【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
係宇宙level黎講都只係中級黑洞.

呢幾十年觀測技術突飛猛進, 己經講緊銀河系外既銀河系, 同埋dark viod個d prediction.
大家好似lecture 啲學生咁齋聽冇反應

btw 我反而想知其實有冇話有開採外星資源既plan

話哂又有甲烷, 又有鐵, 又有氫
成本太高
唔划算
但再玩落去ready play one 個種未來好可能成真

可能真係唔玩殘地球人類都唔會出去搵資源
玩到咁
不如直接喺其他星球定居算啦
其實都係見完淋巴啲文, 再諗到人類仲屈係地球到就有感而發啫
神奇了,竟然有留言
咪又係我
Lm
其實好似離左題
咁有文未啫!
訓醒又推
等緊
加油巴打,等緊文
其實依家人類真係同地球鬥快睇地球死先定我哋走先

再下一個就係土衛二 Enceladus

土衛二其實都講到爛,但又真係好特別。先講個名,Enceladus係一個泰坦巨人嘅名。
由於土星Saturn係希臘神話係第一代泰坦嘅大佬,而Enceladus係最先一批被發現嘅土衛,所以就簡左個泰坦名俾佢

土衛二第一個特點嘅係上面有爪痕,如果近睇應該會好似上圖咁。
呢d爪痕其實係槽溝同懸崖黎,反映出佢有活躍嘅地質活動,相信動力來自母星嘅潮汐力/軌道共振。

呢方面上,都幾似木衛 Europa。
唔計爪痕嘅話,土衛二嘅表面其實都相當光滑,只有少數完整嘅塤石坑。
唔係代表Enceladus冇俾塤石撞擊,但係一黎被土星引力保護住,二黎地質活動改變地型下,令到塤石坑可以較快回覆。
做衛星真係慘,一係就生豆皮,一係就俾母星sm

另一個特點,就係佢識「噴水」,於Tiger stripes(非學名)以每秒400米射出冰同氣體。

因為噴水呢個現象,所以科學家會相信可能有地下暖洋存在。
我唔知我update d定上面張圖update d,我認知中佢內部應該係三層嘅,而且核心係不規則形嘅。

但無論點都好,噴得中姐係代表佢地底有水,有水就有可能有生命。所以科學家們都係so exc唔識串
希望下個順序嘅衛星唔會咁公廁,俾到D新野俾大家。
Enceladus唔算公廁la.

Enceladus係火星之後, 科學家另一個最常極速派野去land既星體.

其實木星土星d衛星, 短期內仲有研究價值過系外. 至少有生之年會派到野上去. 如果真係prove到有生物, 咁要FF個宇宙有ET就簡單好多.
但都已經飛好耐了
我覺得研究下速度先最重要
冇工具真係好難搞
Push
我係連登天文學家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞