【多圖】‎【天文】‎NASA 影像導賞

1001 回覆
764 Like 7 Dislike
要駁點都駁到, 相同片話執過就水洗唔清
好耐以前有睇
長遠黎講我覺得發展Europa比Mars更有價值
最鍾意Enceladus噴野

係好靚
講起2001,利用外力令木星變成一個太陽究竟可唔可行?

我地知道木星質量不足,但有超乎想像的科技添加足夠壓力呢?

假如理論可行,低質量恆星又維持到幾耐?
此問題會否和「約恆星丟失到剩下一木星質量會點?」等價?
會唔會講登月?

係火星一樣睇到日落,但因為比地球遠嘅關係,太陽望落會細小小。
特別嘅在於,火星係有機會見到藍色[/b]嘅日落。

因為地球大氣(唔計有沙塵嘅天氣)比較厚,氣體分子會散射波長短嘅太陽光,所以會見到藍色嘅天空。

而火星上大氣比較少,而空氣中體積極大嘅塵粒,會散射波長與自身大小相近嘅光,所以會見到紅色嘅天空。但因為塵嘅問題,所以都係灰灰暗暗咁。
而因為部份紅色嘅太陽光被散射向天空,所以淨返嘅光線令太陽望落變為藍色

係火星一樣睇到日落,但因為比地球遠嘅關係,太陽望落會細小小。
特別嘅在於,火星係有機會見到藍色嘅日落。

因為地球大氣比較厚,正常情況下空氣中氣體分子嘅比例較多佢地會散射波長短嘅太陽光,所以我地會見到藍色嘅天空。

而火星上大氣比較少,而空氣中就比較多體積大嘅塵粒,佢地會散射波長與自身大小相近嘅光,所以我地會見到紅色嘅天空。但因為塵嘅問題,所以天空都係灰灰暗暗咁。
而因為部份紅色嘅太陽光被散射向天空,所以淨返嘅光線令太陽望落變為藍色。

[/size=3]

哇屌靚撚到
覺得好似大陸一樣咁大塵咁灰
Push 樓主more
Pushh
天文真係好有趣
Lm,雖然都仲係睇唔明
每日一push
樓主不要停
飛踢
pish
冇乜人睇,好似單機咁,有冇人講兩句。
出面貼個新聞仲多人留言過我D POST呀陰公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞