【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
咁高質既post竟然而家先睇到,一直都對呢個宇宙好好奇,想了解宇宙既本質同生命既意義

我仲down埋nasa’s eye
愈睇就愈想問幾時先突破到光速
麥浚龍幾時走咗去影木星?

巴打咁風趣
正啊 巴打
nasa佢地改名真係好鍾意用神話 佢地改名係是旦改定點? 好似土星 點解係用泰坦大佬命名
同埋想問 啲中文名到底點嚟 叫金木水火土 但係又唔係跟個次序
正啊 巴打
nasa佢地改名真係好鍾意用神話 佢地改名係是旦改定點? 好似土星 點解係用泰坦大佬命名
同埋想問 啲中文名到底點嚟 叫金木水火土 但係又唔係跟個次序

中國以前對行星命名有兩種,一種係: 辰星,太白,熒惑,歲星,鎮星。但我唔知點黎
另一種命名係以中國五行:金星色白、木星色青、水星色灰、火星色赤、土星色黃
佢地唔知太陽系次序,所以排落就唔係金木水火土。
但五行個到你問我,我只會睇到火星色赤

而西方命名應該唔關nasa事,主要係發現者/第一個命名既人傳落。
例如行星應該係巴比倫人傳落。
而衛星就由發現者/第一個命名既人傳落。
例如土衛六 泰坦係出自Results of Astronomical Observations made at the Cape of Good Hope
由布魯圖變成矮行星開始就再無planet x啦
因為已經清楚整個太陽系構造,就是八大行星、小行星帶、古柏帶、奧爾特雲。
係圖書館見到今期newton 講平行字宙同重力波
呢幾年planet x / planet 9又翻生
科學家發現所有古柏帶星體既軌道都偏埋一邊,所以推斷仲有一個大約地球十倍大既行星未比人發現
以而家我地既物理知識,係唔應該突破到光速
奇就奇在,當科學家認為不尋常嘅星軌係因為太陽系內仲有一個引力大既行星,但到而家都仲未搵到
invisible
又可以拎黎寫故仔
喺相對論唔break down嘅情況下
如果個粒子個energy係負數
咁佢就會「強制」快過光速
不過我地唔知咁嘅粒子存唔存在
因為如果有, 佢快過光所以detect 唔到?

利申 physics 得C
奇就奇在狂做survey又找唔到, 但又解唔到古柏帶軌道之謎. 到底有定無planet x呢
可唔可以係以前有恆星係附近經過, 拉扯到偏離哂
呢個都係其中一個假設. 但都係未prove/disprove到既假設黎.
幾日前講到Enceladus就停左,繼續講先。

薯仔形嘅土衛好多,Hyperion就係當中(不規則、非圓形)最大粒嘅。幾大?平均直徑:135km。
張圖係有小小彩色嘅,但粒衛星實際上係灰色嘅。圖入面嘅顏色係人工加上去嘅,代表唔同物質/成份。

土衛八 Iapetus,係第三大嘅土衛。教科書係比較小提起的。
土衛八最特別之處在於,佢嘅兩半球嘅顏色差異(主要係光度)好大。
圖入面睇到,土衛八嘅半球係相差左2個視星等。

同月球一樣,土衛八處於潮汐鎖定狀態,永遠同一面向住土星。
如果由地球觀測,如果土衛八位於土星西面,咁我地就會見到光亮嘅半球。
同樣,如果土衛八位於土星東面,我地就只會見到土衛八較暗而且有d紅棕色嘅半球-Cassini Regio
Cassini Regio比較暗嘅原因,科學家仲未搞清楚,再加上tidal lock嘅關係,所以往往又成為神秘學嘅話題之一。

另外,可以見到土衛八上面有個隱藏嘅六角形。
而且大形坑洞亦同星球大戰中Death Star類似。

而表面上嘅crater都類近六角形,令到神秘學人士更加喜愛。
但事實上,六角形甚至多邊形crater係好常見嘅,有科學家認為只要有特定條件(eg壓力)就可以形成。
詳情可以睇下 Polygonal crater formation by electrical discharges ,Wayne Burn, New Concepts in Global Tectonics Journal, Volume 3, Number 2, June 2015.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=11e8XyUBqRQ
例如爆炸時,壓力足夠時,氣焰都可以成為六角體。(11秒)

佢地認為可能係高智能嘅飛船黎。但事實上,冇一個星體係完美嘅球形

但無論點都好,土衛八都係一個有趣嘅星體黎。
新post全面向神祕學撚挑機
六角形
Moon?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞