羽絨/風褸/戶外用品討論[2] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
Post 1 . https://lihkg.com/thread/468281/page/1
post 2 https://lihkg.com/thread/480533/page/1
post 3 https://lihkg.com/thread/442634/page/1

呢個post 其實主要係討論著重功能同保暖度既羽絨. 通常呢d "功能服"既牌子, 都會係網站清楚列明呢件羽絨係用乜野fill 既羽絨, 淨羽絨重量 (fill weight), 整件衫既重量, 有d detail 到會寫....身, 博頭, 手袖既羽絨重量分怖. 而普通時裝品牌既羽絨, 上面講既呢d info 係全部欠奉, 表表者係Superdry http://www.storm.mg/lifestyle/212436. 因為有呢d 資料, 先可以準確地咁知, 你要去既旅行地點, 認該要著邊款合適既羽絨.

我屬於怕凍既人, 所以post 裡面既意見, 溫度估計亦係跟據我個人體質黎估計. 而且, 我唔係屬於會係行山或滑雪既人, 所以整個post 既意見, 都係企係普通人出國去旅行揀羽絨既角度出發. 因為行山滑雪, 對保暖要求唔洗咁高, 但係對防水既要求高好多.
如果你係行山或戶外既人, 呢度仲有其他真係戶外高手既會答到你問題. 我只算係一個買得多d既用家.

對於普通旅行既我, 我主要係睇保暖能力, 頂到落雪, 裡面唔洗著好多衫為大前題. 因為普通旅行, 係以方便為主, 一件過. 一係就係街, 唔係就入左shopping mall. 一冷一熱溫差成20度, 最緊要外面就頂到凍, 入室內除一件褸就室內有暖氣都唔熱. 除落黎要壓縮到可以塞係10L 細背囊行shopping mall. 呢個係我揀羽絨既大前題. 所以, 取向會同行山或者滑雪既人既要求會好唔同. 請注意.

呢d jacket 其實分2大類, 好似Arc'teryx 呢個牌子咁講, 第一種係Shell jacket. 100%防風防水. 不過唔係好保暖, 你當佢係雨褸擋風雨. 好凍既天氣就要黎防風. 另一種係Insulated Jacket. 只係冼水, 未到防水. 可以就咁著, 又或者著係Shell jacket 入面. 係羽絨級數既保暖能力, Arcteryx 好多個model 都唔係用羽絨, 係用人做羽絨 Coreloft. 其他品牌都有類似既人做羽絨 , 好似Primaloft 咁. Coreloft/Primaloft 比普通羽絨最大既好處, 係防水透風. 濕左仍然保暖同快乾, 而普通 羽絨, 係一濕就完全唔會暖.

所以, shell jacket 要黎防風, insulated jacket 黎保暖. shell jacket 係着係Insulated jacket 外面. 有d 好d 既Insulated jacket, 就包埋防風, 咁你就可以買少件shell jacket. 通常你滑雪, 或者行山預左照頭淋雨, 你先需要防水. 否則, 防水羽絨唔係太recommend, 因為太貴. 第2係, 防水既jacket 大多數都透氣唔係好好, 會有好侷既感覺. 侷同埋暖好明顯唔係同一樣野. 除非係必需, 否則唔好貪防水既jacket. 冼水一般情況下已經夠.

另外要注意既係, 唔會有一件羽絨係香港用唔熱, 又會可以去日本頂到0度. 香港冬天通常係12-17度遊走. 真係凍既跌到落10度以下, 時間加埋唔會多過一個月. 即係話香港用最多既, 係通常15度左右. 咁好明顯唔會有一件褸, 適合15度著唔熱, 又會旅行個陣夠暖頂到0度. 無論你搵shell jacket 點搭配法, 都無呢樣野存在. 有巴打係試過攞住件Atom LT 去東京 5-6度既天氣, 裡面着多3件衫都唔夠暖. 所以, 適合香港冬天着既薄羽絨, 同你去旅行既羽絨, 係肯定2件唔同既褸黎. 慳錢既話, 先買一件你眼前最需要既先.
我個人覺得高保暖度, 抵著既, 介紹如下

Arcteryx Beta SL Jacket 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架. 100% 防風防水

Arc'teryx Atom LT Hooded, 初冬天氣用. 我係香港12度+都著呢件夠暖.

Arc'teryx Atom AR Hooded , 0-12 度用, 日本旅行大部份地區啱用.

Nuclei AR - 係Atom AR 既Windproof 版. 100%防風, 冼水, 0-12 度適用.

Kappa Hoody - Nuclei AR 加強版. 北海道既負5度我都係著住佢. 追極光負15度仍然ok. 100% 防風, 冼水

Cerium SV Hoody - 850 Fill 真羽絨, 5度以下著, good till 負10度. 本身係暖過Kappa Hoody, 不過佢無防風亦無冼水, 外層加Shell jacket 應該可以再凍d 都得.

Firebee-AR - 整個Arcteryx系列第二暖既真羽絨,-10度以下適用,100% 防風, 冼水

Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列第最4暖既 jacket, 100% 防風防水. 貴!

Beta LT

Nuclei Hoody

Kappa Hoody
Montbell Permafrost Light Down Parka - 呢件唔係人做羽絨, 係真800 fill 羽絨. 件褸 100% 防風, 冼水. -5 至 10 度適用

Montbell Permafrost Down Parka - 上面個件 "Light" 既加強版. 日本北海道 -10 度 著都無問題. 不過香港著既機會就可能低d. 件褸 100% 防風, 冼水

Montbell Flat Iron Parka - 人做羽絨 120gram EXCELOFT. 大約暖Arcteryx Atom AR 小小. 同Atom AR 一樣, 唔係100% 防風, 不過有冼水功能. -5 至 10 度適用

Montbell 3in1 Fall Line Parka - 人做羽絨 EXCELOFT, 不過唔知有幾多gram. 件野分2件, 一件面着, 一件著底. 不過肯定底個件人做羽絨唔會暖得過就咁一件過既羽絨. 3 in 1 主要用途係俾d 行山既, 滑雪既有防風防水既2 件頭. 0- 12 度適用.

The North Face Carto Triclimate Hooded Jacket - 另一件唔係用Goretex 料既防水羽絨. 有120g 既Heatseeker 人做羽絨. 非常平, 只係 $240 USD. 不過非常重, 1.05kg.

Patagonia Men's Hyper Puff™ Hoody - 有100g HyperDAS 人做羽絨. 約莫係Atom AR 既暖度. 即係 0 - 12 度適用. 防風冼水. 不過物料唔係用Goretex, 係用Pertex Quantum. 件衫重524gram, $USD 299

Patagonia Men's Hyper Puff™ Parka - 同上面件Hoody 一樣全件都有100g HyperDAS 人做羽絨 . 而且, 係前身, 背脊位置係再多100g HyperDAS 人做羽絨 , 即係圍住個身都係double 暖過上面件hoody. 防風冼水. -10 到 5 度適用. 應該係同Kappa Hoody 同級或略高於. 不過件野重 800gram. 而且呢款Parka, 淨係出左上一季, 今季就無再係官網有出現, 得番賣jacket 既地方有貨尾. 但係, Kappa hoody 既級數, 而價錢只係 $349 USD....

Rab Xenon X Jacket - 人做羽絨 Primaloft Gold 60 gram. 約莫係Arcteryx Atom LT 水平. 12度以上適用

Rab Photon X Jacket - 人做羽絨 Primaloft Gold 170 gram. 暖過Arcteryx Kappa Hoody. -10 至 10 度適用

Mammut Chamuera HS Thermo Hooded Parka - Insulation[body] 150g, [sleeves] 120g, DryTech offers waterproof breathable performance, 895 gram 重量. 有Kappa hoody 咁暖, 防水不過物料唔係Goretex. 成件野好重手下. 不過最無敵既優點, 係少數又夠暖既羽絨又防水, 而價錢只係 $350 USD. 其他牌子要600美金以上.

Finetrack polygon 3 - 件野重415gram. 高透氣. 日本製, 27000 yen, 有男裝有女裝. 淨係見官網同Amazon.co.jp 有得賣. 係預你有高熱量運動着.

Montbell 各類型羽絨暖度比較圖

最後, 滑雪褸, 行山裝備, 同普通旅行既羽絨要求係好唔同. 你唔好諗住買件滑雪褸當普通旅行既羽絨用, 又或者着住見普通旅行既羽絨黎滑雪.

滑雪褸係肯定唔會好厚, 同高透氣度, 防止你高熱量運動下over heat. 你着件滑雪褸當普通旅行既羽絨用, 真係凍既地方你好大機會唔會夠暖. 因為滑雪褸本來就預你高熱量運動自己發熱.

相反普通旅行既羽絨你攞黎滑雪, 你滑唔到半粒鐘可能裡面由頭濕到落腳. 都係個句, 買你眼前最需要既野, 唔好貪心.
唔會, 100g 人做羽絨, 隻人做羽絨亦唔係勁個d 黎.... Atom Lt 同 Atom AR 之間既水平
試咗atom ar 但中碼有啲緊 大碼有啲鬆 好難取捨
潮巴,可唔可以講下karrimor 呢隻牌子?
我之前有件thermogreen, 大約同primaloft 60g差唔多
15度左右著比較舒服
巴打絲打們有無平平地既羽絨可以推介下
糧尾遇正寒流
已經有件厚風褸都仲好凍
ARC'TERYX d GENEPI GREEN 唔知係咪會停產
好似度度都散緊貨
呢個我都唔識, 睇下有無其他巴打識.
最平....Uniqlo 羽絨...
潮偉巴 我想問去雪地 鞋嘅話應該著咩好?
普通一對red wing會唔會扑街
之前見到Patagonia保暖底衫
$490
大家點睇
其實唔係去-10 度以下地方, 乜鞋都得
巴打絲打們有無平平地既羽絨可以推介下
糧尾遇正寒流
已經有件厚風褸都仲好凍
最平....Uniqlo 羽絨...

Uniqio唔暖 冷氣著就差唔多

件arcteryx 有一撻變到咁 一點點
要用咩方法洗
你有幾多錢budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞