作唔容易,要避開個環同埋其他衛星,所以個∆v可能要好大,即係要好多燃料

但係要停係Pluto度,除咗用engine反方向咁推之外別無他法,但係人類仲未做到足夠高嘅thrust to mass ratio去達到呢個目標,所以現時技術係做唔到

其實依家有個Uranus orbiter嘅計劃,不過就算起得成冇畀人cut budget,都要去到2030年先可以出發,仲要飛13年先到,計埋delay分分鐘你個孫入到NASA做先收到data

大家應該臨死前會見到
到時我已經老人痴呆
多謝巴打解答
利申左先我對天文認識唔多,有少少問題想問

既然派得probe去特定星球既附近,咁姐係發射前已經精密計算完locus,咁點解唔直接送probe去粒星到?
另外就係去得天王,海王同冥王,probe既燃料已經耗盡,點解唔會比佢地引力吸過去?

覺得問題蠢希望唔好屌
因為行星太遠,人類技術太廢,要節省時間,往往探測器都飛好快。而速度太快,要減速至圍住行星轉,就需要要有大量燃料先做到。要多燃料就會重左,又會需要多d燃料,無限loop。

如果要登陸就更難,要考慮壓力溫度等既問題,唔係咁易整到咁既探測器,前面講蘇聯nasa探金星,其實就睇到有幾難。
自推到35頁了 要俾心機寫埋淨低2個行星
十卜
爆post都未寫完呀
又問下啲無知問題⋯
咁觀測系外啲恆星或星團,係咪易過觀測天海冥三星?
其實你個問題可以分開幾個層次去答

唔派probe去: 恆星夠光度 > 天海冥三星 (易觀測D既, 相對地多D野睇)
派probe去: 外系恒星 (難) >>>>>>> (無機會去到)| 技術之壁| >>>> 天海冥三星 (仲有機會flyby)
系外恆星其實只會睇到一個光點架咋!最多係分析下光譜(光暗,成份)。
除非係supernova remnant,planetary nebula,其他星系,先至會有視覺上嘅觀測。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞