【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
你講到行星好似pokemon咁有遇到機率

行星之所以叫行星就係因為在背景星空下會畫出行進軌跡而發現不是背景星星一部分。

其中金星水星作為內行星(公轉在地球和太陽之間),永遠只能在太陽附近找到,因此只在早上黃昏能見。路西法別名morningstar「晨星」指的就是金星。

而外行星就可以在其他方向看見。

最近剛好火星木星土星都處在太陽地球連線的方向,因此比較容易看到。其中三星期前木星大衝,即是和太陽地球連成一直線,來緊一個月又有土星衝同火星衝,天文界一定開心到傻。

所以答返你 ,只要行星唔係行左去太陽後面,地球就會見到。

多謝巴打解答
點解知係土星
因為有樣野叫星圖,一睇就知

好似今晚咁,土星同木星分別處於月亮左右,附近還有心宿二
高質post 留名
想問呢個係咩app?
這是ios的star chart
Star Chart by ESCAPE VELOCITY LIMITEDhttps://itunes.apple.com/hk/app/star-chart/id345542655?l=en&mt=8

但無得選顯示星等 ,粗粗地用住先
Sorry 之前病左,今日得閒會更新。
thanks
另外有個叫 star walk 2, 都好似差唔多
要用付費app不如直接用Stellarium,電腦版功能好強大,app版應該唔會差得去邊

金星另一個特別之處,在於佢既自旋方向同大部份太陽系行星唔同。
而點解會唔同就仲係探討緊,有人就認為係因為俾小行星撞到倒轉左。

咁旋法最簡單個影響係,太陽會係金星嘅西邊升起。
再加上因為金星自旋好慢(~243地球日自旋一個圈),而公轉又較快(~224地球日公轉一圈)。
所以係金星上,~116地球日先有一次日出(唔明可以睇下solar day, sidereal day)
但係因為~243日先係一日金星日,所以一日金星日可以睇到兩次日出

盡量用返Nasa圖先。之前望金星只會見到雲層。

但係因為我地有雷達,所以都係可以知道地表有D乜。

雖然金星上面已經好多氣體保護,但表面都係會有隕石坑。例如有Dickinson Crater
呢個隕石坑係以美國詩人 Emily Dickinson 個名黎命名,只要你係某個領域有傑出成就,隨時就可以留名係天文物體上。

金星上最大嘅隕石坑係直徑270公里 嘅Mead
參考資料,係地球上,相信造成白堊紀滅絕嘅 Cráter de Chicxulub,直徑都只係得110-185公里。
300 million hydrogen bombs, each some 70 times bigger than the atomic bomb that destroyed Hiroshima

個次撞擊嘅威力相等如廣島原爆嘅70*300million倍
而金星上嘅大氣壓力係地球嘅90倍,係咁厚大氣層既情況下,都可以留低咁大嘅隕石坑,可以知造成Mead嘅呢粒隕石唔係小兒科。
如果金星上曾經有金星人,我估呢粒野都夠佢地死10次。
撞到自轉方向改變
Mead粒石會唔會已經小行星級以上
唔係好識點樣計返粒野幾大,但比對下個直徑同埋大氣壓力,我覺得佢應該又大粒又快
真心一問:佢地嘅探索機用完係咪會由佢變成太空垃圾定會回收?
金星曾經承受過滅頂之災
多謝巴打解說
金星人係見到地球人之前已經GG.
你問緊邊個post?

不過到現時為止,除了已經/就快離開太陽系的兩部航行者,在火星上行緊的勇氣號、好奇號等,應該還在圍著木星的朱諾號等等現役探測器,其他的下場不外乎是炒落目標行星燃燒(氣體行星)或硬著陸(火星月球等),如回程地球大氣層燃燒的輝夜號 ,探測車之類的就丟在月球火星表面由佢。

除了目標是帶回樣本的探月任務外好像沒聽過會回收
想問吓公共圖書館有啲咩真嘅科學書推薦可用嚟自修cosmology 之類嘅科目?
concept定數式?
我有數底,可以接受數式
冇架啦,用完即棄,好低賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞