【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
正皮慢慢睇
Jupiter係借羅馬神話中朱庇特 Luppiter(同宙斯同LV)所命名。
而神話中,即使Luppiter用雲霧遮掩自己,Luppiter嘅老婆Juno永遠都可以睇清Luppiter。
所以Juno就係希望可以望穿木星嘅迷霧。

Jupiter=宙斯

羅馬神話接近照抄希臘神話, 淨係改咗名
而木星啲衛星全部都係佢啲情人嘅名 ,所以啲人話Juno係去檢查佢老公
Juno=赫拉
啱先wiki一下,仆你個街赫拉佢原來同時仲係宙斯家姐,條淫賊連家姐都食得落
希臘神話仲淫亂過台灣, 好癲
所以咪話,所謂嘅觀星故仔根本就係宙斯甜故嚟
金牛座係宙斯變牛溝女時用既化身⋯⋯
希臘人真係痴撚線
以前想做天文學家
奈何生活係功利嘅香港 自己數學又垃圾
於是慢慢丟低咗
呢到係咁 狗公post 政治post就推爆post
樓主加油呀
想睇啊!樓主唔好停
唔好停啦我剛剛先由頭追到完
仲要發現之前漏咗你個平行宇宙post又追埋

平行宇宙果邊有野想問ga但係廢事推舊post
我平時每朝都會搭車睇漫畫架,不過呢排就因為你而改變左呢個生活模式,所以你寫埋佢啦
雖然可能冇人覆你,但其實應該有好多人一樣有睇不過唔覆姐

利申岩岩先追到去最新回覆
樓主既post我睇曬,之前係cd-rom,想出聲都無得出 ,其實有好多人睇,唔好放棄我地呀
留名
啱啱先追到live 跪求唔好收皮呀巴打
support
火星差唔多了,跟著就應要求講下月球。

https://www.youtube.com/watch?v=cwZb2mqId0A
人類第一次嘅登月行動,發生係1969年。阿波羅11號 Apollo 11 有人話係真,有人話係假,大家可以討論下
咁我係呢到就先講下其他冷知識,有錯就指正返,我都係吹水

That's one small step for a man, one giant leap for mankind,呢句並唔係Neil Armstrong 岩士唐(圖左)登月講嘅第一句說話,而係第三句。
而更加重要係,因為發音短促嘅關係(35毫秒),好多人都認為岩士唐講呢個說話時係講漏左個a。
如果a man 中文係指佢自己,以表達一種謙遜,咁man就係代表全人類了。
「人類的一小步」,的確係對呢個劃時代嘅創舉唔夠尊重(雖然而家好多人都未相信)

登月好多人淨係識岩士唐,而事實上Buzz Aldrin(上圖右)只係比岩士唐遲左小小出艙。
不過岩士唐係月球係冇影過正面相架,反而幫呀二揸機

Aldrin只係登月艙駕駛員(三個人入面登月最低順位),但又想搶做登月第一人。
最終因技術關係,Nasa決定俾岩士唐登月先,所以我估可能嬲嬲地唔幫岩士唐影相 不過俾我都嬲嘅

連呢張腳印,都唔係岩士唐嘅,而係Aldrin自拍嘅。

而最緊要係,你以為全世界淨係識岩士唐?
Aldrin係Transformer 3到做返自己,到底邊個紅D我真係判斷唔到
不過最慘都係Michael Collins,因為佢雖然有份登月但月球都冇踩過
唔好撩起陰謀撚全面進場好唔好

登月成件事在邏輯在技術在政治等等層面都無可能係假
雖然NASA做得太空人都好勁, 但點都係有私心. 而且唔細.

其實月球除左重力唔夠大, 發展base 做phase 1其實比火星應該實際d. 但無奈無左cold war美俄互片, 結果呢幾十年都無一d睇得到既突破. (唯然派人上去真係得個威字, 3d print + AI robot 起BASE再派人上去先係最實際既玩法. )

個個人都有私心嘅緊係,邊個人唔想名留千古。
雖然NASA做得太空人都好勁, 但點都係有私心. 而且唔細.

其實月球除左重力唔夠大, 發展base 做phase 1其實比火星應該實際d. 但無奈無左cold war美俄互片, 結果呢幾十年都無一d睇得到既突破. (唯然派人上去真係得個威字, 3d print + AI robot 起BASE再派人上去先係最實際既玩法. )

個個人都有私心嘅緊係,邊個人唔想名留千古。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞