【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
RTHK個零距離科學今次既紀錄片講多年黎堆太空探測器既任務

講新視野號出事,差D飛過冥王星都未boot得起機
點解咁多相睇星體都接近完美圓形
但係地球冇水的話成個薯仔咁
留名支持樓主
正皮留名
留名 唔識但覺得好撚正
曲速原理係咪類似黑洞咁
又係問問題時間啦,樓主話地球要被太陽潮汐鎖定要75億年,咁地球有40幾億年,係咪即係過多30幾億年後地球都會永遠得一面對住太陽?咁又有無辦法預測到係地球咩部份會被鎖定對住太陽呢?
宇宙真係好奇妙
係 地球自轉都愈來愈慢
lm
支持
應該唔止75億年...

我之前做exercise嗰陣計過同月球tidal lock都要200億年
留名跟進
樓主你介唔介意我亂入問個問題呀?
現代人類最常用的飛行方法叫「後面噴野出來推進法」,由導彈到探測船都用這個方法。這方法好處是簡單,帶燃料、點火、go。缺點就係燃料,燃料佔用體積和質量,因此有部分推進力浪費在推燃料上,然後當燃料用盡就無法再加速。此方法亦無法達到光速,因為愈接近光速,需要燃料愈多,然後燃料愈多質量愈大,要燃料又更多⋯無限loop,因此要達到光速飛行要用其他方法。

第一種是不使用外部燃料,例如太陽帆、引力助推之類,後者在太陽系中經常使用,探測器飛一飛木星可以拋到好遠,但要調方向仍需要燃料,而且一旦離開太陽系,好可能失去動力。

第二種就係曲速引擎,暫時科學界討論得最熱烈的方案。原理係「改變太空船前後方空間的曲率令太空船所在空間高速移動」,因為太空船本身並不移動,因此不受燃料、光速不變、引力等影響,只要曲率夠大,超光速就如食生菜。
問題係⋯未搵到咩方法可以改變空間曲率⋯⋯
曲速原理係咪類似黑洞咁
同黑洞一點關係都沒有⋯

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E5%BA%AB%E5%88%A5%E7%91%9E%E5%BC%95%E6%93%8E

唔太識,睇左睇,呢個理論應該實行上好難?
載人飛船唔係理論上嘅point mass,姐係飛船自身都有曲率差,人體自身都有曲率差,咁會唔會成架船/人嘅加速度唔同,扯斷曬
又係問問題時間啦,樓主話地球要被太陽潮汐鎖定要75億年,咁地球有40幾億年,係咪即係過多30幾億年後地球都會永遠得一面對住太陽?咁又有無辦法預測到係地球咩部份會被鎖定對住太陽呢?
宇宙真係好奇妙
應該唔止75億年...

我之前做exercise嗰陣計過同月球tidal lock都要200億年

維基又錯
理想的阿庫別瑞引擎係應該有一個相對穩定的⋯泡泡⋯包住太空船,然後在外面改變曲率移動,亦即內部曲率相對平坦。

以上純吹水

其實曲率引擎的情意結在於星空奇遇記成功預言各種高科技,例如手提電話、立體投影、人工智慧,所以先咬住曲率引擎唔放期望有一天夢想成真。
留名跟進
樓主你介唔介意我亂入問個問題呀?
現代人類最常用的飛行方法叫「後面噴野出來推進法」,由導彈到探測船都用這個方法。這方法好處是簡單,帶燃料、點火、go。缺點就係燃料,燃料佔用體積和質量,因此有部分推進力浪費在推燃料上,然後當燃料用盡就無法再加速。此方法亦無法達到光速,因為愈接近光速,需要燃料愈多,然後燃料愈多質量愈大,要燃料又更多⋯無限loop,因此要達到光速飛行要用其他方法。

第一種是不使用外部燃料,例如太陽帆、引力助推之類,後者在太陽系中經常使用,探測器飛一飛木星可以拋到好遠,但要調方向仍需要燃料,而且一旦離開太陽系,好可能失去動力。

第二種就係曲速引擎,暫時科學界討論得最熱烈的方案。原理係「改變太空船前後方空間的曲率令太空船所在空間高速移動」,因為太空船本身並不移動,因此不受燃料、光速不變、引力等影響,只要曲率夠大,超光速就如食生菜。
問題係⋯未搵到咩方法可以改變空間曲率⋯⋯
曲速原理係咪類似黑洞咁
同黑洞一點關係都沒有⋯

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E5%BA%AB%E5%88%A5%E7%91%9E%E5%BC%95%E6%93%8E

唔太識,睇左睇,呢個理論應該實行上好難?
載人飛船唔係理論上嘅point mass,姐係飛船自身都有曲率差,人體自身都有曲率差,咁會唔會成架船/人嘅加速度唔同,扯斷曬
理想的阿庫別瑞引擎係應該有一個相對穩定的⋯泡泡⋯包住太空船,然後在外面改變曲率移動,亦即內部曲率相對平坦。

以上純吹水

其實曲率引擎的情意結在於星空奇遇記成功預言各種高科技,例如手提電話、立體投影、人工智慧,所以先咬住曲率引擎唔放期望有一天夢想成真。

icic,冇留意到呢句。但好似難度都係好大?要控制到曲率,應該代表我地要識反重力先?
不過有幻想先有努力嘅方向,期待
利申,鳩up。
因為地球有經常性嘅版塊+火山運動會改變地型,而其他星體只有引力作用慢慢變圓?
呢個好明顯係exaggeration
右邊條scale係+/- 100m
幅圖應該係講堅sea level同ideal ellipse嘅差距
又咩原因火星極光係紫外線
太陽風中帶電嘅高能量粒子,會同大氣中嘅原子碰撞,原子因而變成激發態(較高能量狀態)(excited)/離化(ionized)。
跟著原子會自動變返基礎態(較低能量狀態)(ground),放出一定波長的光。
而兩者相差嘅能量(excited-ground)愈大,放出嘅光波就愈多能量,波長就會愈短。
極光光譜可由紫外線(波長較短)到紅外線(波長較長),地球極地嘅極光,只係當中我地肉眼可見到可見光部分。

火星極光特別在唔係「紫外線」呢點,而係特別在火星冇磁場同厚嘅大氣層,所以唔似地球咁極光集中係極地,而係會出現係全火星。
https://kknews.cc/zh-hk/science/z636ez3.html
點解依度話mass大嘅會lock mass細?唔係應該radius大的話,個tidal force會大d先畀人lock?同埋月球會唔會lock返地球?始終地球都自轉緊
應該係關atmospheric composition事
excitation energy每隻molecule都唔同
潮汐力個力矩係 ~r 無錯
不過質量係 ~r^3
moment of inertia係 ~r^5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞